Van’da Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği münazara yarışması düzenlendi. Münazara da jüriyi Türkiye’nin AB’ye girmesi konusunda ikna etmeyi başaran Van Abdurrahman Gazi Anadolu Lisesi münazarayı başarıyla tamamladı. Münazara sonucunda Avrupa Birliği’ne (AB) evet çıktı.

 

Van Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yapılan münazarada Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Türkiye’nin AB’ye girmemesi gerektiği tezini savunurken, Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi öğrencileri ise Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiği tezini savundu. Oldukça çekişmeli geçen münazara sonunda Jüri üyeleri 89 puanla Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi’nin tezini birinci seçti. Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin tezi ise 86 puanda kaldı.

 

SOĞANDA: BU ÜLKE GENÇLİĞİNE GÜVENİYOR

 

Münazara öncesi konuşan AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, Halep’te yaşananlara dikkat çekerek, “Ortadoğu’nun karanlık günlerden geçtiği bu dönemde özellikle Halep’te çocuklarımız ölüyor. Musul’da çocuklar derslerine giremiyor. Afrika ülkelerinin çoğunda sizlerin yaşında olan çocuklar okuyacakları Kuran-ı Kerim dahi bulamıyorlar. Bırakın sınıfta ders görmeyi bu imkânlara sahip olmayı eski dönemlerdeki gibi bulabildikleri materyaller üzerinde yazdıkları ile bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar. Bizler kendi halimize şükretmeliyiz. Halep’te dünden bu yana Türkiye’nin girişimleri ile 10 binlerce çocuk tahliye ediliyor. Ancak 100 binlerce çocuk maalesef yetim kaldı öldü ya da öldürüldü. Dolayısıyla nesillerin kendi ülkesine sahip çıkması ve ülkesinin değerlerini benimsemesi gerekmektedir. Türkiye şuan fikirlerinde özgürleşmek istediği için üzerinden oyunlar oynanıyor. Biz siyasette dışa bağımlı olmamalıyız. Bu ülke sadece ve sadece gençliğine güveniyor” dedi.

 

ÖZGÖKÇE: SAYGI KONUSUNDA BU MÜNAZARALARDA BULUNALIM

 

Daha sonra konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe göreve geldikleri günlerden bu yana gelecek nesillerin hayat standartlarını yükseltecek adımlar attıklarını belirterek, “Bu anlamda Tuşba Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız. Bunun için bugün burada sizlerleyiz. Bizler münazarayı neden seçtik? Toplumumuzun en önemli bir eksikliği de karşıdaki insanı dinlememedir. Aile içerisinde tutun, bir meclis de veya da bir radyo programında karşı karşıya gelen iki grup fikirlerini karşılıklı olarak konuşacağına insanlara kendi fikirlerini anlatacağına bir bakıyorsunuz ki o kadar aciz kalıyorlar ki yumruklar ayakkabılar hatta bazen de silahlar konuşuyor.  Bunun için biz istiyoruz ki medeni toplumlarda ikna’nın, ispatın deliller ortaya koyularak kültürümüzün ve inancımızın dinimizin bize kazandırdığı saygı konusunda bu münazaralarda bulunalım” şeklinde konuştu.

 

“BİZİM VATANDAŞLARIMIZ ÇOK DEĞERLİDİR”

 

Belediye olarak yaptıkları projelerin yanı sıra fikirsel anlamda da birçok çalışmaya imza attıklarını anlatan Başkan Özgökçe şunları söyledi: “Tuşba Belediyesi geldikten sonra bu gibi etkinlikler olmaya başladı. Bu gibi kültürel faaliyetlerimizin yanında iskele sahil rekreasyon alanı projemiz iskele de Van denizine sırtını dönen vatandaşlarımızın yüzlerini dönecekleri nezih ortamlar yapmaya devam ediyoruz. Bunların yanında Van’ımıza turizme önemli katkısı olacak ve bizim tarihimiz olan Geleneksel Van evleri projemizi de tamamladık açılışını yapacağız. Bizim vatandaşlarımız çok değerlidir nasıl 15 Temmuzda canını siper edip ortaya koyduysa önümüzdeki bu zorlu dönemlerde de canla başla mücadelesini sürdürecektir. Bugün burada bu güzel etkinlikte bulunduğunuz için hepinize teşekkür ediyoruz.”

 

CEYLANİ: BİZLER ÖĞRENCİLERİMİZİN FİKİRLERİNİ KONUŞTURARAK BAŞARIYI ELDE EDEBİLMESİNİ AMAÇLAMAKTAYIZ

 

Program’da kısa bir selamlama konuşması yapan İlçe Milli Eğitim Müdür Muhlis Ceylani ise konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Günümüzde dünyamızda bu kadar olumsuzluğun olduğu bir ortamda bu kadar çevre ülkelerde zulümlerin yapıldığı toplumlarda biz fikirleri konuşamaz. Bu anlamda bizler öğrencilerimizin fikirlerini konuşturarak başarıyı elde edebilmesini amaçlamaktayız.  Bu amaçla öğrencilerimiz hem fikirlerini anlatırken kavga etmeden, sesini yükseltmeden, kendi fikrini ve düşüncesini karşı tarafa anlatacaktır.”

 

Zorlu geçen münazaranın ardından Tuşba belediyesi tarafından münazaraya katılan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Programa AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, AK Parti Tuşba İlçe Başkanı Naif Şabu, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdür Nuri Bekiroğlu, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdür Muhlis Ceylani, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. 

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim