ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - İlaç kullanımı ile ilgili dünyada ve Türkiye’de önemli tedbirler alınıyor. kontrolsüz ilaç kullanımı için türlü uyarılar gelmeye devam ediyor. Tüm bunlara rağmen Van’da bazı market, kafeterya ve hastanelere yakın bakkallarda ilaçların satılıyor. Yasal olmayan ve sağlık açısından da oldukça tehlikeli bir durum olan ilaç satışı noktasında kentin bir çok noktasında satışlar yapılıyor. Şehrivan’a konuşan Eczacılar Odası Numan Mızrak ise bu noktada denetimlerin alınması ve tedbirlerin artırılması çağrısında bulunuyor. Bu konuda en büyük sorumluluk ise Sağlık kurumlarının ilgili makamlarına düşüyor.

 

Sağlık Bakanlığı, doktor tarafından yazılan ilaçları sıkı denetim ve denetleyerek hastaya eczanelerden ilaç satarken, Van’da bazı market ve kafeteryalarda ise ilaçlar açıktan satılıyor. Van’da son zamanlarda sıkça şikayet edilen bir durum haline gelen açıktan ilaç satımı bir çok noktada artarak devam ediyor. Marketler açık şekilde satılan ağrı kesiciler sağlığı tehdit ediyor. Bu ilaçların hastane yakınlarındaki market, kafeterya, mahalle aralarından satılması yasak olmasına rağmen satılması önlemlerin artırılması gerektiğine işaret ediyor. Açıktan satılan ilaçlarla ilgili gazetemize konuşan Van Eczacılar Odası Başkanı Naman Mızrak, açıktan ilaçların satılmasının doğru ve sağlıklı olmadığını söyledi. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlarda ilaçların açıktan satılmaması için sağlık müdürlüğüne ve yetkililere seslendi.

 

MIZRAK: SATILMASI DOĞRU DEĞİL

Açıktan satılan ilaçlarla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Eczacılar Odası Başkanı Numan Mızrak, ilaçların açıktan satılmasının doğru olmadığını söyledi. Mızrak, “Doğru değil. Bakanlık reçeteli ilaçları bile satarken bu kadar titiz davranıyorken, ilaçların bu şekilde açıktan satılması sağlık açısından doğru değil. Bu anlamda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Önlem alınmaması daha kötü sonuçlar meydana gelmesine neden olabilir.” Dedi.

 

“VATANDAŞ AÇIKTAN İLAÇ ALMAMALI”

Oda olarak üzerlerine düşen görevler içinde hazır olduklarını söyleyen Mızak şunları söyledi: “Biz oda olarak açıktan satılan ilaçlara önlem amaçlı yapılacak her türlü çalışmanın içinde yer alırız. Bu anlamda üzerimize ne tür görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Bu konuda sağlık il müdürlüğünün biraz daha bu konuya eğilmesi gerekiyor. Sadece sağlık müdürlüğünün değil vatandaşında buna dikkat etmesi ve açıktan satılan ilaçları almamaya özen göstermesi gerekiyor. İlk olarak vatandaş kendine ‘bu ilaç sağlık değil’ deyip almaması gerekiyor.”

 

ÇELİK: ACİL ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR

Açıktan satılan ilaçlar ilgili konuşan vatandaşlardan Suat Çelik, “Açıktan satılan ilaçların önüne geçilmesi gerekiyor. Bu ilaçların sağlık anlamında çok kötü etkileri var. Marketler ve özellikle mahalle aralarındaki bakkallarda ağrı kesici gibi ilaçlar kutularından çıkarılıyor tek tek kesilip tane tane satılıyor. Bu olacak iş değil. Bende buna şahit oldum ve şikayette bulundum. Birde bu ilaçlar 18 yaşından küçük çocuklara da satılıyor. Ya çocuklar bilmeden ya da bir şeyden etkilenerek o ilaçları alıp içseler ne olacak? Bakanlığın ve diğer yetkililerin bunun acilen önüne geçmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

AÇIKTAN SATILAN İLAÇLAR TEHLİKE SAÇIYOR

Market ve bakkallarda satılan ilaçlarla ilgili konuşan vatandaşlardan Davut Acar ise şunları söyledi: “Satılması hiç sağlıklı değil. Ben pek şahit olmadım. Ancak böyle bir şey varsa bunun acil önüne geçilmelidir. Televizyonda kamu spotları ile antibiyotik kullanmayın deniliyor. Eczanelerde ilaçlar kesinlikle reçete ya da raporsuz satılmıyor. Buna dikkat edilerek, açıktan satılan ilaçların önüne geçilmesi gerekiyor. Bu doğru bir satış değil.”

 

ACAR: HASTANE KAFETERYASINDA SATILIYOR

Hastane yakınlarında da satıldığına dikkat çeken Acar, “Dediğim gibi ben bakkal ve markette böyle bir şeye denk gelmedim. Ancak bir hastanenin kafeteryasında açık ilaç satıldığına şahit oldum. Bu çok daha kötüsü. Sağlığın acilen buna el atması gerekiyor. Bir hastane kafeteryasında açıktan ağrı kesici ve antibiyotik satılması doğru değil. Sağlık açısında da çok sakıncalı bir durum. Bu konuda yetkililerin denetimlerini artırmaları gerekiyor.” Dedi.

 

Satılan ilaçlar ile ilgili görüştüğümüz eczane yetkilileri de açıktan satılan ilaçların sağlığı tehdit ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim