Van’ın sosyal medyada konuşulan sorunlarının büyük bölümü masaya oturulunca konuşulmuyor. Bir çok konu hakkında çok sesli itirazlar ve beklentiler dillendirilirken ilgili mercilerde ilgili isimler sus pus kalmayı tercih ediyor. Bu konulardan birisi de son ayların en çok konuşulan konusu olan Van’ın stadyum sıkıntısı... Sosyal medyada aylardır gündemi işgal etmesine rağmen detaylı olarak bir çözüm aranmayan stat konusunu gündeme gelmeyince, Atalay sitem edip Van’a deyim yerindeyse “Van stadı istemeli” dedi. 

 

Van Güçbirliği Platformu’nda bu kez eğitim, gençlik ve spor konuları konuşuldu. Eğitim her yönüyle ele alındı ancak gençlik ve özellikle sporu Van’ı temsilcileri ne yazık ki konuşmadı. Toplantıda stadyumu konuşan tek isim Beşir Atalay oldu. Van’ın eğitim, gençlik ve spor sorunları konuşuldu. Toplantıda eğitim konuşuldu ancak ne yazık ki spor ve Van’ın önemli bir sorunu olan stadyum konuşulmadı. Toplantıya katılan kamu kurum kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, oda başkanları ve siyasi stadyumu gündeme getirmedi. Sporla ilgili konuşan ve stadyumu gündeme getiren isim Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay oldu. Atalay Van’da stadyum için iyi bir karar alınmadığını ifade etti. Platformdan ve diğer temsilcilerden stadyumla ilgili karar alınması takdirde Spor Bakanıyla yeniden görüşeceğini söyleyen Atalay, daha öncede spor bakanıyla görüştüğünüz ve Samsun’da yapılan stadyum gibi bir stadyum talep ettiğini söyledi.

 

 

STADYUMU KONUŞAN TEK İSİM ATALAY OLDU

Güçbirliği toplantısında eğitim yanı sıra sporda konuşuldu. Van’ında stadyumuyla ilgili konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay şunları söyledi: “Van’da sürekli gündemde olan ve konuşan bir sorun var. Buda stadyum konusudur. Stadyum konusu için Van’da bir tıkanma var. Bunun artık çözülmesi gerekiyor. Özellikle Van’ın bu sorunu çözmesi gerekiyor. Şu sıralar illere çok fazla özellikleri olan stadyumlar yapılıyor. İlimizin bir stadyumu yok. Bir kapalı spor salonu yapıldı, bu belki mesafeli olduğu için eleştiriler olabilir. Ancak güzel bir katkıydı Van için. Günümüz şartlarında iyi bir stadyuma ihtiyacımız var. Türkiye’de bu anlamda çok iyi örneklerde var. Bunu sağlamamız gerekiyor.”

 

 

ATALAY: VAN’DA CİDDİ BİR KARAR YOK

Van’da stadyumun yapılması için ciddi bir kararın alınmadığını söyleyen Atalay, “Stadyum yerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Aynı yerine mi yoksa başka yere mi yapılacak bu netleştirilmelidir. Bakanlıktan çok Van’ın bu konuda çok daha iyi bir karar oluşturmuş değil. Ortaya bir karar çıkarsa buradaki heyette çıkacak. Çünkü herkes burada yer alıyor. Bu kadar çıksın ve bizlerde bunun takibini yapalım. Bu konuda birçok şey duyuyoruz ama, derli toplu ve Van’ın kendi kararını ortaya çıkardığı söz konusu değil. Bunu da değerlendirdikten sonra bu konuyu da iyi bir şekilde değerlendirelim. Bir sonraki toplantıda stadyum konusunu şekillendirilebileceğimizi düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

 

“SAMSUN GİBİ BİR STADYUM İSTİYORUZ”

Stadyumla ilgili toplantıda kimsenin konuşmadığını dile getiren Atalay şunları söyledi: “Stadyumla ilgili bugün bir değerlendirme yapan olmadı. Bu konuyu bir derleyip toplayı önümüze koymamız gerekiyor. Çok yerde gündemimize geliyor. Ancak konu sürekli dağınık şekilde önümüze geliyordu. Bunu bir olgunlaştıralım ve şekillendirelim. Biz buraya şöyle karar verdik diyelim ve takibini o şekilde yapalım. Ben Gençlik Spor Bakanı ile konuştum ve kendisiyle görüşmek istedim Van için. Görüşmeye kadar bir rapor hazırlar ise bu raporu da kendisine sunarız. Benim bakan beyden talebim şu olacak. Kendi ili olan Samsuna yaptığı gibi bize de bir stadyum yapasın. Özellikleri fazla olan bir stadyumu Van’ımıza kazandıralım.”

