İranlı turistler, Nevruz Bayramı’nı değerlendirmek için adeta Van’a akın ettiler. Gün boyunca alışveriş yaparak esnafın yüzünü güldüren İranlı turistler, akşam saatlerinde ise eğlence mekanlarında eğleniyorlar. Yaşanan yoğunluktan hayli memnun olduklarını dile getiren esnaflar, satışlarının yüzde 60-70’inin İranlı turistlere yapıldığını kaydetti. Esnaf Erdal Çakar, barış sürecinin olumlu ilerlemesiyle İranlıların bu yıl daha çok gelmesine neden olduğunu belirterek, “Bundan önceki nevruz kutlamaları sıkıntılı geçiyordu. Bu Nevruz Bayramı bizler için artık bir şenlik havasında geçiyor. İranlıların bizlere katkısı en az yüzde 60, yüzde 70 civarındadır. Bu göz ardı edilecek bir rakam değil. O yüzden kesinlikle İran’dan gelenlere ya da dışarıdan gelenlere hiçbir zaman yanlış yapmamamız gerekiyor. Yani bir ürün fiyatı ne ise, imkan dahilinde daha ucuz vermek gerekiyor. Çünkü bunlar nihayetinde geldikleri zaman bütün bölgesel olarak memleketimize döviz bırakıp, ekonomimize ciddi anlamda destek sağlıyorlar. Van iklimi olarak güzel bir şehir. Bizler hem giyim olarak hem lokanta olarak ve hem otelcilik anlamında gerçekten çok iyi noktalardayız. Bizler biraz daha katma değer sağlayarak, bunlara daha iyi hizmet vererek, daha kaliteli, daha uygun bir şekilde sunarsak daha iyi ciddi anlamda gelir elde edeceğiz. Tabi bunlar Van’ı çok beğeniyorlar. Buraya gelen insanların çoğu Van’ı çok beğeniyorlar. Tabi maddi durumu biraz daha iyi olan insanların buradan Antalya’ya, İstanbul’a, İzmir’e gittiklerini de biliyoruz. Bu anlamda bizlerin de aslında ufak, tefek farklı çalışmalar yapmamız gerektiğine inanıyorum.

Esnaflardan Ercan Bilir ise, İranlı turistlerin en çok giyim ve takı alışverişini tercih ettiklerini belirterek, alışverişimiz çok iyi olduğunu kaydetti.
Alışveriş yapan İranlı turistler ise, Van’ı çok beğendiklerini belirterek, “Van’ın havası ve insanları çok iyiler” dediler.

Editör: TE Bilisim