ŞEHRİVAN SEÇİM: ÖNDER ALTINAL - MERAL YILDIZ - Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün 3 yıl sonra Van’da Vanlılar ile buluştu. Van’da alınan seçimlerden sonra Erdoğan’ın her defasında kırgınlığını dile getirdiği kentte Erdoğan’a karşı son zamanların en büyük coşkusu sergilendi. Havalimanından Beşyol meydanına kadar yol boyunca büyük bir coşku ile karşılanan Erdoğan, Beşyol meydanında da son zamanların en büyük kalabalığına seslendi. Sözlerine: “Bugün çok başkasın Van” diyerek başlayan Erdoğan, Van’da şehir hastanesi kurulmasından kente turizm yatırımı yapılmasına kadar önemli konulara değindi. Kente yapılan yatırımlardan bahseden Erdoğan, belediyeler eliyle yapılan çalışmalara değinerek önceki dönem DBP’li belediyeleri sert bir dille eleştirdi. Çevre yolu gibi Vanlı’nın müjde beklediği önemi konulara da vurgu yapan Erdoğan, 24 Haziran seçimleri için de kendisinin Vanlı’dan müjde beklediğini dile getirdi. Erdoğan: “Van’ı özel bir şekilde takip edeceğim.” Sözleriyle de Van’a verdiği önemi bir kez daha tekrarlamış oldu.

 

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlere 4 gün gibi kısa bir süre kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van’da miting yaptı. Beşyol meydanında düzenlenen mitinge yoğun bir katılım olurken, mitingde konuşan Erdoğan alanı dolduran Vanlılara, “Bugün bambaşkasın Van” şeklinde seslendi. Van’ı önemsediğini ve konuşmasında sürekli Van’a olan sevgisine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yıllık Ak Parti iktidarlarında Van’a yaptıkları yatırımları anlattı. Van’a bir şehir hastanesi sözü de veren Erdoğan, turizm alanında da Van için turizm patronlarıyla görüştüğünü ifade etti. Van’a gelen İranlılar için otel ve diğer yatırımların yapılması iaçin çağrıda bulunan Erdoğan, yatırım gelmesi içinde huzurun şart olduğunu belirtti.

 

 

ERDOĞAN: VAN BİZİM, VANLI BİZİM

 

Konuşmasına Van’a övgülerle başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün bambaşkasın Van. Alan dop dolu, yollar dop dolu. Büyüklerimizin hatırlarını gönlünde barındıran Van. Gölüyle, kaleleriyle, şelalesiyle, camileriyle, kahvaltısıyla dünya markası olma yolunda ilerleyen Van. Gazi şehrimiz Van. Depremler, terör saldırıyla sarsılan ama dimdik ayakta durmayı başarmış kadim şehrimiz var. Bugün bir kez daha senin ter temiz kalbine geldim Van. Bugün bir kez daha sizlerle muhabbete geldim Van. Sizleri gönülden selamlıyorum Van. Sizler aracılığıyla Van’ın tüm ilçe ve mahallelerindeki kardeşlerime selamlarımı gönderiyorum. Van Denizi kenarından herkese selam gönderiyorum. Van bizim, Vanlı bizim. Biz burada teröristleri, halkının kanına susamız vampirleri gezdirmeyiz.” Dedi.

 

 

“VAN’I YENİDEN AYAĞA KALDIRDIK”

 

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyesi terör örgütü güdümündeki parti değil miydi? Bunların doğru dürüst bir hizmeti oldu mu? Depremde bina yıkıntılarının altında hatırlarsanız belediye kalmıştı. Ben o gün buradaydım. İlk gün buradaydım ve Van’ı yeniden ayağa kaldırdık. Sadece depremde 16 katrilyon para harcadık. Terör örgütü yandaşları sizin paralarınızı Kandil’e gönderdi, Valimiz görevini yapıyor mu belediye hizmetlerinden memnunun musunuz? Siz bu çalışmalardan memnun musunuz? Yollar şu anda tertemiz. Daha iyi olacak. İstanbul’da.”

 

VANLILARA SORDU! HAZIR MIYIZ?

