Bilim, Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, EPDK tarafından alınan kararlarla birlikte LPG tüp satışlarının TC kimlik kartı veya kredi kartı bilgileri ile birlikte yapılmasını zorunlu hale getirildiğini söyledi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından LPG ve sınai gaz tüplerinin gözetim ve denetimleri ile ilgili eylem planı oluşturuldu. Konu hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, “Piyasada kullanımda bulunan LPG ve sınai gaz tüplerinin sıklıkla amacı dışında kullanılarak, terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcı (EYP) yapımında kullanıldığının güvenlik birimleri tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza bildirilmesi ile birlikte Bakanlığımız tarafından amaç dışı kullanımlarda da güvenlik riski oluşturulan LPG ve sınai gaz tüplerinin gözetim ve denetimleri ile ilgili eylem planı oluşturulmuştur. Bu eylem planı çerçevesinde Bakanlığımızın il müdürlüğümüze yazılı talimatlarına istinaden, PGD Şubesi denetçi elemanları marifetiyle, ilimiz dahilinde bulunan tüm LPG dolum tesisleri, hurda alım satımı faaliyeti yaptığı tespit edilen işyerleri ve LPG tüp bayilerine yönelik denetimlerimiz 23 Haziran 2016 tarihinde başlanmıştır. Haziran ayında başlanılan bu denetimlerde, ilk aşama olarak, hurda durumunda bulunan LPG tüplerinin piyasadan bertaraf edilmesi amaçlanmış ve piyasada yapılan gözetim ve denetimlerde 10 adet hurda durumunda bulunan LPG tüpü tespit edilmiş ve bu LPG tüpleri denetim personeli nezaretinde imha edilmesi sağlanmıştır. İkinci aşama olarak ilimizde bulunan 2 LPG tüp dolum tesisinde belge kontrolleri, standartlara riayet etme hususları ile birlikte tesiste toplam 628 adet LPG tüpü kontrol edilmiş ve 35 adet hurdaya ayrılan LPG tüplerinin imha edilmesi sağlanmıştır. Üçüncü aşama olarak, adresleri tespit edilen hurda alım satımı yapan firmalarda denetimler yapılarak konu ile ilgili firmalar bilgilendirilmiş ve uyarılmışlardır” dedi.

 

Son aşama olarak, üç denetim ekibi oluşturularak, ilde bulunan 64 LPG tüp bayiinde ruhsat, bayilik sözleşmesi, standartlara riayet durumları ve LPG tüplerinin tüketiciye teslim edilme durumları kontrol ve denetimleri yapıldığını ifade eden Gün, “Bayilerde yapılan denetimlerde 14 bin 752 adet LPG tüpü kontrol edilmiş, yapılan kontrollerde 15 adet hurda statüsünde LPG tüpünün piyasadan bertaraf edilmesi sağlanmıştır. Diğer taraftan, Bakanlığımızca oluşturulan eylem planı çerçevesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu konu ile ilgili birtakım kararlar almıştır. EPDK tarafından alınan bu kararlarla birlikte LPG tüp satışlarının TC kimlik kartı veya kredi kartı bilgileri ile birlikte yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. EPDK’nin almış olduğu kararın Bakanlığımız tarafından il müdürlüğümüze bildirimi üzerine 01-31 Ağustos 2016 tarihlerinde 2 ekip oluşturularak, EPDK’nın almış olduğu kararlara satıcılar tarafından uyulup uyulmadığı ve işyeri ruhsat kontrolleri yapılmıştır. Bu kontrollerle birlikte 4 bin 548 adet LPG tüpünün yeniden kontrolleri yapılmıştır. 

Editör: TE Bilisim