 

 

İNANÇ: BİR DOSYA HAZIRLADIK

Atalay’ın ardından söz alan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç stadyum için görüşmeler yaptıklarını ve dosya hazırladıklarını söyledi. İnanç, “Stadyumun yeni bir yerde planlanmasını istiyoruz. Mevcut yerde ise spor yapılabilecek alanların oluşturulmasını istiyoruz. Bu şekilde o bölgede ki mevcut trafikte bitmiş olacak. Bu konuda bir dosya da hazırladık. Yaklaşık 1 yıl önce benim genel müdürümüzden aldığım izlenimler şöyleydi. Ağırlık olarak mevcut stadyumun yeri TOKİ aracılığı stadyumun yeniden yapılmasıydı. Birde kamuoyunda bir yanlış anlaşılma var ben ona da açıklık getireyim 29 ilde sürekli stadyum yapılıyor deniliyor ama bu stadyumların sadece birkaçına başlandı. Diğerleri henüz başlamadı. TOKİ sıkıntılar yaşadığını ifade etmişti.” Dedi.

 

 

“29 İL İÇİNDE VAN YER ALMIYOR”

29 il için TOKİ ile yapılan protokolde Van’ın olmadığını ifade eden İnanç şunları söyledi: “Geçen yıl ben TOKİ başkan vekilimizle de görüştüm. Diğer illerde yaşadıkları sorunların zarar etmelerinden kayaklı olduğunu ifade ettiler. Ancak Van’la ilgi illaki takasla yapılacaksa bakanlık ile yapılan protokolde Van’ın olmadığını ifade ettiler. 29 il için protokol yapılmış ancak Van olması isteniyorsa yeni bir protokol yapılmalıdır. Kendileri ayrıca bize Van’a sıcak baktıklarını da ifade ettiler. Van’a bir protokol yapılması takdirde Van’da diğer iller gibi stadyum yapacaklarını söyledi. Bizim arzumuz üniversitenin orada yaklaşık 500 bin metre karelik kamu arazisinden oluşan 300 metre kareli mera ve 160 metre karesi YYÜ’ye ait olan bir hazine arazisinden oluşuyor. Biz bu araziyi kendilerine sunduk. Bununla ilgili bakanlığımıza tekliflerimizi sunduk.”

 

 

İNANÇ: GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDEN İBARET

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ise toplantının ardından yaptığı açıklamada aynı konuyla ilgili olarak: “Geçtiğimiz gün YYÜ de yapılan, Van Güç birliği toplantısında gündeme gelen stadyum ile ilgili konu hakkında kurul üyeleriyle bu güne kadarki süreçle ilgili görüş alışverişinde bulunulmuş ve bu ihtiyaç içinde kurul Başkanımız, Van milletvekilimiz Sayın Beşir Atalay Gençlik ve Spor Bakanımız sayın Akif Çağatay Kılıç’ın bu hususta gerekli çalışmaları yürüttüğünü ve döndüğünde de kendisiyle görüşerek son durum hakkında bilgi alacağını ifade etti. Yani bu hususta henüz kesinleşmiş bir karar olmadığı gibi konu sadece kurul üyelerinin görüş alışverişinden ibarettir. Dolayısı ile İlimiz için stadyum çalışmasını yürüten bakanlığımız bu husustaki çalışma neticelendiğinde bunu kamuoyu ile paylaşacaktır.”

 

 

MEVCUT STADYUMUN AKIBETİ BELİRSİZ

Bilindiği gibi Van Atatürk Stadı 2011 yılında meydana gelen depremde kentteki bir çok yapı gibi zarar görmüş ve hasarlı raporu çıkarılmıştı. Vanspor takımı da uzunca süre maçlarını Van dışında TFF’nin destekleri ile farklı illerde oynamıştı. Depremin üzerinden geçen süre içerisinde ise tribünlerin hasarlı olmasından dolayı bazı bölümler kısmen onarılmış ve Vanspor, geçici olarak maçlarını sahasında oynamaya devam etmişti. Geçen zaman içerisinde stat iyice kullanılmaz hale gelmiş ve 2011 yılından sonra Van’a yeni stadyum yapılacağı müjdeleri verilmesine ve yer belirlenmesine rağmen stadyum konusu bir anda gündemden düşmüştü. Türkiye’nin bir çok yerinde bakanlık eliyle devasa ve modern statlar yapılmasına rağmen Van’da stadyum yapılmaması sosyal medyada gündeme gelmiş ve aylarca konuşulmuştu. Önümüzdeki sezon yine 3’üncü ligde mücadele edecek olan Vanspor’un maçlarını oynadığı stadyum geçtiğimiz sezon sonunda da boşaltılmıştı. Halihazırdaki imar planında yeşil alan olarak görünen stadyumun yeri ile ilgili nasıl bir adım atılacağı, takımın gelecek yıl aynı sahada oynayıp oynamayacağı gibi bir çok konu da soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim