ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - HAKİM İNALÖZ / 2014 yılında Van Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra DBP’li Bekir Kaya döneminde kent cadde ve sokaklarında hayata geçirilen işlerden birisi de kaldırımların kenarlarının kompozit kaldırım engelleri (dubaları) ile döşenmesiydi. O dönem kentin merkezdeki tüm cadde ve sokaklarına döşenen o dubaların ‘engel’ olmak dışında bir çok amaç için kullanıldı. Sayısı tam 4 bin 563 olan dubalar döşenmesinin üzerinden kısa süre geçmeden ziyan olmaya başladı. Sadece engellerin maliyetinin Van Büyükşehir Belediyesi’ne maliyeti 200 bin TL’nin üzerinde bir rakama fatura edildi. Hem kaldırımların sınır engeli olması, hem de görsel amaçla dikilen dubaların ömrü ise 1 yılı bulmadı. Sadece bir kaç yıl içerisinde de o engellerin bir çoğu yerinden söküldü, kalanlar ise kötü görüntü oluşturan engeller olarak kaldı. Hem uzun soluklu olmayan hem de büyük bir bedelle yapılan o engellerin durumunu Şehrivan’a anlatan vatandaşlar da maliyeti yüksek olan bu dubalara harcanan paralarla başka işlerin yapılabileceğini kaydetti. Halihazırda kalanların oluşturduğu kötü görüntü de işin farklı bir boyutu olurken vatandaşlar Büyükşehir’in kalan dubaları kaldırıp çirkin görüntüye son vermesini istiyor.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)’li Bekir Kaya döneminde Van’daki kaldırımlara dikilen dubaların çoğu kısa zarar gördü. 200 bini aşkın bedelle mal edilen kaldırım engelleri şimdi hem kötü görüntü oldu hem de maddi zarar yaşattı. Kaldırım işgallerinin, trafikteki düzenlemelerin, yeni yolların konuşulduğu bir dönemde gündeme gelen engelleri vatandaş Şehrivan’a değerlendirdi. Gazetenize konuşan esnaf ve vatandaşlar, dubaların yüksek maliyetini eleştirdi... Kırılan dubalarla ilgili de yorumda bulunan Vanlılar, hem dubalara verilen paralara hem de dubaların kırılması zararlarının Van’a verildiğini söyledi.

 

 

DUBA DİKMENİN ANLAMI YOKTU...

Belediye tarafından tanesi 48 liraya alınan ve çoğu tahrip edilen dubalarla ilgili gazetemize konuşan esnaflardan Erdal Sevin şunları söyledi: “Ben ilk yapıldığında da söyledim şimdi de aynı şeyi söylüyorum. Yapılan dubalar çok saçma oldu. Bu dubaların bu kentte tutmasına imkan yok. Bizim bu şehirde bir şeyler yapıldığı zaman kırılmaz maddeden yapılması gerekiyor. Adam aracıyla kaldırıma çıkmak için dubayı kırıyor. O da yetmiyor bazı esnaflar kırmadan vidalarıyla söküyor. Bu anlayışla bu kent duba dikmenin bir anlamı yok bence.”

 

 

“BİR DUBAYA 48 LİRA VERİLMEZ”

Sevin dubaların fiyatlarının da yüksek olduğunu söyleyerek, “Yapılan dubaların tanesi 48 lira vermek akıl karı değil. Bunun yerine daha ucuz bir malzeme kullanılabilir. Ki ben bir tanesinin 48 lira olduğuna da çok inanmıyorum. Bunun yerine plastik olanlar kullanılsa daha mantıklı olurdu. Hem kırılmıyorlar hem de maliyeti daha düşük olur. Bir dubaya bu kadar masraf edilmesini doğru bulmuyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

 

KIRGIN: DAHA İYİ HİZMETLER YAPILABİLİR

Duba fiyatları ile ilgili gazetemize konuşan Erdal Sevin’in müşterisi olan Yalçın Kırgın adlı vatandaş ise şunları söyledi: “48 lira çok yüksek bir miktar. 10 bin duba alındığını düşündüğünüzde bu 480 bin, işçiliği tüm maliyeti ile 600 bini bulmuştur. Van’da bu paralar ile daha iyi hizmetler yapılabilir. Bence bu paraların hesapları sorulmalı. Bunun yanı sıra çok sayıda dubada hasar gördü. İnsanlar bu tür durumlarda memleketini düşünmesi gerekiyor. Ancak bu paralar ile duba alan insanlar Van’ı düşünmedikten sonra insanlara da ne yazık ki düşüncesiz oluyor.”

 

 

ERDEM: DUBALARA HİÇ GEREK YOK

Gazetemize konuşan esnaflardan Turgut Erdem ise, “Keşke sadece kırılan dubalar olsa. İnsanlar yapılan her şeyi kırıp döküyor. Burada da artık ya insanların aklıyla ilgili ya da yapılan çalışmalarda kırılıp dökülmeyen malzemelerin kullanılması gerekiyor. Belediye bu demir dubaların yerine başka bir malzeme kullanabilirdi. Gerçi bana sorarsanız o dubalara da hiç gerek yok. İnsanlar istediği zaman arabaları ile kaldırıma çıkıyor istediği zaman da kırıp sökebiliyor. Bunu yapacaklarına mahalle aralarındaki asfaltları yapsalar kent için daha faydalı olur diye düşünüyorum.” Dedi.