 

“Biz hizmet siyaseti yapıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Erdoğan, “Onlar kan ve kin siyaseti yapıyor. 24 Haziran ülkemiz gibi Van içinde dönüm noktası olacak. Van güçlü meclis için hazır mıyız? Güçlü hükümet için hazır mıyız? Güçlü Türkiye için hazır mıyız? Vakit birlik vakti, vakit Van vakti, vakit Türkiye vakti diyor muyuz? Türkiye’yi şahlandırıyor muyuz? İşte benim tanıdım ve aşık olduğum Van bu. Zira 20 yıl önce ben Van’a geldiğimde işte bu tabloyu görüyordum. Van şimdi aslına hücum ediyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

“EDREMİT ADETA BİR BATI ŞEHRİ”

 

Yaptıkları hizmetlerin ve yatırımların lafta kalmadığına değinen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz hizmetin, projenin sadece adını anmakla kalmıyoruz. 16 yıldır bir fiil örneklerini gösteriyoruz. Bu teröristler Vanlı kardeşlerime çok çektirdi. 16 yılda Van’a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? Size söyleyeyim sizde bilmeyenlere söyleyin. 26 katrilyon. Bunun 16 katrilyonu sadece depremde. Biz size aşığız ya, biz Van’ı seviyoruz ve Van’ı bir kenara bırakmadık. Devamlı hizmet, hizmet. Edremit’e bakıyorum adeta bir modern batı şehri. Erciş aynı şekilde bir batı şehri. Eğitim için 448 trilyon değerinde yatırım yaptık. YYÜ’de büyük yatırımlar yaptık. Çok sayıda yurt yaptık, yeni bir yurt binası daha açıyoruz.”

 

ERDOĞAN: BİZDE LAF YOK İCRAAT VAR

 

Konuşmasında Erciş’e büyük yer ayıran Erdoğan Erciş’i şöyle anlattı: “TOKİ Erciş’te yeni kentsel dönüşüm konutları yapıyor. İnşallah kısa bir zaman içinde bunlar bitiyor. Biz buyuz işte. Bizde laf yok icraat var icraat. Cami bitti şimdi etrafındaki dükkanlar yapılıyor. Allah’a hamdolsun. Depremde söz vermiştim işte şimdi bunlar oluyor. Erciş’e giderken konutlar nasıl? Adeta yeni bir şehir inşa ettik. Çalışacağız, gayret edeceğiz gayret. Durmak yok, yola devam. Van’a gördüğünüz gibi 5 bin seyirci kapasiteli spor salonu. Kızınız Nur Tatar’ın ismini verdiğimiz salon nasıl? Sağlıkta toplam 66 adet sağlık tesisi kazandırdık. 18 adet sağlık tesisimizin yapımı devam ediyor. Kamu-özel ortaklığı ile yapacağımız 450 yataklı fizik tedavi ve psikiyatri bölümlerinin içinde yer aldığı şehir hastanemizin de çalışması devam ediyor. 37 sağlık tesisimiz de ihale ve proje aşamasında. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza, şehit, gazi, yaşlı ve engellilerimize yaklaşık 4.5 kat trilyon kaynak aktardık.”

 

 

BÖLGE HASTANESİNE KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPILACAK

 

16 yılda yapılan yatırımları tek tek anlatan Erdoğan, “TOKİ vasıtasıyla Van’da deprem sonrası 3,7 katrilyon kaynak kullanarak, 25 bin 172 konut, kamu kurumu binaları, okular, sosyal tesisler, camiler, ticaret merkezleri gibi binaları hizmete sürdük. TOKİ konutlarını kira bedellerinden düşük fiyatla size verdik mi? PKK ne yapıyor? Yakıp yıkıyor. Onlar yıkım ekibi biz ise yapım ekibiyiz. Erciş’te kentsel dönüşüm yoluyla 65 trilyon yatırım bedeli olan 450 dükkanı hizmete açacağız. 2002 yılına kadar Van’da sadece 36 kilometre bölünmüş yapılmıştı. Biz buna 511 kilometre yol ekledik. 17 yol projemizin yapımı devam ediyor. Bölge hastanesi köprülü kavşağı önümüzdeki yolu sene açıyoruz. Bahçesaray’a eskiden ulaşım ne kadar zordu biliyorsunuz? Biz bunu kolaylaştırdık mı?” Şeklinde konuştu.

 

ÇEVREYOLU İÇİN NE DEDİ?

 

Çevreyolu içinde “çözeceğim” mesajı veren Erdoğan şunları söyledi: “Van çevreyolu 150 trilyon yatırım olan önemli bir yatırım. Kamulaştırmadan kaynaklı yaşanan bir gecikme olduğunu biliyorum. En kısa sürede bu sorunu çözecek ve hizmete açacağız. Van Gölü kenarında gemi yapım alanı oluşturduk. Burada 2 gemi inşa ediyoruz. Bir tanesi hizmete başladı, diğerini de ay sonunda hizmete açıyoruz. Tatvan-Van feribotlarını modernize ediyoruz. Van-Kapıköy demiryolu hattını yeniliyoruz. Havalimanını yeniliyoruz. İşte biz buyuz. Van’ın uzun süreli içme suyunu karşılamak için Mor Gedik barajını inşa ettik. Bunları biz yaptık biz. Belediye yapmadı. Aslında büyükşehir belediyelerinin görevi bunları yapmaktır. Ancak bunların derdi terör, vatandaşın isteklerini karşılamak değil. Ben CHP’den İstanbul’u aldığım zaman İstanbul’da su yoktu. 180 kilometreden su getirdik. O gün bugündür İstanbul’da su sorunu yok.” Mitingde “Vur vur inlesin Muharrem dinlesin” sloganına karşılık veren Erdoğan “Değer mi ya? Değer mi? 24 Haziran’da siz gereğini yapacaksınız.”

 

 

“ÇOK CİDDİ HİBELER VERİYORUZ”

 

Sulamadan, istihdama birçok yatırımı hatırlatan Erdoğan, “Van’a 3 baraj ve 2 baraj inşa ettik. 3 baraj ve 2 gölet daha inşa ediyoruz. Son 16 yıldaki sulama tesisleri ile Van’daki arazileri suya kavuşturduk. Çiftçi kardeşlerimize 1 milyon doların üzerinde destek verdik. Çok ciddi hibeler veriyoruz. Van’da 5 tarımsal arazimizi koruma altına aldık. 29 bin vatandaşımızı İş-Kur ile işe yerleştirdik. Van’da teknokent ve 1 Organize Sanayi Bölgesi oluşturduk. 2 OSB’de 3 binin üzerinde insan çalışıyor. Bu sayı 6 binin üzerine çıkacak.” Dedi.

 

VAN İÇİN PATRONLARLA GÖRÜŞTÜ

 

Van’a akın eden İranlılar için turizm yatırımlarının yapılması gerektiği vurgu yapan Erdoğan şunları söyledi: “Turizmde Van’a yatırımcı çekmemiz gerekiyor. Turizm sektöründeki patronlar ile görüştüm. Neden Van’a yatırım yapmıyorsunuz dedim. Van şu anda gelen İranlı potansiyelini kaldıramıyor. Van’a yüz binlerce İranlı geliyor. Yapacağımız yatırımlarla İranlı turistleri çok iyi bir şekilde Van’da ağırlayacağız. Girişimcilerin buraya gelmesi için bir şarta ihtiyaç var. O da huzur. Terörden, teröristlerden korkmayacağız. Teröristler 24 Haziran’da demokrasi dersi vermeye hazır mıyız? Huzurun olmadığı bir yere kimse gelmez. Bu olmadığı zamanda istihdam olmaz.”

 

 

ERDOĞAN: SİZ BENİM KARDEŞİMSİNİZ

 

“Türkiye yıllarca terör yüzünden itibarsızlaştırılamaya çalışıldı” diyerek konuşmasına devam eden Erdoğan, “CHP’nin ağızında ya da diğerlerinin ağzından terörle mücadeleyi duydunuz mu? Yeri geldi PKK, FETÖ, DEAŞ’i kullandılar ve üzerimize sürdüler. Milletimizle, sizlerle birlik bunların hepsinin üstesinden geldik. Van’ı potansiyelinin üstüne çıkarmaya kararlıyız. Önümüzdeki süreçte bunu birlikte yapacağız. 24 Haziran’da hizmete evet diyor muyuz? Cumhurbaşkanlığında şahsıma, milletvekilliğinde Ak Parti mührü basıyor muyuz? 24 Haziran’a kadar herkese Ak Partiyi anlatıyor muyuz? İnşallah Van 24 Haziran’da küllerinden doğrulacak ve yeniden bir destan yazacak. Ben Van’ı çok farklı gördüm. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da da bunu gördüm. Tek bir amacımız var. 81 milyon insana aynı şekilde hizmet edeceğiz. Siz benim kardeşimsiniz. Sizin Kürt, Türk, Laz ve ne olduğun beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren beni yaratan Allah sizleri de yarattı. Sevmemek mümkün mü? Hem seveceğiz hem sevileceğiz.”

 

“AYNI SEVİYESİNDE KALMASI MÜMKÜN MÜ?”

