YUNUS EMRE AYKAÇ/ŞEHRİVAN ÖZEL - Said Nursi'nin Van'da kurmayı çok istediği Zehra Üniversitesi hayali gerçek oluyor! Van’da büyük bir sempozyumu yapılan, çeşitli girişimlere rağmen yapılamayan ve Şanlıurfa, Diyarbakır, Bitlis gibi birçok ilin kurmak istediği o üniversite AK Parti Van Milletvekilleri’nin girişimleri ile Van’a kuruluyor. Üstelik üniversitenin kurulması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Van ikinci üniversitesine kavuşurken aynı zamanda bir rüya da Van’da gerçek olacak.

 

Van’a yapılacak olan gelmiş geçmiş en büyük projelerden birisi olacak olan Zehra Üniversitesi (Medresetüzzehra) müjdesini AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan rüya projeyle ilgili şimdiye kadar titiz bir çalışma yürüten AK Parti Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay, projeyi Şehrivan aracılığı ile müjdelerken o üniversitenin kurulum çalışmalarının resmen başladığını ifade etti. Hali hazırda Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı olarak da meclisteki görevini sürdüren Atalay, Burhan Kayatürk ile birlikte uzun zamandır alt yapı çalışmalarını yürüttükleri üniversitenin kurulması için çalışmaların başladığını belirtti.

 

 

MECLİSTEN GEÇERSE BAŞLIYOR!

Van’ın bölgesel ve asırlar boyunca barındırdığı mozaik göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir hamle olacak Van Zehra Üniversitesi’nin kurulması ile ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Beşir Atalay, üniversite ile ilgili olarak: “Biz Van’da Zehra Üniversitesi kurulması ile ilgili çalışmaları uzun süredir yürütüyorduk. Van ilimizde kurulacak ve çevre ülke birimlerini etkileyecek bir öneme sahip olacak üniversite ile ilgili çalışmalarda büyük aşama kat ettik. Halihazırda başkanlığını yaptığım Eğitim Komisyonu’nda da bu üniversite ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Hazırlanan kanun taslağı önümüzdeki günlerce meclis gündemine gelecek. Meclisten çıktıktan sonra da çalışmaları başlatacağız inşallah.” Sözlerine yer verdi.

 

ATALAY: SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ OLARAK AÇILACAK!

Öte yandan üniversitenin Sosyal Bilimler ağırlıklı olacağına da değinen Atalay, kurulması halinde üniversitedeki fakültelerin bu yönde olacağını kaydetti. Tasarının geçmesinden sonra kurulum çalışmalarını başlatacaklarını belirten Atalay, Van’ın böylelikle hali hazırdaki mevcut durumuyla birlikte çok daha önemli bir potansiyele kavuşacağını belirtti.

 

KAYATÜRK: BU VAN İÇİN BİR RÜYA!

Bu konuda uzun süredir derinde yapılan bir çalışma vardı. Güzel ve titiz bir çalışma gerçekleşti. Beşir Atalay Milli Eğitim komisyonu başkanı da olunca biz bunu bir şans olarak bildik. En son hem Milli Eğitim Bakanımız hem de bakanlarımız ve başbakanlarımız ile tek tek görüşüldü. Çünkü buna tüm bakanların imza vermesi gerekiyordu. Haliyle gerçekleşti. Heyecan verici bir olay Van için. Burada çok büyük bir müjde belki de Van için. Bu Van için 100 yıllık bir rüya. Şu ana kadar hep teknik üniversiteler açıldı, burada sosyal bilimler üzerinde eğitimler verilecek. Kürtçe, Arapça ve Türkçe eğitim yapabilecek. Başka diller de olacak yine bununla birlikte.

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK!

Kayatürk bu anlamda bu üniversitenin Van ile birlikte Türkiye için de bir olacağının altını çizerken, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde: “Türkiye’nin de ilk uluslararası üniversitesi olacak. University of Zehra olarak da anılacak aynı zamanda. Bir devlet üniversitesi olarak kurulacak. Kimseden bir para alınarak ya da vakıf olarak hayata geçmeyecek. Güzel bir proje… Bugün Mısır’da, Malezya’da ve daha bir çok yerde böyle üniversiteler var. Türkiye’de de bu manada bu üniversite bir ilk olacak. İslam alemindeki bir çok devletlerden de buraya ilgi alaka olacaktır. Bu tam anlamıyla bir düşünce merkezi de olacak. İnşallah bu hayal kısa zamanda gerçekleşir.” Dedi.

