Van’ın ekonomik olarak hükümetten önemli hamleler ve nefes aldıracak hamleler beklerken Van TSO başkanı Necdet Takva’dan ekonomiye dair önemli değerlendirmeler geldi. Yetkili isimlere “Van’ın sorunlarını acilen çözmek zorundasınız” diyen Takva, her defasında dile getirdiği Van’ın sosyo-ekonomik sıralamasını bir kez daha gündeme getirerek, Van’ın ihmal edildiğini kaydetti.

 

Depremden bu yana bir türlü rahat nefes alamayan ve ekonomik olarak zor bir süreçten geçen Van’ın ekonomisi için hükümetin adım atması beklenirken Doğu illerine yönelik reform hareketleri ve diğer kararlar merakla bekleniyor. Özellikle vergi terkini, banka kredileri, sicil affı gibi önemli konuları için çözüm bekleyen Van’ın adının geçtiği 4 cazibe merkezi il için belirlenen yatırımlardan ne alacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Van’a bu konuda önemli müdahaleler beklerken gelinen sürece kadar kentin ekonomik olarak çektiği sıkıntıları Van TSO Başkanı Necdet Takva, Şehrivan’a değerlendirdi.

 

KABUĞUMUZDAN ÇIKAMIYORUZ!

Van’ın Sosyo-Ekonomik gelişmişlikte 77’inci sırada olduğunun altını çizen Takva, son yıllarda ardı ardına seçimler ve diğer süreçler içerisinde Van’a çözüme dair bir aşama kat edilmediğini belirtti. Van’ın Gelişmekte olan ülkeler olduğu gibi gelişmekte olan kentlerde var. Van’da gelişmekte olan kentler arasından yer alıyor. Gelişmekte olan ülke ya da kent demek gelişmemiş ülke ya da kent anlamına geliyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler diyoruz. Gelişmekte olan denildiği zaman bunun bir ölçüsü yoktur. Bunun için bir ölçü birimi yoktur. Ya gelişmişsindir ya da gelişmemişsindir. Gelişmeye doğru giden kent ve ülkeler için gelişmekte olan deniliyor. Van’da bu anlamda gelişmekte olan kentler kategorisinde yer alıyor. Ne yazık ki Van sosyo-ekonomik gelişmişliğinde 81 il içinde 77 sırada olan bir kenttir. Bu anlamda bu zincir kırmaya ve kabuğundan çıkmaya çalışan bir kent görünümündedir.

 

“VAN’IN SORUNLARI İÇİN BİR İLERLEME ELDE EDİLMEDİ!”

Son dönemlerde seçimler, ülkenin geçtiği süreçlerde Van7ın bir çok konuda ihmal edildiğini ve sorunlarının çözülmediğini belirten Takva; “2014 Nisan ayından bu yana sürekli siyaset, sürekli seçimler, sürekli hükümetler, değişimler, çözüm süreci, sonrasında çatışma, savaş ve uluslararası ilişkilerden geldiğimiz nokta derken bizim geldiğimiz nokta belli. Bizim kentlerimiz bunları kaldırabilecek durumda değil. Van Türkiye’de 3 yıl içerisinde 4 büyük seçimi kaldırabilecek bir şehir değil. 1 yerel seçim, 1 cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2 genel seçim beraber 3 yılda 4 seçim yapıldı. Kentin bekleyen sorunlarının çözüm için özellikle merkezi hükümet marifeti ile yatırıma dönüşmesi gereken alanlarda her hangi bir ilerleme, her hangi bir muhatap ve somut bir verim elde edilmedi. Dolasıyla son 3 yılda hiçbir şey yok. Türkiye genelinde bu söz konusudur.” Dedi.

 

TAKVA: İHMAL EDİLMİŞİZ!

Van’ın sorunlarının çözümü konusunda da değerlendirmelerde bulunan Takva, bu konuda Van’ın bir çok anlamda da ihmal edildiğini belirtti. Takva, konuşmasında: “Alt yapının güçlendirilmesi için kamu kaynaklarına ihtiyacımız var. Devlet her kent kendi dinamizmini kendi içinde oluştursun diyemez. Van’a ve Doğu Anadolu bölgesine bunu diyemezler. Çünkü cumhuriyet tarihi boyunca ihmal edilmiş alanlar var. Birçok alanda ne yazık ki ihmal edilmişiz. Son 5-6 yıl içinde eğitim ve buna benzer birçok alanda fiziksel büyümemiz çok arttı ancak niteliksel olarak halen diplerdeyiz. Sağlık alanında bölgenin çekim merkezi olma yolundayız. Ancak bir yandan da bakıyorsunuz ki hastaneler kapanıyor. Özel hastaneyi kapatmakla olmaz. Varsa hastane yönetiminde bir suçlu, örgüt üyesi ya da her neyse sen gidip o adamı götüreceksin. Sen orada 500 kişiyi istihdam eden bir hastaneyi kapatma şansına sahip değilsin ki. İşte bunların hepsi kent ekonomisini çok kötü etkiliyor.

