ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’da yüzlerce esnafın yıllardır yapılması için talepte bulunduğu ve yoğun girişimlerin yapıldığı Van Gölü Orta Ölçekli Küçük Sanayi Sitesi için beklenen müjde sonunda geldi. Uzun yıllardır bu konuda kendilerine yeni sanayi sitesi kurulması için bekleyen esnafın beklediği haberi AK Parti Van milletvekili Burhan Kayatürk paylaştı. Uzun süredir beklenen o yatırım için her şey tamam sıra yatırımın hayata geçmesinde.

 

Nüfusu her geçen gün artan ve çalışma alanların eski sitelerde yapılmadığı Van’da önemli bir sektöre müjde geldi. Yıllardır yeni bir alanda ve daha büyük sitede üretim ve onarım yapmak için bekleyen ve bu konuda sayısız girişimler yapan üretici esnafın beklediği haber Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ten geldi. Ne zaman yapılacağı merakla beklenen Van Gölü Orta Ölçekli Küçük Sanayi sitesi konusunda yapılan girişimler tamamlandı ve müjdeli haber paylaşıldı. Şehrivan’a özel açıklamalarda bulunan Kayatürk, Küçük Sanayi Sitesi’nin yapılacağı arazi, Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından sanayi alanı olarak değiştirildiği söyledi. Başbakanlıktan sanayi sitesi için belgelerin onayladığını dile getiren Kayatürk, yapılacak olan sanayi sitesinin Türkiye’deki en önemli sanayi sitelerinden bir tanesi olacağını vurgusunu yaptı. Projenin kapsamını, detaylarını ve detaylarını paylaşan Kayatürk, tam 310 işyerinden oluşacak projenin haberini Van’la paylaşarak esnafı da sevindirmiş oldu.

 

KAYATÜRK ŞEHRİVAN’A ANLATTI

840 dönüm üzerine kurulacak olan sanayi sitesi hakkında konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ilk olarak şunları söyledi: “500 dönümü mera, 40 dönüm hazine geri kalanı ise esnaf tarafından satılan alınan özel arazilerdir. Bu araziler konusunda hiçbir sorun yok. Sanayi Bakanlığı inşallah burada güzel bir sanayi sitesi yapılacak. Yapılan olan sitenin parasının yüzde 70’nin bakanlık kredi olarak verecek. Bu kredi 15 yıl olarak ve faizsiz olarak geri ödenecek. 2 yılda da ödeme yapılmayacak. Geri kalan yüzde 30’u da esnaf bırakacak.”

 

KAYATÜRK: VAN İÇİN ÖNEMLİ PROJE

Sitede 3 planın olduğunu söyleyen Kayatürk, “Burada 3 plan var. Biri 900 açık, 900’ü kapalı olacak. Bir diğeri 600 açık, 600 kapalı alan olacak. Ve ayrıca 300 kapalı, 300 açık alan olarak hayata geçecek. Şu ana kadar 315 esnafın bir başvurusu var. Bakanlık bu sayıyı 400’e kadar çıkarabileceğini söylüyor. Van için çok önemli bir projedir. Bu projenin Van’a kazandırılmasında emeği geçen başta bakanlıklarımız ve esnafımıza teşekkür ediyorum. Bu güzel proje Türkiye’de örnek olacak projelerden bir tanesidir. İnşallah yakında ihalesi de yapılacak.” İfadelerini kullandı.

 

840 DÖNÜM İÇİN HER ŞEY TAMAM

800 dönüm üzerine yapılması planlanan orta ölçekli sanayi sitesinin arazisinin 500 dönümü mera, 40 dönümü hazine ve geriye kalan kısmı ise özel mülkiyetten oluşuyor. Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan tespit sonrası Kalecik’te bulunan Alabayır mevkiinde yapılacak olan sanayi sitesi çevre yolunun da hemen yanında yer alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 840 dönüme yapılacak olan sanayi sitesi için, arazide sanayi vasfı kazandırıldı. Kalkınma Bakanlığı’nın yatırım programına aldığı site için proje çalışmaları da devam ediyor. Son olarak başbakanlıkta müsteşar tarafından arazinin onaylı da çıktı.

 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK SİTE

İmalata yönelik sanayi sitesi olacak olan proje, tüm iş konularını da kapsıyor. Orta ölçekli olacak olan sanayi sitesini Sanayi Bakanlığı Van’a kazandıracak. Başlandığı süreden itibaren 3 yıl içinde bitirilmesi hedeflenen sanayi sitesi 2 yıl ödemesiz, 15 yıl geri ödemli olacak olan sanayi sitesi bitirildikten sonra küçük ölçekli sanayicilere kazandırılacak. Van’da iklim şartlarına uygun şekilde yapılan sanayi sitesinin tüm yapıları güney cepheli olacak. Türkiye’de örnek olacak olan projeyi Vanlılar ve sanayi esnafı dört gözle bekliyor.

 

310 İŞYERİ YAPILACAK! SOSYAL ALANLARDA VAR

840 dönüm üzerine yapılacak olan sanayi sitesinin belli ebatlarda çok sayıda işyeri olacak. İlk etapta 310 işyeri yapmayı planlayan bakanlık zaman için bu sayıyı artırabilir. 89 adet 150 metrekare, 103 adet 300 metrekare, 59 adet 59 adet ve 59 adet 900 metrekarelik işyerleri yapılacak. Şu anda başta sanayi sitesi olmak üzere şehrin birçok yerinde hizmet veren küçük sanayiciler, hayata geçirilecek olan projeyle birlikte tüm küçük sanayiciler tek yer toplanacak. Yapılacak olan işyerlerinin yanı sıra sanayi sitesi içinde Teknik ve Meslek Lisesi, okul, cami, banka şubeleri, kreş, güvenlik görevlilerine ait bir birim, itfaiye bölümü ve daha birçok sosyal alan yapılacak.

Editör: TE Bilisim