 

2012 YILINDA VAN’DA SEMPOZYUMU YAPILMIŞTI!

Van’da kurulması için hazırlıkların yapıldığı bu üniversitenin temellerinin dayandığı Medresetüzzehra adıyla Van’da 2012 yılında da bir sempozyum düzenlenmişti. Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı, Van'da dev bir sempozyum düzenlemişti. Van’da birçok yönüyle günlerce ele alınan o sempozyumun sonuç bildirgesinde de Said Nursi’nin eğitim felsefesine uygun eğitim kurumlarının kurulması, Medresetüzzehra eğitim kurumlarının uluslararası Medresetüzzehra üniversitesi olarak öncelikle Van’da kurulması gerektiği belirtilmişti. O dönem Van Valisi olarak görev yapan Van Valisi Münir Karaloğlu ise konuşmasında: “Madem bir bahardayız. Bu sempozyumunda başka bir sonucu da olmalı. Said'i Nursi'nin bu topraklardaki kardeşliğin bekası için projelendirdiği Medresetüzzehra Üniversitesi artık kurulmalı. Van'dan bu topraklardan çıkan irfan, çok daha görünür kılınmalı. Bediüzzaman'ın eğitim modeli tüm İslam coğrafyasında en üst düzeyde tartışılmalı. Van Kalesi büyük medeniyetlere şahitlik etmiş. Bu mezar taşı; Türkiye'ye, bütün insanlığa kardeşlik, birlik ve muhabbet mesajları üreten bir merkez olmalı.” Demişti.

 

 

MEDRESETÜZZEHRA NEDİR?

Gelmiş geçmiş en büyük alimlerden birisi olan Bediüzzaman Said-i Nursi, bir dönem ikamet ettiği Van’da ve bölgede edindiği tecrübelerden sonra Maarif (eğitim) probleminin hal edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi için ciddi, gerçekçi, bölge insanlarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve bölgenin sosyal yapısı ile uyum sağlayabilecek bir proje geliştirilmesi gerektiğini düşündü. İşte ‘Medresetüzzehra’ projesi böyle bir arayıştan ve ihtiyaçtan doğdu. Bediüzzaman bu dönemde Van’da ikamet ettiği sıralarda Vali Tahir Paşa’nın da yardımları ile dünyadaki gelişmeleri yakından takip etme imkânı buldu. Bu problemlerin çözümü ve ‘’maarif, san’at ve fünun noktasında Şark’ın uyandırılması’’ maksadıyla Medreset-üz Zehra projesini hazırladı. 1907 yılının sonlarına doğru bu maksadını gerçekleştirmek maksadıyla İstanbul’a gitti. Padişah Sultan Abdulhamid ile görüşme imkânı bulamadı. Padişah ile görüşmek için yaptığı bütün teşebbüsler netice vermeyince, projesinin esas hatlarını ifade eden bir dilekçe hazırlayarak Saray’a takdim etti. Bediüzzaman, Sultan Abdülhamid’e verdiği dilekçede, Medresetüzzehra’nın üç şube halinde Bitlis, Van ve Diyarbakır’da açılmasını, buralara en az ellişer öğrencinin alınmasını ve masraflarının da hükümet tarafından karşılanmasını talep etti.

 

İLK ZEHRA ÜNİVERSİTESİNİN TEMELİ EDREMİT’TE ATILMIŞ…

Bediüzzaman’ın çok iyi niyetlerle açmak istediği okula o zamanın yönetimi tarafından pek alaka göstermez. Sultan Reşad devrinde müracaatını yeniler. 1911 yılının Haziran ayında doğu illerini temsilen Sultan Reşad ile birlikte Balkan gezisine katılan Bediüzzaman, Sultan Reşad ile tanışma ve görüşme fırsatı bulur. Sultan Reşad’ın emri ile on dokuz bin altın Şark Üniversitesine tahsis edilir. Bediüzzaman, bunun üzerine Van’a gelir. Çok sayıda görevli ve vatandaşın katıldığı bir tören ile Edremit’te, Van Gölünün kıyısında Medresetüzzehra’nın temeli atılır. Ancak kısa bir süre sonra Birinci Dünya Savaşı çıkar. Osmanlı Devleti de bu savaşa katılınca, üniversite inşaatı yarım kalır. 

Editör: TE Bilisim