Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) öncülüğünde 11. Kalkınma Planı Van il istişare toplantıları başladı.

 

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıya kadın STK’ları ve diğer kamu kurumlarının kadın temsilcileri katıldı. Toplantı hakkında katılımcıları bilgilendiren DAKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, kalkınmada kadın rolünün önemli olduğunu söyledi.

 

Van’da 3 gün boyunca yapılacak olan toplantıların ilkini kadın paydaşlara yönelik gerçekleştirdiklerini ifade eden Çakay, “Ülkemiz planlı kalkınma dönemini 1960’lı yıllardan itibaren uygulamaya koymuştur. 1960’lı yıllardan bu tarafa 5 yıllık kalkınma planları hazırlanıyor. Kalkınma planları, bütüncül bir yaklaşımla ülkemizin bütün sektörlerinde birçok alanı kapsayan planlardır. Son yıllarda bu planlı kalkınma döneminde paydaşların katılımı 81 milyonu ilgilendiriyorsa, dolayısıyla bu 81 milyon vatandaşımızın da bu planda sözü olsun diye bu tarz toplantıları gerçekleştirmekteyiz” dedi.

 

“KADINLARIN ROLÜ ÇOK KIYMETLİDİR”

Kalkınmada kadın ve genç kesimin rolünün önemli olduğunun altını çizen Çakay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık bir haftadır ülkemizin 81 ilinde Kalkınma Bakanlığımızın koordinasyonunda, kalkınma ajanslarımızın öncülüğünde bu toplantılar yapılıyor. Her ilde 3 toplantı gerçekleştiriliyor. Bunlardan bir tanesi kadınlar, diğeri sanayi, eğitim ve kamu kesimleri gibi paydaşların yer aldığı bir toplantı, bir diğeri ise gençlerin katılacağı toplantılardır. Bugün Van ilimiz için kadın paydaşlar toplantısını gerçekleştirmekteyiz. Kalkınmada kadın ve gençlerin rolü çok kıymetlidir. Bu vesileyle de ilimizde bulunan kadın STK’lar ile işbirliği yaparak, onların desteğiyle bugün bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Tüm kadın STK’larımızın bu duyarlılığı için teşekkür ediyorum.”

 

Toplantıda Van Sanayici ve İş Kadınları Derneği (VASİKAD) Başkanı Özge Burak Değer ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Van Temsilcisi Esma Özdemir de birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından yuvarlak masadaki katılımcılara kalkınma planı hakkında 17 başlıklı anket uygulandı. 

Editör: TE Bilisim