Van’ın Muradiye ilçesinde faaliyet gösteren fırıncılar, belediyenin ekmeği 50 kuruştan satarak kendilerini zarara uğrattığını gerekçe göstererek greve gittiler.


Fırıncıların greve girerek ekmek çıkartmaması, halktan büyük tepki gördü. 50 kuruştan ekmek satan belediye fırını ise vatandaşların ekmeksiz kalmamaları için kotasını yükseltti. Belediye fırını önünde ekmek kuyruğu oluşurken, taşımalı sistemle eğitim gören öğrencilere ise başka ilçelerden ekmek getirilerek kumanyaları verildi.
Muradiye Belediye Başkanı Mehmet Ali Tunç, halkın yoksul olduğunu ve gereken desteği vermeye çalıştıklarını söyledi. Tunç, “Fırıncılar ‘5 ile 7 bin ekmek çıkarıyorlar’ iddiası gerçek dışıdır. Öyle bir şey yok. Sonuçta insanların zaruri ihtiyacı olan ekmek, en fazla 2 bin 500 ile 3 bin ekmeği geçmiyor. Fırıncıların tüm derdi bu ekmeğin fiyatı neden bu kadar düşüktür. Sonuçta burası kar amaçlı bir kurum değildir. Tamamen vatandaşların ihtiyacını gidermektir” dedi.
Fırını açmadan önce ekmeğin 1 liradan satıldığını söyleyen Tunç, “Biz bunlara ne kadar giderek fiyatlar yüksektir dediysek de, ‘hayır, biz böyle satacağız. Bizim bağlı olduğumuz odalar böyle uygun görmüş. Biz bu şekilde satışlarımıza devam edeceğiz’ dediler. Gelen talepler üzerine, biz de bu fırını açarak halkın hizmetine sunduk. Sonuçta halkın taleplerini dikkate almak zorundayız. Bunu yaparken de tamamen halkın ihtiyaçlarını göz önünde tutmak zorundayız. Ekmeği 50 kuruştan satmaya devam edeceğiz. Bizim kar ve zarar diye bir durumumuz söz konusu olamaz ve olmayacak da. Onlar eğer ki bu şekilde devam ederlerse, bu halkı cezalandırmaya yöneliktir. Ama biz gerekirse gün boyu ekmek çıkarmaya devam ederek vatandaşların ihtiyacını gidermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 


Fırıncıların yaklaşımının doğru bir yaklaşım olmadığını kaydeden Tunç, “Savaşlar olduğu zamanlar dahi hastane, eczane ve fırınlar kapanmaz. Bunlar insanların temel ihtiyaçlarıdır. Bunu yapmak dediğim gibi bunu bilmemektir, bunun farkında olmamaktır. Bunlar bunu yaparak belediyenin üzerine yürüyerek, zora sokmaktır. Ama halk bunun farkındadır. Biz vatandaşlarla yaptığımız konuşmalarda dahi halk eğer ki ihtiyacımız 10 ekmek ise 5 ekmek alarak idare edeceğiz. Esnafların bize yaptıkları bu yaklaşımı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim