Van’ın yıllardır çözülmeyen ve en büyük çevresel sıkıntılarından birisi olan şehir çöplüğü konusunda belediye beklenen adımı attı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun göreve başlar başlamaz öncelikleri arasına aldığı çöplük konusunda çalışmalar tamamlanırken yap-işlet modeli ile çalışacak tesisin ihalesi de tamamlandı. Kentin kötü koku yayan ve adeta çevresel bir enkaza dönüşen çöplüğünü modern bir dönüşüm tesisine hatta üretim merkezine dönüştürecek proje ile belediye hep çöpünü bertaraf edilerek aynı zamanda belediyenin kasasına de ciddi bir para katmış olacak.

 

 

VAN’IN ESKİ ÇÖPLÜĞÜ NİHAYET KALKIYOR

 

Van Büyükşehir Belediyesi, yap-işlet-devret usulü ile hayata geçireceği katı atık entegre tesisinin yapım işletim ve devir ihalesini yaptı. Proje ile Van’da çevre dostu belediyecilik anlayışını hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin ardından bir çevreci projeyi daha hayata geçiriyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun talimatlarıyla Van'a kazandırılacak vizyon projelerden biri olan katı atık tesisi için önemli bir adım daha atıldı. Yap-işlet-devret usulü ile hayata geçirilecek olan katı atık entegre tesisinin yapım işletim ve devir ihalesi gerçekleştirildi.

 

 

İŞTE İHALEYE KATILAN ŞİRKETLER

 

Büyükşehir Belediyesi Toplantı salonunda Genel Sekreter Mustafa Yalçın başkanlığında gerçekleştirilen ‘Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi İle Mevcut Vahşi Katı Atık Depolama Alanlarının İşletilmesi Ve Islahı Projesi’ ihalesine ilgili daire başkanları, encümen üyeleri, ihale komisyonu ve Panda Alüminyum A.Ş ile Üregen Taahhüt İnşaat Mühendislik Danışmanlık Madencilik Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ortak girişimi ile ERA Çevre Teknolojileri Anonim Şirketi katıldı.

 

 

157 MİLYON TL’LİK YATIRIM!

 

7 firmanın müracaat etiği ihalede Panda Alüminyum A.Ş ile Üregen Taahhüt İnşaat Mühendislik Danışmanlık Madencilik Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ortak girişiminin belge yetersizliği nedeniyle elenirken, ERA Çevre Teknolojileri Anonim Şirketi döviz kurundaki hareketlilikte göz önünde bulundurularak 157 milyon 987 bin 715 TL’lik yatırımla tesisi inşa edecek.

 

25 YIL BOYUNCA İŞLETİLİP DEVREDİLECEK

 

Firma 25 yıl çalıştırıp bedelsiz olarak Büyükşehir Belediyesi’ne devredeceği tesisten elde edeceği enerji ve geri dönüşüm ile ilgili tüm gelirlerden 25 yıl boyunca yüzde 3 oranında belediyeye pay verecek. Belediye kasasından tek bir kuruşun harcanmayacağı tesis 25 yılın sonunda Büyükşehir Belediyesine bedelsiz devredilecek. İhalenin kesin sonuçları ise ihale komisyonun yapacağı değerlendirmeler neticesinde kamuoyuna ilan edilecek.

 

 

EN ÇEVRECİ YATIRIM!

 

İhale komisyonu adına konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, “Van için, geleceğimiz için en hayırlı, en temiz, en çevreci yatırım projesini hayata geçiriyoruz. Büyükşehir Belediyemizce yaptırılması düşünülen Entegre Katı Atık Yönetimi Sistemi işinin ihalesini gerçekleştirdik. İhaleye 2 firmamız katılım sağladı. İlgilerinden dolayı firma yetkililerimize çok teşekkür ediyoruz. İhale sonucunun şimdiden ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Genel Sekreter Yalçın, ayrıca firma yetkililerinden işe zamanında başlanması ve zamanında tamamlanması sözü aldı.

 

BELEDİYE ÇÖPTEN PARA KAZANACAK!

 

Tesisin tamamlanmasıyla kent merkezi ve civar ilçelerden toplanan katı atıkların, vahşi depolanma şeklinde Özalp yolu üzerindeki araziye gelişi güzel dökülmesi son bulacak. Bünyesinde, ayrıştırma, fermantasyon ve entegre tesislerinin yanı sıra 3.2 milyon metreküplük yeni düzenli depolama sahası olacak. Tesiste günlük ortalama bin ton çöp bertaraf edilecek. Ayrıca tesiste çöpten yaklaşık 8 MW’lık enerji elde edilerek 24 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanabilecek. 

Editör: TE Bilisim