AK Parti hükümetleri döneminde tek bakanlığını Hüseyin Çelik döneminde alan Van son 5 dönemdir ‘bakan’ temsiliyeti alamıyor. Yıllardır ‘bakanlık’ umuduyla her yeni kabine öncesi beklenti içine giren Van’a 65’inci hükümette de yine bir temsiliyet çıkmadı. Bazı kentlerden iki ismin bakanlık aldığı dönemde, Van’ın umutlar bir sonraki bahara kaldı…

 

Tarihin neredeyse en hızlı hükümetinin kurulduğu 65’inci dönemin yankıları Türkiye gündemini işgal etmeye devam ediyor. Hükümette gerçekleşen flaş değişiklik ardından yeni başbakan ve kabine belirlenmesi süreci sona ererken yeni kabine, AK Parti’nin yeni A takımı tartışılıyor. En son 60’ıncı dönem hükümetinde Van’ı Milli Eğitim Bakanlığı ile temsil eden Van’ın bakan beklentisi bu dönem yine gerçekleşmezken Erzurum’dan bir (Recep Akdağ), Kars’tan bir (Mehmet Arslan) bakan olarak görev aldı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehirleri arasından yer almasına rağmen Van 65’inci hükümette bakan yüzü görmedi... Kabinenin açıklanmasının ardından Şehrivan Gazetesi 65’inci hükümeti Vanlı esnaflar ve vatandaşlarla konuştuk. Kimisi Van milletvekillerini eleştirirken kimi vatandaşlar ise Beşir Atalay’a bakanlık yakıştırması yaptı. Van plakası olması hasebiyle 65’inci hükümetten Van’a bakan verileceği beklentisi içinde olan vatandaşlar da var, “Bakanlık nere Van nere” diyenler de…

 

 

ÇİFTÇİ: VANLI OLMASINI İSTERDİK

Vanlı esnaf Enver Çiftçi, eski kabine ile yeni kabine arasında pek bir farkın olmadığına işaret ederek, bakanlar kurulunda Kürtleri yaşadığı sıkıntıları yakından bilen bir ismin bulunmasının çok daha yararlı olabileceğini söyledi. Çiftçi şunları söyledi: “Yeni hükümetten yana hiçbir umudumuz yok. Binali Yıldırım’ın gölgede kalacağını düşünüyorum. Davutoğlu çok iyi bir başbakandı, ılımlı yaklaşırdı her şeye. Davutoğlu gibi bir başbakanın başa geçmesini çok isterdik ancak o da olmadı. Vanlı vekillere hiçbir görevin verilmemesi konusuna gelecek olursak da Beşir Atalay’ın artık partiye verimli olmayacağı düşünülmüş olabilir. Ya da seçimlerde gerekli oy potansiyelini yakalayamadığından dolayı da yeni kabineden yer almamış olabilir. Biz de isterdik Vanlı isimlerin orada olmasını, ancak olmadı.”

 

ZARİÇ: BİZİM İÇİN BÜYÜK KAYIP

Nazım Zariç isimli bir diğer Vanlı esnafta 65. Hükümetin oluşturdu kabineyi eleştirerek, Vanlı hiçbir ismin olmamasının kendileri için büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi. Zariç, “Zaten bizi düşünselerdi bakanların geneli Karadenizli olmazdı. Biz onlar için önemli olmadığımız için onlarda bizim için önemli değiller. Hal böyle olunca da biz elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Artık iş yapamaz olduk. Savaş olduğu içinde huzur yok. Esnaf bitti bitecek. Artık bakan isteyecek durumda bile değiliz. Herkes bakanları, yeni başbakanı değişimi konuşurken biz ne yazık ki borçlarımızı, nasıl ödeme yapacağımızı konuşur olduk. Bakan olmamasına çok üzüldüm ancak bizim için üzülen ve ağlayan kimse de yok.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“BİZİM DERDİMİZ YEREL YÖNETİMLER”

İsmini vermeyen bir esnafta hükümetle sıkıntısı olmadığını en büyük sıkıntının yerel yönetimlerden kaynaklandığını ifade ederek şunları söyledi: “Hükümet bizi aşan olaylardır. Biz ekmeğimize bakan insanlarız. Hükümetin biri gider yenisi gelir. Bakanlar değişir, kabine değişir o değişir, bu değişir. Bunları sorgulamak işimiz değil. Biz belediye kızgınız. Bizim derdimize çare bulacak olan kurum yereldeki kurumlardır. Yoksa biz Ankara’ya giderek derdimize çare aramaya çalışamayız. Bizim belediye başkanlarımız bizim için bir çabada bulunsaydı bugün bu halde olmazdık.”

 

ARSLAN: ATALAY’A BAKANLIK YAKIŞIRDI

Giyimci esnafından Engin Arslan Beşir Atalay’a bakanlık verilmesi gerektiğini söyledi. Arslan, “Son yıllarda defalarca seçim geçirdik. Dilerim artık bu seçimler bir son bulur. Çünkü seçim oldukça kargaşa oluyor, seçim oldukça ülkede işler terse gidiyor. Van uzun yıllardır bakanlık bekliyor. Bana göre bu yıl tam zamanıydı. Beşir Atalay gibi önemli bir ismin muhakkak ki kabinede yer alması gerekiyordu. Van’da Genel Eş Başkan var, bakan yardımcısı var. Birde bakanımız olsaydı çok iyi olurdu. Beşir Atalay zamanında bakanlık yapmış bir isim olarak çok faydalı olurdu. Bakan olarak ise bana göre Kalkınma Bakanı olmalıydı. Beşir Beyin bu konuda tecrübeleri var. Van için bu şekilde çok faydalı olurdu.” Dedi.

 

ESKİCİ: 65’TEN BEKLENTİM ÇOK FAZLAYDI

65’inci hükümet için büyük beklentiler içinde olduğunu ifade eden Harun Eskici adlı vatandaş şunları söyledi: “Ak Parti 14-15 yıllık iktidarı boyunca Türkiye’de olduğu gibi Van’da çok iyi işlere imza attı. Bu çok iyi bir adımdı. Bunun dışında sürekli kanayan bir yara olan sorun için çözüm süreci yine bu dönemde geldi. Sonralarda yaşanan sıkıntılar elbette ki herkesi üzdü. 65’inci hükümet Van için büyük önem arz ediyordu. Ben Van’da 65’inci hükümette bir bakan bekliyordum. Van’ın plakası da 65 olduğu için bu çok güzel olurdu. Ancak bizde 65’te de bunu görmedik. Bu konuda beklentim yüksekti ancak bu kabine benim için hüsran oldu. Daha iyi hatta çok daha iyi olabilirdi.”

 

 

TUTMAZ: BU VEKİLLERLE BAKAN GELMEZ

Bir diğer vatandaş Doğan Tutmaz de, Van’ın sahipsiz bir kent olduğundan dert yanarak, “Hükümet daha önce neydi şimdi ne olacak. Varsa yoksa savaş, savaş, savaş. Evet, tamam anlıyorum. Terörün mutlaka bitmesi gerekiyor buna bir lafımız ve itirazımız yok. Ancak masum insanları da düşünsünler. Vanlı kabinede olsa da olmasa da pek bir fark yaşayacağımızı sanmıyorum. Van’da milletvekili yapan isimler önce milletvekilliklerini yerine getirsinler ardından 1 değil 3 tanesi kabinede yer alır. Ancak biz son yıllarda olduğu gibi bu profilde vekillerle meclise gitmeye devam edersek bakanı biraz zor görürüz.” Şeklinde konuştu.

 

CENGİZ: BUGÜNE KADAR NE FAYDALARI OLDU?

Turan Cengiz adlı vatandaşta, kabineden ziyade vekillerin önemli olduğuna vurdu yaparak şunları söyledi: “Memleket sahipsiz, kabinen hepsi Vanlı olsa kaç yazar. Van’ın 8 tane vekili var mecliste. Bugüne kadar ne faydaları dokundu Van’a. 8 vekilin 8’i de şu memlekete bir çivi çakmadı. İnsanlar burada yaşadıkları sıkıntıları dile getirecekleri zaman vekil bulamıyor. Sadece seçimden seçime Van’a gelen ya da kendini gösteren vekiller dışında bizim vekilimiz yok. Meclise çıkıp konuştuklarında bile Van’ı konuşamaz hale gelmişler. Ben değil siz söyleyen biz nasıl umutlu olalım şimdi.”

 

ARSLANER: TEK DERDİMİZ EKMEĞİMİZ

Turgut Arslaner adlı bir diğer vatandaş hükümetten çok memnun olduğunu dile getirerek, “Dünya gelmiş geçmiş hiç böyle bir hükümet görmemiştir. Bizim derdimiz hükümetle değil. Biz Van’da hayatta kalmaya çalışan işçi insanlarız. Bizim tek derdimiz ekmeğimiz. Biz mağduruz. İş yapamıyoruz. İş bulamıyoruz. Bu sıkıntılara çareler bulunmasını talep ediyoruz. Yerel yönetimler batı kentlerini çiçek gibi yaptılar. Vekiller o kentlere dünya kadar yatırım yapıyor. Ama gelin görün bizim burada tam tersi bir durum var. Burada ne vekil vekildir, ne de yerel yönetim adam akıllı bir yönetimdir. Allah rızası için bu memlekete bir çivi çakmadılar bu vekiller. Keşke Van için bir bakan olsaydı kabinede. Ama bu vekilde Vanlı değil kesinlikle yabancı olsaydı. Bizim tek derdimiz yerel sorunlarımız. Ulusal sorunlar bizi aşar. Bizim memleket sorunlarımızı çözsünler, derdimize çare bulsunlar başkada bir şey istemiyoruz.” Dedi.

 

SEYİTOĞLU: KABİNEYE ÇOK DA ŞAŞIRMADIM

İsmail Seyitoğlu adlı vatandaş yeni oluşturulan kabinede Vanlı bir ismin bulunmamasına çok da şaşırmadığını dile getirdi. Seyitoğlu şunları söyledi: “Sadece Van için konuşmuyorum. Doğu için konuşuyorum. Asla bu bölgeden kimseye yer verilmez kabinelerde. Sadece bu kabine için konuşmuyorum. Daha önceki hükümetlerde de bu durum böyleydi. Böylede devam edecektir. Bu durum aslında buranın kaderi. Geçmişten bu yana dikiş tutmadı gitti. Mağduriyet bitmedi gitti bu bölgede. Bölge gerçek anlamıyla bölge olduğu zaman emin olun ki burada değil bakan başbakan, cumhurbaşkanı çıkan. Bir zamanlar Van’da başbakan bile vardı. Bu yine olur. Ancak ilk olarak bölgenin gerçek anlamıyla bölge olması gerekiyor.”

 

YALÇIN: AKAN KAN DURSUN BİZE YETER

Yeni hükümetten var olan savaşın bitmesini isteyen Sabiha Yalçın adlı esnaf, “Yeni hükümetten tek beklentimiz var olan savaş ortamının son ermesidir. Kim olursa olsun artık insanlar ölmesin. Daha dün yine Çaldıran’da 6 asker hayatını kaybetti. Dağda gencecik yaşta hayatını kaybeden insanlar var. Bunların cenazesi dahi zaman zaman olmuyor. Bu savaş artık bitsin. Benim yeni kabineden tek beklentim budur. Bakana gelecek olursak iş sadece bakanda bitmiyor. Bizim bir bakan yardımcımız ile genel eş başkanımız var. Bunlar olduğu zaman çok mu şey değişiyor. Bir tane sağlam vekilimiz olsun başbakana bile değerdir. Van’a bakanlık şart değil ama olmasın demiyorum.” İfadelerini kullandı.

 

İSİM İSİM TÜM BAKANLARIN VEKİL OLDUKLARI İLLER

Başbakan: Binali Yıldırım / İzmir Milletvekili

Başbakan Yardımcı: Numan Kurtulmuş / Ordu Milletvekili

Başbakan Yardımcı: Veysi Kaynak / Kahramanmaraş Milletvekili

Başbakan Yardımcı: Nurettin Canikli / Giresun Milletvekili

Başbakan Yardımcı: Mehmet Şimşek / Gaziantep Milletvekili

Başbakan Yardımcı: Yıldırım Tuğrul Türkeş / Ankara Milletvekili

İçişleri Bakanlığı: Efkan Ala / Bursa Milletvekili

Adalet Bakanlığı: Bekir Bozdağ / Yozgat Milletvekili

Bilim ve Sanayi Bakanı: Faruk Özlü / Düzce Milletvekili

Avrupa Birliği Bakanı: Ömer Çelik / Adana Milletvekili

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu / Trabzon Milletvekili

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç / Samsun Milletvekili

Milli Savunma Bakanı: Fikri Işık / Kocaeli Milletvekili

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu / Afyonkarahisar Milletvekili

Sağlık Bakanı: Recep Akdağ / Erzurum Milletvekili

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu / Antalya Milletvekili

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya / İstanbul Milletvekili

Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan / Mersin Milletvekili

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik / Şanlıurfa Milletvekili

Maliye Bakanı: Naci Ağbal / Bayburt Milletvekili

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak / İstanbul Milletvekili

Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci / Denizli Milletvekili

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Arslan / Kars Milletvekili

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkci / Malatya Milletvekili

Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz / Sivas Milletvekili

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki / Kayseri Milletvekili

Kültür ve Turizm Bakanı: Nabi Avcı / Eskişehir Milletvekili


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim