ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın son dönemlerde ardı ardına yayınlanan nüfus oranları, genç ve yaşlı nüfus durumu, gençlerin nüfusa olan oranı kent adına önemli ipuçları var. Yaş ortalaması 18-20 aralığında olan ve Türkiye’nin en genç nüfuslu illerinden birisi olan Van’da yaşlı nüfusu da zıt bir şekilde en düşük seviyelerde. Tüm bu rakamlar gençlerle ilgili tedbirleri elzem kılıyor.

 

Bir dönemler Avrupa’nın en genç ülkesi olan ve genç nüfusu büyük avantaj olarak görülen genç nüfus oranında düşme olsa da Van hala zirvelerde yer almaya devam ediyor. Türkiye’nin en genç nüfusunu elinde bulunduran iller arasında başı çeken Van, son açıklanan TÜİK raporunda aynı zamanda yaşlı nüfus konusunda ise oranın en düşük olduğu iller arasında yer alıyor. En son geçtiğimiz aylarda nüfusu 1 milyon 100 bin civarında olduğu duyrulan Van’da nüfusun 250 bin civarındaki bir kısmını gençler oluşturuken, gençlerin kent nüfusuna oranı ise yüzde 22 civarında! Oranlamalar yaş ortalamasının da 20’li yaşların altında olmasını sağlarken genç nüfus bunun avantajını değil dezavantajını sürüyor. Yine TÜİK’in açıkladığı rakamlarda ise en çok göç veren illerin başını çeken Van, en büyük göçü ise yine nitelikli genç nüfusundan veriyor. Genç nüfusu ile övünen Van her geçen gün verdiği göç artıyor, nüfus artışı da azalıyor. Genç işsizinin fazla olduğu Van’da, gelecek yıllarda nüfusun azalacağı ifade edilirken, diğer yandan genç nüfusu da her yıl yaşlanıyor.

 

GENÇ NÜFUSUMUZ ÇOK, YAŞLIMIZ AMA...

Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan illerden bir tanesi olan Van, her geçen yıl yaşlanıyor. 2014 yılında yüzde 3,2 yaşlılık oranı olan Van, 2017 yılında ise 3,7’ye yükseldi. Her yıl nüfusu düşük bir oranda da olsa yaşlanan Van, Türkiye’de 3 genç il arasında yer alıyor. Genç işsizin en fazla bulunduğu iller arasında ilk sıralarda yer alan Van, son nüfus artışında da 6 binlik artışla nüfus artışında da önemli bir düşüş yaşadı. Açıklanan veriler ve yapılan tespitlere göre Van’ın birkaç yıl içinde verdiği göçle orantılı olarak nüfusunun düşüşe geçeceği ön görülüyor. Sürekli genç nüfusu göçü veren Van’ın bu orantıyla birlikte yaşlı nüfusu da artacak. İşte Yaşlılık oranlarında son rakamlar...

 

 

YAŞLILIK ORANI YÜKSELSE DE HALA EN GENÇLER ARASINDAYIZ!

Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il, 2017 yılında 18,2 ile Sinop olurken, 16,8 ile Kastamonu, 15,4 ile Artvin ve Çankırı izledi. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu il ise 3,2 ile Şırnak oldu. Bu ili 3,3 ile Hakkari ve 3,7 ile Van izledi. Van’da 2014 yılında yaşlı nüfus oranı yüzde 3,2’yken, 2015 yılında 3,5 olurken, 2016 yılında ise bu oran yüzde 3,6’lara kadar yükseldi.

 

 

EN YÜKSEK SİNOP, EN DÜŞÜK ŞIRNAK! İÇİNDE VAN’DA VAR

Çalışma çağındaki yüz kişiye düşen yaşlı sayısını ifade eden yaşlı bağımlılık oranı, 2013 yılında 11,3 iken bu oran 2017 yılında 12,6’ya yükseldi. Nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı bağımlılık oranının 2023 yılında 15,2, 2030 yılında 19,6, 2040 yılında 25,3, 2060 yılında 37,5 ve 2080 yılında 43,6 olacağı öngörüldü. Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il, 2017 yılında 18,2 ile Sinop oldu. Bu ili 16,8 ile Kastamonu, 15,4 ile Artvin ve Çankırı izledi. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu il ise 3,2 ile Şırnak oldu. Bu ili 3,3 ile Hakkari ve 3,7 ile Van izledi.

 

 

GENÇ NÜFUSUMU KAYBEDİYORUZ!

Öte yandan geçtiğimiz yıl içinde yayınlanan istatistikler ve araştırmalar da Van’ın genç nüfusunun göçü ve nüfusunun erimesi üzerine önemli uyarılar sunmuştu. Geçtiğimiz yıl yayınlanan verilere göre Türkiye'de 2016 yılında İstanbul 71 bin 307 kişi ile en çok göç veren il olurken, Van 20 bin 133 kişi ile net göç veren ikinci il oldu. Son yıllarda ardı ardına yaşanan olumsuzluklar nedeniyle göç rakamları katlanarak artan Van’ın verdiği göçün büyük bölümünü genç nüfus oluştururken Van iş gücünden de kaybetmeye devam ediyor. Nüfusunun da büyük bölümünü gençlerin oluşturduğu kentte çevre illerden alınan göçlerle birlikte Van’ın kendi nüfusu da kenti terkediyor. Beyin ve sermaye göçünün hız kesmeden devam ettiği kentte nüfus da 1 milyonu aşarken, 2017 yılı itibariyle nüfus artış oranı da ilk kez minimum seviyeye düştü. Nüfusunun bundan sonra düşebileceği beklenen kentte hem sermaye hem de beyin göçü gelecek adına büyük tehlike oluştururken göçü yorumlayan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, “Genç nüfusumuzu kaybediyoruz.” Yorumu yapmıştı.

 

Editör: TE Bilisim