 

 

“PARALAR BOŞA HARCANIYOR”

Alınan dubaların fiyatlarıyla ilgili de konuşan Erdem şöyle devam etti: “Az öncede dediğim gibi bence bunlara hiç gerek yok. Ne süs olması süstür ne de başka bir amaçla olması açısında bir işe yaramıyor. Hele ki fiyatı hiç mantıklı değil. 48 liradan 5-10 bin duba alınacağına emin olun bu memlekete çok daha güzel işler yapılır. Ama ne yazık ki bizim yöneticilerimizin ve siyasetçilerimiz hali her zaman böyle olmuştur. Sır bir yerlere para harcanması adına yapılan bu çalışmaları hiç doğru bulmuyorum.”

 

 

URAZ: DUBALAR KORUNMALI

Dubaların kırılması ile ilgili gazetemize konuşan vatandaşlardan Cevdet Uraz, “Belediyenin yapmış olduğu çalışmayı yanlış görmüyorum. Ancak daha iyisi yapılabilirdi diye düşünüyorum. Hele ki bahsetmiş olduğunuz maliyetlere göre çok daha iyisi yapılabilirdi. Ancak ölmüşe artık çare olunmaz. İyi kötü bir çalışma yapılmış ve bu Van için yapılmış. Bundan sonra bunun sadece korunması gerekiyor. Bunu da sadece belediye değil tüm insanlar yapması gerekiyor. Çoğu kırılmış ve zarar görmüş. Buda Van’ın zarar görmesi anlamına geliyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÇELİK: VAN’IN ÖNCELİKLERİ VAR

Konuyla ilgili gazetemize konuşan vatandaşlardan Sinan Çelik, dubalara verilen paranın başka hizmetlere verilmesi gerektiğini söyledi. Çelik şunları ifade etti: “Bana kalırsa Van’da dubaların yapılmasına gerek yok. Hele ki tanesi 48 lira olan dubalara hiç gerek yok. Çünkü zaten vatandaşlar kaldırımları kullanamıyor. Esnaf kaldırımları işgal etmiş durumda. Belediye kaldırımlara duba yapmadan önce bu kaldırımları boşaltması gerekiyor. Ayrıca bu memleketin öncelikleri var. Öncelikler yapıldıktan sonra bu tür duba gibi çalışalar yapılması gerekiyor.”

 

“ZARARI KIRAN TARAFINDAN KARŞILANMALI”

Yapılan dubaların korunmadığıyla ilgili de konuşan Çelik, “Belediye 45 liraya 58 liraya kaç lirayaysa bu dubaları yaptı artık. Bunu neden yapınız demekten çok artık buna sahip çıkın demek kalıyor. İnsanlar dubalara zarar verdiği zaman tespit edilip bu kırılan dubaların paraları kıran tarafından alınması gerekiyor. Ayrıca belediyede bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Örnek olarak hepsi çok kirli ve zarar görmüş durumda bunları yenilenmesi ya da bakımının yapılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

DAĞ: EN BÜYÜK ZARARI ESNAF VERİYOR

Gazetemize dubalarla ilgili konuşan vatandaşlardan Davut Dağ dubalara en büyük zararın esnaf tarafından verildiğini söyledi. Dağ şu ifadelere yer verdi: “Belediye tarafından yapılan dubalara en büyük zararı esnaf veriyor. Esnaflar kırılan ya da kırdıkları dubaları işyerinin önünde duba olarak kullanıyor. Bu olacak iş değil. Bunun yanı sıra insanlarda dubalara çok fazla zarar veriyor. Özellikle de araç kullananlar. Araç sahipleri araçları ile zaman zaman dubaları kırabiliyor. Bu konuda daha hassas davranılması gerekiyor.”

 

“BU PARAYLA BAŞKA İŞLER YAPILABİLİR”

Dubaların fiyatı ile ilgili de konuşan Dağ, “Belediyenin yapmış olduğu dubalar 48 lira ise bu fiyat bana göre yüksek bir fiyat. 10 bin tane duba demek 480 bin lira anlamına geliyor. Bunun tüm maliyeti ile birlikte 600 bin lira anlamına geliyor. Buna hiç gerek yok bence. Bunu yapacaklarına halen asfaltın, suyun, kanalizasyonun gitmediği mahalleler var. Çocukların oynayacağı parklar yok. Bunları yapsınlar. Bu tür ufak tefek ve maliyeti yüksek olan çalışmaların yapılmasına hiç gerek yok.” Dedi.

 

 

İŞTE DUBALARIN TOPLAM MALİYETİ

Van Büyükşehir Belediyesi’nden edindiğimiz bilgilere göre alınan dubaların tanesi 48 liraya satın alınmış. Satın alınan toplam duba adedi 4 bin 563 tane. Yapılan dubaların toplam birim fiyatı: 180 bin 614 lira iken, dubaların tüm her şeyi ile maliyeti 213 bin 124 lira oldu. Alınan dubaların özellikleri ise 47 santim yüksekliğinde reflektif bantlı kompozit olma özelliğine sahip. Dönemin fen işleri müdürü Bekir Kıran tarafından ihalesi yapılan dubalar Lineer Madencilik İnşaat’tan alınmış.

Editör: TE Bilisim