 

Türkiye’de ret ve inkar politikalarını kaldırdıklarını anımsatan Erdoğan şöyle devam etti: “Birileri geçmişte olduğu gibi şimdide aynı şeyler oluyormuş gibi konuşuyor. Van hizmetler noktasında 10 kat ileriye gitmiş. Gençler anne-babalarınıza sorun 15 yıl önce Van nasıldı? Peki, bunları kim yaptı. Bunları biz yaptık. Van’ın 15 yıl öncesinde aynı seviyesinde kalması mümkün mü? Ret, inkar, asimilasyonu biz kaldırdık. Bu ülkede hangi Kürt, Kürt olduğu için dışlanıyor. Biz bu terbiyesizliği kaldırmayız. Bunu yapan birisi ilk olarak karşısında bizi bulur. Bu ülkede kim dini vecibelerini yaptığı için dışlanıyor. Bu ülkede kim dışlanmış şöyle git denilmiş.”

 

 

“HİÇ KİMSENİN ALMADIĞI RİSKLERİ ALDIK”

 

Erdoğan, “PKK desteklediği parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde anneleri ağlatan onlar değil miydi? O annelerin çocuklarını Kandil’e götürmediler mi? Anneleri bana geldi, onlarla konuştum. Bir baba olarak o acıları onlardan dinledim. Bunlar Kandil’e götürürler, biz ise o çocukları annelerine götürürüz. Bu ülkede 81 milyon vatandaşımızın aynı özgürlüklere ve aynı haklara sahiptir. Biz Türkiye’de devlet zulmünü kaldırdık. Ancak karşımıza farklı bir sorun çıktı. Terör örgütü ve onların destekçileri bir takım Kürt kardeşlerimize adeta kan kusturdular. Biz Kürt kardeşlerimiz için büyük reformlar yaptık. Biz kanı durdurabilir inancıyla siyasi tarihimizde hiç kimsenin almadığı riskleri aldık. Biz ne kadar iyi niyetli adımlar attıysak, karşıdakiler o kadar alçakça karşılık verdi.” Diye belirti.

 

ERDOĞAN: ŞİMDİ DEVRAN DEĞİŞTİ

 

Türkiye’de devranın değiştiğini söyleyen Erdoğan yeni sisteme değindi. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümet sistemini değişiyoruz. Buna hazır mıyız? Perşembe ve Cuma akşamı yeni sistemi milletimle televizyonda paylaşacağım. Ben sizi çok seviyorum ve size inanıyorum. Rabia’mızı unutmayalım ve sahip çıkalım. Buradan Adana’ya geçeceğim. Gür bir sesle. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bizi bölemeyecek ve parçalayamayacak. Bir birimizi Allah için seveceğiz. Tüm reformları bunun için yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. Özgürlükten taviz yok, asla geriye dönemeyeceğiz. Ellerine fırsat geçtiklerinde nasıl zulüm kar olduğunu gördünüz. Her fırsatta Kürtlerin hakkını yerken, arkadan ne haltları bırakmadılar. Bunu ben Van’da, Siirt’te, Bitlis’te, Hakkari’de gördüm.”

 

 

“YASAK OLAN TEK BİR ŞEY VAR” DEDİ

 

“Dilinizi her yerde serbestçe kullanabiliyorsunuz değil mi?” diyerek konuşmasını sürdüren Erdoğan, “Dininizin gereğini rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz değil mi? Ret ve inkar politikalarından iz kalmadı değil mi? Sizlerin fikrine, zikrine, kılık kıyafetine karışan var mı? Kimse bunlara karışamaz. Yaptığımız yatırımlarla her alanda bölgemizi ve şehrimizi Türkiye ortalamasının aşağısına koymadık. Bu ülkede halen yasak kolan tek bir şey var. Oda terördür, terör. Hiç kimsenin ne pahasına olursa olsun Türkiye’yi terör bataklığına döndürmesine izin vermeyeceğiz. Arkasını eli kanlı katillere dayayarak, demokrasi nutku çeken demokrat değil, terörist yardakçısı olur.” İfadelerini kullandı.

 

“VAN’I ÖZEL BİR ŞEKİLDE TAKİP EDECEĞİM”

 

Erdoğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Suriye’de yaşanan ortadan. Bölgede emperyal emelleri olan ülkelerin eteğinin altına girip, kantonculuk oynayanlar derslerini birer birer alıyor. Suriye halkına zulüm ederek, kendilerine bir terör koridoru kurmaya çalışanlar dün Fırat Kalkın’ında, bu yılın başında Afrin’de derslerini vermiştik. Şimdi de Mümbiç’te veriyoruz. 4 gün kaldı gece gündüz çalışmaya, koşturmaya var mıyız? Durmak yok yola devam. Sizleri Allah için seviyorum. Kalın sağlıcakla. Sizleri Allah için seviyorum. İnşallah 24 akşamında sizlerden müjdeyi bekliyorum. Van’ı özel bir şekilde takip edeceğim.”

 

 

Editör: TE Bilisim