Van'da 2 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan öğretmen H.G. yeniden tutuklandı.

 

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanık H.G hazır bulundu. Sanık ve mağdur öğrencilerin yakınları ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de duruşmayı izledi. Van Barosundan 19 avukat, mağdur öğrencileri savunmak üzere duruşmaya katıldı. Sanık H.G, savunmasında, 20 yıldan bu yana öğretmenlik yaptığını ve suçlamaları kabul etmediğini belirterek, bin 500 öğrenci, öğretmen, idareci ve temizlik görevlilerinin bulunduğu ortamda böyle bir eylemi gerçekleştirmenin mümkün olmadığını ileri sürdü. Tanık olarak dinlenen okuldaki temizlik işçilerinin de böyle bir olayı görmedikleri yönünde beyanda bulunduklarını anlatan sanık H.G, suçlamalarda bulunan öğrencilerin okula gelmemek yalan konuştuklarını iddia ederek, beraatine karar verilmesini talep etti.

 

“SANIĞIN TAHLİYESİ HUKUKA VE VİCDANA AYKIRIDIR”

Müşteki ailenin avukatlarından Deniz Işık, tutuksuz yargılanan H.G.’nin tutuklu yargılanmasını talep ederek, işlenen suçun katalog suçlar kapsamında olduğunu belirterek, “Sanık vasıf ve mahiyette istismarda bulunmasına rağmen tahliye edilmiştir. Bu durum tahliye verilmeyecek kadar ciddidir. Sanığın tahliyesi hukuka ve vicdana aykırıdır. Yaşanan olayın çocukların kurguladığını söyleme abes ve olayı meşrulaştırmaktır” dedi. Müşteki ailenin avukatı Müjde Tozbey Erden de 2 kız çocuğuna yönelik eylemin cinsel taciz suçunu aşan istismar niteliğinde olduğunu, bu nedenle sanığın tutuklanması gerektiğini bildirdi. Diğer avukatlar da sanığın, suçun vasıf ve mahiyetinin dikkate alınarak tutuklanmasını talep etti.

 

BAKANLIK DAVAYA KATILMA TALEBİNDE BULUNDU

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Pınar Bozkurt, bakanlık adına "suçtan zarar gören" sıfatıyla davaya katılma talepleri olduğunu mahkeme heyetine iletti. H.G'nin öğretmen olduğunu ve nüfuzunu kullanarak küçük yaştaki öğrencilere yönelik eylemde bulunduğunu aktaran Bozkurt, sanığın tutuklu yargılanmasını talep etti. Sanık avukatları da, iki duruşma öncesinde müvekkilleri hakkında tahliye kararı verildiğini anımsatarak, tekrar tutuklanması yönündeki taleplerin reddedilmesini istedi.

 

SAVCI CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanığın atılı suçu işlediği, suçun da sübuta erdiğini belirterek, eylemine uyan Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince 2'şer kez cezalandırılmasını, 6763 sayılı yasa ile suç için öngörülen ve düzenlenen ceza miktarları da göz önünde bulundurularak tutuklanmasını talep etti.

 

Mahkeme heyeti, Katılan vekillerinin esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarını mahkeye sunmaları için bir sonraki duruşmaya kadar süre verilmesine karar vererek, sanığın üzerine atılı olan suça ilişkin 8 Şubat 2017 tarihinde dinlenilen ve aynı zamanda mağdur sıfatını taşıyan mağdur ifadelerinin, yine mağdur küçük kızların beyanlarım doğruladığı, sözü edilen hususların eldeki dosya için yeni delil niteliğinde olduğu, 2 Aralık 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6763 sayılı yasa ile sanık üzerine atılı olan suç için öngörülen ceza miktarları, suçun 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 100. Maddesinin 3. Fıkrasındaki katalog suçlar arasında düzenlendiği anlaşıldığı ifade edildi. Mahkeme heyeti, sanık H.G.’nin tutuklama nedeninin gerçekleştiği kanaatine varılarak 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100 ve devamı maddelerine göre tutuklanmasına karar vererek, duruşmayı 20 Mart 2017 tarihine erteledi.

 

‘İSTİSMARCILAR BU SOKAKLARDA RAHATÇA DOLAŞAMAYACAK’

Mahkeme sonrası Van Adliyesi önünde açıklama yapan Avukat Müjde Tozbey Erden, “Daha önce mahkeme heyeti tarafından yapılan bir yanlış ile istismarcı öğretmen tahliye edildi. Bu yanlıştan bugün geri dönüldü. Artık herkes bilsin hiçbir istismarcı bu sokaklarda rahat rahat dolaşamaz. Bizler varız ve var olmaya devam edeceğiz. Bütün amacımız kız çocuklarının rahatça dolaşmalarını sağlamaktır.” Dedi.

 

OLAY

İddiaya göre 18 Aralık 2015 tarihinde Van’ın Edremit ilçesinde bir okulda öğretmen, öğrencisinin çorabını indirip cinsel istismarda bulunacakken karısı arayınca ilkokul öğrencisi yarı çıplak okul koridorlarında koşmuş. Bu olayın ardından kız çocuğu annesine okula gitmek istemediğini ve öğretmeni H.G.’nin kendisine karşı olan tavırlarından rahatsız olduğunu söyledi. Annesi kızına olayın ne olduğunu sorması üzerine kız çocuğu ağlayarak öğretmeni H.G.’nin kendisini kucağına alıp bacaklarını okşadığını, tahtada yazı yazarken arkadan yanaşıp kendisini taciz ettiğini söyledi. Bunun üzerine anne kızını alıp şikayette bulundu.

 

Suça konu olayla ilgili 19 Aralık 2015'te olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 20 Aralık 2015 tarihinde 'Çocuğun cinsel istismarı' suçundan sanık H.G'nin Van Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilerek aynı tarihte Van Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmasına karar verildi. Dosyada delillerin toplanmasına müteakip, 05 Ocak 2016 tarihinde ise Van 1. Ağır Ceza Mahkemesine aynı suçtan cezalandırılması talebi ile kamu davası açıldı. Hakkında kamu davası açılan H.G'nin yargılanması sırasında, 21 Kasım 2016'da, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve sanığın tutuklu bulunduğu süre nazara alınarak tahliyesine karar verilmişti. 

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim