ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ - ORHAN AŞAN - Yıllardır Turizm potansiyeli ile anılmasına rağmen bir türlü istediği çıkışı yapamayan Van’da son zamanların en bereketli yılı yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yılların aksine kent bu yıl kültür ve turizm anlamında patlama yaşarken henüz 2017 bitmeden gelen rakamlar yüzleri güldürdü. Gelecek adına da umut veren turizm rakamları ve kentteki ziyaret oranları Van’ın geleceği ile ilgili müjde verirken Vali Zorluoğlu ve İl Kültür Turizm yetkilileri rakamlarla Van’ın turizmindeki durumu paylaştı. Vali Zorluoğlu yaptığı açıklamada Van’a sadece Kapıköy’den gelen girişleri paylaşarak: “Kapıköy’den 2016 yılında 271 bin kişi girmiş. 15 Eylül 2017 tarihi itibariyle ise bu sayı 334 bin. Sadece 8,5 aylık bir sürede geçen yılın üstüne çıkılmış.” dedi. Bir diğer rekor haberi de Akdamar Adası’ndan geldi. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, geçen yıl 82 bin kişinin ziyaret ettiği Gevaş ilçesindeki Akdamar Adasının bu yılın ilk 9 ayında 109 bin 583 turisti ağırladığını bildirdi. Rakamlar gelecek adına umut olurken önümüzdeki yıllarda Van’ın tam anlamıyla turizm kenti olması adına altyapı çalışmalarının yapılması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

 

Kentin turizmdeki önemli duraklarından birisi olan Akdamar Adası’na girişler kentin turizmde katettiği yolu bir kez daha kanıtladı. Gevaş İlçesi'nde bulunan ve üzerindeki tarihi Ermeni Kilisesi ile kentin önemli turizm yerlerinden biri olan Akdamar Adası, geçen yıl 82 bin kişi ağırken, bu yılın ilk 9 ayında çoğunluğu İranlı turistlerden oluşan 109 bin 583 turist ziyaret etti. Özellikle yaz aylarında Van'a gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Akdamar Adası'na gelen turistlerin büyük çoğunluğu İranlılardan oluşuyor. Tekne ile Akdamar adasına gelen yerli ve yabancı turistler, seyrine doyum olmayan Vangölü’nün eşsiz maviliği ortasındaki Akdamar ve üzerindeki kiliseyi ziyaret etmeden bölgeden ayrılmıyor. Turistler, o anları cep telefonları ile selfie çekerek ölümsüzleştiriyor. Özellikle İranlılar tarafından yoğun şekilde ziyaret edilen adayı, geçen yıl 82 bin kişi ziyaret ederken, 1 Ocak ile 26 Eylül 2017 tarihleri arasında 109 bin 583 yerli ve yabancı turistin Akdamar adasını ziyaret ettiği belirtildi.

 

 

AKDAMAR ADASI TAM BİR DOĞA CENNETİ

İran’ın Tahran kentinden eşi Masume ile gelen İranlı Sina Esayena, daha önce internette gördüğü Van’ın Akdamar adasına ilk kez geldiğini belirterek, "Burası tam bir doğa cenneti. Daha önce İnternet üzerinde Akdamar adasını takip ediyordum, merak ettim. Bu merakım beni buraya getirdi. Eşimle birlikte buraya geldik ve Akdamar kilisesini ziyaret ettik. Çok güzel anılarımız oldu. Önümüzdeki yıl kalabalık bir grupla yine buraya ziyarete geleceğiz" dedi. İzmir’den eşi ile Van'a gelen Emekli Mühendis Tevfik Ulutaş ise, Akdamar adasının görülmeye değer bir yer olduğunu, herkesin gelip burayı görmesi gerektiğini söyledi.

 

 

AKDAMAR'A ZİYARETÇİ AKINI

Van’da gelen turistlere Organizatörlük yapan Harun Toprak da, Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar adasının görülmeye değer bir doğa cenneti olduğunu dile getirerek şöyle dedi: Buraya gelen misafirlere yardımcı oluyoruz. Bölgemizi tanıtıyoruz.Akdamar adası bin 100 yıllık tarihe sahip bölgedeki en iyi ada ve en önemli özelliği adada bulunan kilisedir. Kilise, bin 100 yıllık olmasına rağmen çok güzel bir görüntüye sahip. Her yıl gelen misafir sayısı artıyor. Bu yıl 100 binin üzerinde misafir ağırladık. Zaten kiliseye gelenler aşık oluyor. Çünkü dışarıdaki rövlefler hepsi Tevra’ttan, incil’den olan işlemeler insanları hayrete düşürüyor. Yerli ve yabancı turist sayısında her gün artış oluyor. Van Gölü halk arasında Deniz olarak adlandırılıyor. İnsanlar gelince göl diye biliyorlar, ama gelip gördükten sonra deniz diyorlar. Van Gölü suyunun sodalı ve temiz oluşu, aynı zamanda cilt hastalıklarına ve mantar gibi hastalıklara iyi gelmesi de turistlerin buraya gelmesinde etkili. Çağrımız. buranın tanıtımının daha fazla yapılıp buraya daha fazla turist çekmek. Çünkü gerçekten bölgemiz çok güzel bir bölge. İnsanlarımız çok misafirperver. Buraya gelen insanlar bunu görüyor ve gittikleri zaman diğer arkadaşlarına söylüyor."

 

 

9 AYDA 109 BİN 583 TURİST ZİYARET ETTİ

Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, geçen yıl 82 bin kişinin ziyaret ettiği Gevaş ilçesindeki Akdamar Adasının bu yılın ilk 9 ayında 109 bin 583 turisti ağırladığını bildirdi.

 

 

KAPIKÖY’DE DE REKOR ÜSTÜNE REKOR!

Öte yandan geçtiğimiz günlerde kapsamlı bir toplantı yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu ise turizm konusunda yaptığı değerlendirmede turizmin Van için önemine vurgu yapmış ve Kapıköy’den yapılan girişlerle ilgili rakamlar paylaşmıştı. Vali o toplantıda yaptığı değerlendirmede Kapıköy’deki rekor rakamlarla ilgili şu verileri açıkladı: “İlimiz için önemli alanlardan birisi de Kültür ve Turizm. 2017 yılı bu noktada bereketli ve güzel bir yıl oldu. Rakamlarla ifade etmek gerekirse: Kapıköy’den 2016 yılında 271 bin kişi girmiş. 15 Eylül 2017 tarihi itibariyle ise bu sayı 334 bin. Sadece 8,5 aylık bir sürede geçen yılın üstüne çıkılmış. Bu rakam yıl sonunda 400 bini geçecek.”

 

 

VAN YOLCU SAYISINDA TÜRKİYE’DE 13’ÜNCÜ!

Van’a gelen uçaklar ve yolcu sayısında da Van’ın hatırı sayılır bir durumda olduğuna dikkat çeken Zorluoğlu, bu konuda ise: “Havaalanına baktığımızda yolcu sayısını artıran havalimanlarından biri oldu. Ağustos ayı itibariyle 1 milyon 67 bin yolcu taşınmış. Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik artış göstermiş. Van yolcu sayısı bakımından Türkiye’de 13’üncü sırada! Bu önemli bir sıralamadır.”

 

 

YENİ OTELLER İÇİN GİRİŞİMLER VAR!

Vali Zorluoğlu son olarak İranlı turistlerin yoğun geldiği kentte otel ihtiyacının yatırımcının dikkatini çektiğini belirtti. Zorluoğlu bu konudaki yatırım taleplerine de değinerek: “İlimize sadece İran’dan turistler gelmiyor. Dünyanın başka yerlerinden isimler de geliyor. Bunların rakamları da tutuluyor. Bu turizm anlamında ilimizin potansiyelini ortaya koyuyor. Geçmiş yıllarda bu kentin büyük bir turizm altyapısı olduğunu biliyorum. Burada böyle bir alt yapı ve gelenek var. Bu yüzden bizim ilimizde hem devletin hem de özel sektörün yapacağı yeni yatırımlarla önümüzdeki yıllarda huzur güven ortamının da devamıyla Van’ın büyük bir patlama yapacağına inanıyorum. Bayram boyunca da sokaklarda dolaştık. Esnafın da büyük memnuniyet duyduğunu gördük. Tabi bu noktada yapılan hizmetler de önemli. Yeni plaj alanları şehre kazandırma turistlerin de insanımızın da hoşuna gidiyor. Yeni eğlence mekanları oluşturulması yeni oteller ihtiyaç olarak görünüyor. Yatırımcılar da dışardan bize ulaşmaya başladı. Gerçekten de bu yıl oteller bize yetmedi. Oteller Kasım sonuna kadar rezervasyon yapamıyor. Bu hem kıymetli bir şey hem de bir eksikliği gösteriyor. Özel sektör bunu gördü. İnşallah bunu görür. Bu sorun da özel sektör tarafından çözülecek.” Dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim