ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / MENDUH ÇALIŞKAN - Van’a bu yıl 3 aylık süreçte Kapıköy’den giriş yapan İranlı sayısı sevindirdi. Geçen 2017 yılına göre yüzde 40’lık bir artışın olduğu Kapıköy Sınır Kapısında bu yılın ilk 3 ayında 143 bin turist giriş yaptı. Son zamanlarda her ne kadar İran hükümeti yurt dışı harç fiyatları artırsa da ilk 3 ayda gelen İranlılar Vanlıları sevindirdi. Vanlılar bu artışın 2019’da da devam etmesini bekliyor. Gelen İranlı turistlerin sayısıyla ilgili Şehrivan’a konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van’a en fazla girişin Mart ayında yapıldığını söyledi. Çiftci şunları söyledi: "Mart ayı içerisinde Van’daki festival ve İran’daki 13 günlük resmi tatilden dolayı 62 bin 660 kişinin giriş yaptı.” Dedi. Bu rekorun yanı sıra Van ayrıca bir günde 6 bin 700 kişi giriş yapılan kapıda, günlük giriş rekoru da kırdı. Vanlılar 2019 yılında da bu artışın devam etmesini bekliyor.

 

İran pazarına ulaşım noktasında önemli bir seviyeye gelen Van’da 2018 yılının ilk 3 ayında Kapıköy Sınır Kapısı’ndan rekor giriş yapıldı. Vanlılar bu sayısının 2019 yılında artmasını bekliyor.

 

Van’a bu yıl 3 aylık süreçte Kapıköy’den giriş yapan İranlı sayısı sevindirdi. Geçen 2017 yılına göre yüzde 40’lık bir artışın olduğu Kapıköy Sınır Kapısında bu yılın ilk 3 ayında 143 bin turist giriş yaptı. Son zamanlarda her ne kadar İran hükümeti yurt dışı harç fiyatları artırsa da ilk 3 ayda gelen İranlılar Vanlıları sevindirdi. Vanlılar bu artışın 2019’da da devam etmesini bekliyor. Gelen İranlı turistlerin sayısıyla ilgili Şehrivan’a konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, “2018 yılının Ocak ayında 29 bin İranlı Van’a giriş yaparken, 28 bin kişi de aynı ay içerisinde çıkış yaptı. Şubat’ta da 47 bin kişi Kapıköy sınır kapısından Van’a giriş yaptı. En çok giriş şuan itibari ile Mart ayında görüldü. Mart ayı içerisinde Van’daki festival ve İran’daki 13 günlük resmi tatilden dolayı 62 bin 660 kişinin giriş yaptı.” Dedi. Bu rekorun yanı sıra Van ayrıca bir günde 6 bin 700 kişi giriş yapılan kapıda, günlük giriş rekoru da kırdı.

 

NEVRUZ’DA VAN’A AKIN VAR!

 

Ülkelerindeki nevruz tatilini Türkiye'de değerlendirmek isteyen İranlı turistler Van'a akın etti. Van’da otellerde yer kalmazken, misafirhaneler açıldı, vatandaşlar kapılarını turistlere açtı. Tatil için Van’a gelen İranlılar gündüz alışveriş yapıp akşamları da eğlence mekanlarında doyasıya eğleniyor. Öte yandan son 3 ayda Kapıköy sınır kapısından 143 bin İranlının Van’a giriş yaptığı belirtildi. Nevruz tatilini fırsat bilen çok sayıda İranlı turist, ülkeleriyle en uzun sınıra sahip Van'a akın etti. Tatil için Türkiye'ye karayoluyla gelen turistler, Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı. Van'daki alışveriş festivaline denk gelen nevruz tatili, Farsça duyurularla ürünlerini tanıtan esnafın da yüzünü güldürdü. Yaptıkları alışverişle kente canlılık kazandıran İranlı turistler, eğlence mekanlarında da gönüllerince eğleniyor. Van’daki oteller yüzde yüz dolarken, yer bulamayan İranlılara Vanlılar kapılarını açarak ağırladı.

 

3 AYDA 143 BİN GİRİŞ YAPILDI

 

Şehrivan’a konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, 2018 yılının ilk 3 ayında İranlıların Van’ı geçtiğimiz yıllara göre daha çok tercih ettiğini ifade ederek, “2018 yılının Ocak ayında 29 bin İranlı Van’a giriş yaparken, 28 bin kişi de aynı ay içerisinde çıkış yaptı. Şubat’ta da 47 bin kişi Kapıköy sınır kapısından Van’a giriş yaptı. En çok giriş şuan itibari ile Mart ayında görüldü. Mart ayı içerisinde Van’daki festival ve İran’daki 13 günlük resmi tatilden dolayı 62 bin 660 kişinin giriş yaptı. Son 3 ay içerisinde Van’a toplamda 143 bin 117 kişi net olarak Kapıköy Sınır Kapısından Van’a giriş yaptı.” Dedi.

 

“ÇOK EĞLENCE VE ALIŞVERİŞ İÇİN GELİYORUM”

 

Tatil için Van’a gelen İranlı Anita Samedian, her yıl Nevruz tatilinde ve diğer tatillerde Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Van’a Razi kapısından giriş yaptıktan sonra bir gece Van’ da kalıyor ve ardından Antalya, İzmir ve İstanbul gibi yerlere gidiyorum. Türkiye güzel bir ülke ve dost ülkemiz. Buraya gelmekten çok mutluyum.” Dedi. Sınır kapısında giriş yaparken bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Samedian, “Şu anda kapıda çalışma var. Bu çalışmalar bittiği zaman daha da rahat giriş yapabileceğiz. Türkiye’ye daha çok eğlence ve alışveriş için geliyorum. Bundan sonra da gelmeye devam edeceğim.” Şeklinde konuştu.

 

VAN’IN DENİZİ İÇİNDE GELİYORLAR

 

Van’a sık sık gelen İranlı turist Kamshad Dostyana da, “Van’ı daha çok alışveriş ve eğlence için tercih ediyoruz. Van’da güzel eğlence ve alışveriş mekanları var. Van her yıl büyüyor ve değişiyor. Ben her yıl geldiğimde farklı bir Van görüyorum. Bunların dışında zaman geçirebileceğimiz yeni alanlarda açılmış Van’da. Yazın geldiğimizde denize girebiliyoruz. Akdamar Adası ve kale çok güzel buraları da gezme fırsatımız oluyor.” Dedi.

 

BEHRAMYAN: VAN’DA OLMAK ÇOK GÜZEL

 

Van’a tatil amaçlı gelen bir diğer İranlı turist Shima Behramyan ise Van’ı çok sevdiğini vurgulayarak, “Van’da konaklama ve eğlence çok güzel. Gündüzleri geziyor ve alışveriş yapıyoruz, akşamları da eğleniyoruz. 5 yıl önceydi yanlış hatırlamıyorsam. Van bu kadar gelişmemişti. Deprem olmuştu ve insanlar kötü durumdaydı. Ama bugün her şey çok güzel. Van’da olmak çok güzel.” Diye konuştu.

 

“2 ÜLKE OLARAK İYİ BAĞLARIMIZ OLACAK”

 

Behramyan şu ifadeleri kullandı: “Van bize çok yakın bir il, bu yüzden de Van’ı daha çok tercih ediyorum. Alışverişi de çok ucuz. Buradan çok sayıda giyim alışverişi yapıyorum. Eğlence sektörü de çok iyi gelişmiş. Yani tam anlamıyla Van güzel bir yer ve Van’a gelmeyi seviyorum. İnşallah 2 ülke arasında sorun olmadıkça bu geliş gidişlerimiz artacak ve daha iyi bağlarımız olacak.”

 

 

Editör: TE Bilisim