DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile TÜBİTAK alt kuruluşu olan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) arasında imzalanan ‘DAP Bölgesi Yöresel Ürünlerini Ticarileştirme Stratejileri Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Van’da et ve bal çalıştayı düzenledi.


Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya et ve bal sektöründe faaliyet gösteren Bitlis, Van, Ağrı, Hakkari ve Muş illerinden gelen sektör temsilcileriyle DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi ve TUBİTAK ile TÜSSİDE proje paydaşları katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Proje Yürütücüsü Bilal Ürüm, projenin amacı ile ilgili bilgiler verdi. Projenin öneminin başında günümüzde yöresel ürünlere olan ilginin artmasının geldiğini anlatan Ürüm, “Doğu Anadolu Bölgesi yöresel ürün potansiyeli açısından zengin bir envantere sahiptir. Yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi çalışmalarının bölge için önemli bir gelir ve istihdam oluşturmaktadır. Projemizin amacı ise, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yöresel ürün envanterini oluşturmalıyız. Yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi konusunda bölgesel bir stratejiye ihtiyaç duyulmaktadır. Yöresel ürün ticarileştirme stratejinin hayata geçirilebilmesi için bölge genelinde seçilecek olan iki ürün için örnek bir uygulama modelinin oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Projemizin kapsamında da araştırma, eğitim, görüş ve anket, ürün seçimi, çalıştay ile teknik analizler, strateji ve uygulama modeli geliştirme bulunmaktadır. Çalışma amacımız, kurumsal ve sektörel paydaşların Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kırmızı et sektörü ile arıcılık ve bal sektörünün mevcut durumlarının tespiti ve sektörün geliştirilmesine yönelik önerilerinin etkin yöntemlerle alınmasıdır” dedi. 


TÜBİTAK Araştırmacı Batuhan Demir ve diğer moderatörler, çalıştayda et ve bal ürünleri ile ilgili ve mevcut durum analizi, proje ve kurumlarla ilgili bilgiler verdi. Daha sonra et ve bal ile ilgili sorunlar, çözüm önerileri ve proje kapsamı ile ilgili sunum yapıldı. 
Çalıştay görüş alışverişlerin yapılması ile son buldu.

Editör: TE Bilisim