 

“HDP’Lİ VEKİLLER KENTİN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA BİR NOKTADA DEĞİLLER”

“Biz bunları konuşuyor ve bir şekilde paylaşmaya çalışıyoruz. Kent ekonomisini dolaylı ya da bire birde etkilen bu konuları her ortamda konuşmaya çalışıyoruz. Ancak kimse bu paylaşımlar ve beyanlar üzerinden ne oluyoruz anlayışı içinde hareket etmiyor. 8 milletvekilimiz var. HDP milletvekilleri ne yazık ki kentin ekonomik sorunların çözümü konusunda bir noktada değiller. Onlar daha çok politik ve Kürt sorunun çözümü için siyasal hareket içindeler. 2 tane de Ak Parti yani merkezin hükümetin milletvekilleri burada var. En son Beşir Bey ile iletişim kurduğumuzda birkaç meseleyi kendilerine ilettik. Kentin stadyumu başta olmak üzere birçok sorunu kendisine ilettik. Sorunları da bir şekilde kendilerine iletmeye çalışıyoruz.”

 

“VAN ÖNEM ARZ EDEN BİR KENTTİR”

Takva Van’ın önem arzeden kentler arasında olduğunu belirterek acil çözüm çağrısında bulunarak; “Van Türkiye genelinde daha fazla önem arz eden kentlerden bir tanesidir. Çünkü Türkiye’nin doğu kenti, sürekli göç alıyor, sadece kendine hizmet eden ve üreten bir şehir değil. Van çevre şehirlerinden etkilenen ve o şehirleri de etkileyen bir şehirdir. Bu tür özellikli şehirlerin mutlaka özenle ele alınarak sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Sadece bu şehirlerin hükümeti ve iktidarlarının takip edip etmemesiyle alakalı değil, bazı şehirler vardır siz o şehirlerin sorunlarını acilen çözmek zorundasınız. Van bana kalırsa bu şehirlerden bir tanesidir.” Dedi.

 

“BU İŞ FERİBOTLA OLMUYOR…”

Takva son olarak kentin sınır ili olma konusundaki potansiyeli ve Kapıköy’ün önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Biz Van için bir şey istediğimiz zaman bunu Van’ın ihtiyacından çok Türkiye’nin ihtiyacı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Türkiye’nin Van’da bir lojistik merkeze ihtiyacı var. Bu Van’ın bir ihtiyacı olmaktan çok Türkiye’nin bir ihtiyacıdır. Bunun başka bir izah tarzı yoktur. Kuzey Anadolu demiryolu hattı, Türkiye’nin demiryolunu feribotla değil karadan bağlantısını sağlayacak bir yaklaşıma ihtiyaç var. Nerede kesintiye uğruyor? Van’da kesintiye uğruyor. Feribotla olmuyor bu iş. Türkiye’nin alternatif pazar olarak İran’ı kullanması tek bir yok var. Gürbulak, Esendere yetmiyor Türkiye’ye. Türkiye’nin Kapıköy’e ihtiyacı var. Sınır kenti olması nedeniyle bunları hepsi Van’da düğümleniyor. Bunlara müdahale etmediğiniz zaman tıkanırsınız. Bu şekilde hem ülkenin hem de kentin ekonomisi olumsuz etkilenir.”

 

“VAN KENDİNİ İFADE EDEBİLECEK BİR KENT DEĞİL”

Takva, Kapıköy ile ilgili olarak ise son dönemlerde atılan adımlar ve yaşanan gelişmeleri yorumlayarak: “Öyle görünüyor ki yeni bir seçim sürecine gidiyoruz gibi bir hava var Türkiye’de. Siyasetçilerimizin görevlerinin bize hizmet olduğunu bilmeleri gerekiyor. Tabi bunun dışında olumlu gelişmelerde oluyor. Kapıköy’de vardığımız nokta itibariyle Sayın Fatih Çiftci’nin emeğini unutmamak gerekiyor. Bu anlamda 20-30 yıldır varılması gereken noktaya Fatih Bey’inde emeğiyle kısa sürede varabilmiş durumdayız. Bu bizim için önemlidir. Bu tür şeyler kent ekonomisini olumlu etkilen gelişmelerdir. Van’ı sadece içindeki üretim ve tüketim olarak ele aldığımızda Van kendini ifade edebilecek bir kent değil. Dolayısıyla muhakkak ki dışardan müdahalelere ihtiyacımız var.” Sözlerini kullandı.

 

KAPIKÖY KAPANINCA PSİKOLOJİK OLARAK ÇÖKÜYORUZ!

Takva konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Kent ekonomisi maalesef bütün bu deprem sonrası süreç, kaynakların etkin kullanılmayışı, buna ek olarak hükümetin olmayışı. 3 yıl içerisindeki bu belirsizlikler ne yazık ki kent ekonomisini dönüştürme olanağına sahip olmamamızı etkiledi. Böyle bir tuhaf durum var ortada. Kamu yöneticileri buradaki yatırımları ön görülen çerçevede ne yazık ki ele almadılar. Kaynaklar kullanılmadı, geri gönderildi ya da yatırım planında çıkarıldı. Memurların Kapıköy’de kaçırılması Van’a büyük bir darbe oldu. Yaklaşık 3 ay gibi bir süreçte ne yazık ki Kapıköy kapandı. Kapıköy’ü kapatırsanız biz psikolojik olarak çöküyoruz. Zaman zaman bize de söylüyorlar. Kapıköy’den ne istiyorsunuz? Kapıköy psikolojik olarak bizim üzerimizde bir etkisi var. Bizi tedavi eden ve moralimizi düzelten bir durumdur. Açık bir kapımızın olmasının kime ne zararı var?”

Editör: TE Bilisim