Van Büyükşehir Belediyesi, kaldırım işgali ile ilgili radikal kararlar aldı. Alınan kararlar doğrultusunda bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra bir dizi tedbirler de uygulamaya sokulacak. 


Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, kentteki kaldırım işgali ile ilgili ilçe belediyeleri, esnaf odaları ve kolluk kuvvetlerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda kaldırım işgalini en aza indirmenin yollarının yanı sıra seyyar satıcılar, kaçak kasaplar, ruhsatsız otel, rezidans ve otopark konuları da tartışıldı.
Van’da göreve başladığı günden bu yana kaldırım işgali konusunda kararlı adımlar atan Vali Murat Zorluoğlu, insanların kaldırımları rahat kullanmaları konusunda çalışmalarını arttırarak devam edeceklerini söyledi.


Esnaftan da büyük destek beklediklerini ifade eden Vali Zorluoğlu, “Kaldırımların temizlenmesi konusunda belediye olarak birinci derece biz sorumluyuz. Zaman zaman ilçe belediyelerimizle birlikte müdahalede bulunuyoruz. Bu işgaller sadece kolluk kuvvetleriyle halledilecek bir şey değil. Ortak akılla esnafımızın da desteği gerekir. Sizin kaldırım işgalini engelleme konusunda fikirlerinizi önemsiyoruz. Biz bu işi nasıl çözeriz ona bakıyoruz. Belki tamamen bitirmek mümkün olmayabilir. Fakat en aza indirmenin yolunu bulmamız lazım. Bazı noktalarda araç geçişlerini bile engelleyecek durumlarla karşılaşılıyor. Bu duruma karşı Büyükşehir, İlçe Belediyeleri ve esnaf odalarımız ortak çalışma yapmalıyız” dedi.


Toplantıya katılan esnaf odaları kaldırım işgallerine karşı olduklarını vurgulayarak atılacak adımların tam destekçisi olacaklarını belirttiler.İlk kez esnaf odaları olarak kentin sorunlarıyla ilgili muhatap alındıklarını ifade eden esnaf odalarının başkanları, vatandaşın hakkı olan kaldırımların vatandaşa kullandırılması gerektiğine dikkat çektiler.

Yaklaşık 3 saat kadar süren toplantıda alınan kararlar uyarınca her ay esnaf odalarının katılımıyla bilgilendirme amaçlı denetimler yapılacak. Yine bilgilendirme amaçlı billboardlar ve el ilanları basılarak farkındalık oluşturulacak.
Uyarılara rağmen kaldırım işgali yapanlara cezai işlem uygulanması konusunda taviz verilmeyecek. Toplantıda ayrıca sıkıntıların çözümü noktasında zaman zaman bir araya gelinmesi konusun da hemfikir kalındı.

 

“Sarı çizgi geliyor”

Toplantıda sarı çizgi uygulamasının başlatılması yönünde bir çalışma yapılması konusunda da karar alındı. Buna göre yapılacak araştırmalar sonucunda sarı çizgi uygulaması ile geniş kaldırımlara sarı çizgi ile bir sınır çizilecek. Çizilen bu yerlerde kaldırımlar yaya geçişine mani olmayacak şekilde esnafın kullanımına açılabilecek.


Ayrıca ara sokaklarda Büyükşehir Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü ortaklaşa yanlış park ve kaldırım işgalleri konusunda ayrı bir çalışma yürütecek.


Vali Murat Zorluoğlu başkanlığındaki toplantıya Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Emniyet Müdürü M. Suat Ekici, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Genel Sekreter Yardımcısı Fazıl Tamer, Zabıta Daire Başkanı Halis Barut, merkez ilçe zabıta müdürleri ve esnaf odalarının başkanları katıldı.

Editör: TE Bilisim