Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, İran’dan gelen turistlerin kent ekonomisine önemli katkı sunduğunu söyledi. 


Açıklamalarda bulunan VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’ın turizmin geçiş noktası olduğunu belirterek, “Şehrimiz, turizm açısından bir geçiş noktasıdır. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Komşuluk avantajı ile birlikte, İranlılar Van’ın can damarıdır. İran pazarı ciddi şekilde her şeye değer. Otellerimiz yüzde 100 doluluk oranı ile çalışıyor. Bu turizm hareketliliği 17 Mart’ta başladı ve 5 Nisan’a kadar sürecek. Bu durum bizleri sevindiriyor” dedi.
 

“Bindiğimiz dalı kesmememiz gerekir”

Van’da esnafların da İranlı turistler için indirim kampanyaları yaptığını anlatan Tunçdemir, “Van olarak şu an nevruz ve bahar bereketi yaşıyoruz. Van’daki mağazalar, AVM’ler ve markalı mağazalar büyük indirim yapıyor. Esnaf olarak bize çok iş düşüyor. Eksiklerimiz çok, altyapıya hazır olmamız lazım. Gelen yoğunluğa göre hizmet etmemiz lazım. Bindiğimiz dalı kesmememiz gerekir” diye konuştu.
 

“Esnafların Farsça ve İngilizce öğrenmesi şart”

Van’da esnafların Farsça ve İngilizce öğrenme konusunda çaba göstermesi gerektiğini anlatan Tunçdemir, “Bizler Farsça ve İngilizce gibi diller öğrenmek mecburiyetindeyiz. Turistlerle anlaşabilirsek, ekonomiye daha fazla katkı sunmalarına vesile oluruz. Bu sene Tebriz, Hoy, Urumiye ve Salmas’ın dışında Tahran’dan da çok müşteri geldi. Farslar daha çok para harcıyor. Daha çok alışveriş yapıyorlar. Bir İranlı yemesi, içmesi hariç, bin dolar bırakıyor. Bu çok önemli. Bizler bilet kesiyoruz. Otelci oda satıyor. Lokantacıdan yemek yiyorlar. Gece birçok mekânda eğleniyorlar. Bu da Van esnafına çok büyük katkı sağlıyor. Bunun bir kerelik olmaması lazım. Bu hizmeti iyi yapmalıyız” diye konuştu.


“Turistlere iyi bakamazsak, olan memlekete olur” diyen Tunçdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Turist akışının durmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Bu duruma uzun vadeli bakmalıyız. Van’da iki tür konaklama vardır. Biri İran pazarı, gelen turist direkt Van’da kalıyor. Ama bir kısmı ise başka şehirlere gitmek mecburiyetinde kalıyor. Çünkü tüm otellerimiz yıldızlı-yıldızsız ve diğer konaklamalar, toplamda 5 bini geçmiyor. Van üzerinde on binden fazla turist; Antalya, İstanbul, İzmir ve batı illerine gidiyor. Kapıköy ve Esendere kapısından çıkan Van’a geliyor. Bir haftalık süreçte 20-25 bin turist geliş gidişi oldu. Bu rakam, gerçekten de ciddi bir rakam. Bir gecelik bile konaklama olsa, Van’a ekonomik katkıdır. Haftalık kalan insanlar olduğunda bu katkı daha fazla oluyor. İranlılarla ilişkilerimizi geliştirip, turist hareketliliğini 12 aya yaymamız gerekir. Bulunduğumuz coğrafyanın kıymetini iyi değerlendirmeliyiz.”

Editör: TE Bilisim