ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ - Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu işbirliğinde ‘Cazibe Merkezleri Toplantıları’ kapsamında hazır giyimde yatırım fırsatları ve tanıtım günleri konulu toplantı düzenlendi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu işbirliğinde ‘Cazibe Merkezleri Toplantıları’ kapsamında Van tekstil ve hazır giyimde yatırım fırsatları ve tanıtım günleri programı düzenlendi. Van TSO Tuşba salonunda düzenlenen toplantıya Türkiye’nin farklı kentlerinden alanında uzman kişiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, kent açısından önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, “Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan ve Temsilcilerinin böylesi önemli bir toplantıda ilimizi tercih etmeleri bizler açısından oldukça değerli ve kıymetlidir. Bu nedenle değerli haziruna ilimizde bulunmalarından dolayı teşekkür ediyorum.”

 

TAKVA: İLİMİZ YATIRIM İÇİN UYGUN FIRSATLARA SAHİP

Özelde Van’ın genelde de bölgenin yatırımlar açısından dezavanjlı bir konumda olduğunu söyleyen Takva, “Bu nedenle hükümetimizin 23 ilde başlattığı Cazibe Merkezleri Programı, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve yatırıma aktarılması konusunda oldukça değerli ve anlamlıdır. 23 ilde uygulanacak program gerçekçi yaklaşımlar ve çözüm odaklı planlamalarla başarılı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle programın bu yönüyle de değerlendirilmesi çok önemlidir. Yine Devlet Desteklerinde 6. Bölge Teşvikleri kapsamında bulunan ilimiz yatırım için uygun fırsatlara sahiptir.” Dedi.

 

“KENT ÖZELİNDE İŞSİZLİK ORANIMIZ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE”

Van TSO olarak özellikle tekstil alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her türlü lojistik destek verdiklerini vurgulayan Takva, “Destek vermeye devam edeceğiz. Oda olarak tekstil sektörüne destek vermek amacıyla odamız içinde her türlü makine teçhizata sahip atölyemizle kalifiye eleman yetiştirilmesi için kurslar düzenliyoruz. Bakınız ilimiz Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip illerden biridir. Yaş ortalamamız 20.06’dır. Bu çok önemli bir kaynaktır. Özellikle emek yoğun sektör olan tekstil için önemli bir potansiyeldir. Kent özelinde işsizlik oranımız Türkiye ortalamasının çok üzerinde.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: VAN YATIRIMCILAR İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR MERKEZDİR

Bu nedenlerden kaynaklı Van'ın genç nüfusunun değerlendirilmesi açısından istihdam odaklı yatırımlara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Takva, “Cazibe Merkezleri programı ile ilimize ve TRB 2 bölgesine yapılan yatırımların desteklenmesi oldukça önemli sonuçlar ortaya çıkacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında ilimiz, sahip olduğu potansiyeller ile de yatırımcılar için oldukça önemli bir merkezdir. Potansiyelleri ile çevresinde çekim merkezi oluşturan Van, ülkemizin doğuya açılan en önemli durağıdır. İran başta olmak üzere Irak, Azerbaycan, Nahçivan ve Ermenistan 2 saatlik uçuş mesafesi ile hinterlandımızda bulunmaktadır.

 

“MODERNİZASYONLA BİRLİKTE İRAN PAZARINDA ETKİNLİĞİMİZ ARTACAK”

Bölgenin teşvike ve desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Takva, “Bölgesel kalkınmanın sağlanması sadece bölgedeki yerel ekonomik aktörlerin finansmanı ile olmaz. Kamu kaynakları ile sağlanacak destekler bu nedenle çok önemlidir. Bu açıdan bakıldığında Cazibe Yatırımlarla gelişecek illerin başında Van geliyor. Özellikle Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernizasyonu ile ilimizin potansiyeli daha da artacaktır. İran Pazarı bizim için çok önemlidir. Bu nedenle Kapıköy Gümrük Kapısı Modernizasyon Projesi ile kentimizin İran pazarında etkinliği daha çok artacaktır. Bu da kentimizi yatırım için daha cazip hale getirecektir.” Diye belirtti.

 

TAKVA: KENTİMİZ BÖLGENİN ÖNEMLİ ALIŞVERİŞ NOKTASI OLMUŞTUR

Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son üç yıldır yürüttüğümüz ve oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkaran Van Alışveriş Günleri Festivali ile kentimizin İranlılar için çok önemli bir kent olduğunu görmüş olduk. Bizlere düşen bu uygun ortamın korunması, desteklenmesi ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktır. İlimiz son gelişmelerle ile tekstil yatırımları için çok önemli bir yatırım ortamına sahip olmuştur. İranlı turistlerin kentimizi alışveriş için tercih etmeleri, tekstil yatırımcılarının ilgisini çekecek boyuttadır. Sürekli artan turist potansiyeli ile kentimiz, bölgemizin en önemli alışveriş noktası olmuştur. Yeni açılan mağazalar, sürekli artan müşterilere hizmet noktasında önemli gelişmeler göstermektedirler. Bu durum kentimizin yatırımcılar için ne denli güvenli ve uygun bir yatırım merkezi olduğunu göstermektedir.”     

 

ERBAY: VAN’IN KALKINMASI BÖLGENİN KALKINMASI DEMEKTİR

Takva’dan sonra kısa bir konuşma yapan Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Müslüm Erbay, bölgede faaliyet gösteren bir iş örgütü olduklarını belirtti. Erbay, “DOĞUSİFED olarak Van’ın kalkınması civar illerin kalkınması demektir. Bölgenin kalkınması demek ülkenin kalkınması anlamına geliyor. Bölgenin analizine baktığımız zaman temel olarak 4 ana sektörde öne çıkıyoruz. Bunlar tarım, hayvancılık, madencilik ve turizmdir. Tekstil kentin kurulmasıyla birlikte beşinci ana bir sektör daha ilimizin ekonomisine önemli bir katkı sundu.” Diye belirtti.

 

TOPRAK: TERÖR ÖRGÜTLERİ DAHİ KIZILAY’IN ÖNÜNDE EĞİLİYOR

Erbay’dan sonra bir konuşma yapan Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak, Van’a tekstil kentin kazandırılmasından memnun olduğunu dile getirerek, “Tekstil kenti kim yaptıysa teşekkür ediyoruz. Ama neden oranın yolu yapılmıyor onu bilmiyorum. Halbuki biz ülke olarak yol yapma konusunda çok iyiyiz. Bir de önemli bir konu daha var oda yeni dünyada artık kentlerin yarışıyor olması. Eskiden ülkeler yarışırdı ama artık kentler yarışıyor. Bu yarışta belediyeler sayesinde oluyor. Bir de aramızda çok önemli bir kişi var ondam bahsetmeden geçmek istemiyorum. Kızılay’ın genel başkan yardımcısı burada. Kızılay çok önemli bir kurumumuz. Bir haberde de bir değinmiştik Kızılay’ın önemine. Suriye’de savaş bölgesine giren Kızılay ekibine hiçbir şekilde terör örgütleri saldırmıyor terör örgütleri dahi Kızılay’ın önünde eğiliyor. Bu çok önemli bir konu.” Şeklinde konuştu.

 

“BURASI YOKSA TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ BİR NOKTA YOKTUR”

Moda ve hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk de “Aynı zamanda biz bir STK’yız. STK nedir diye baktığımızda. STK üyesinin karnını doyuran, üyesi ile iletişim kuran değil, bölgeye, topluma, dünyaya ve yaşamın her anlamına katkı sağlayan ve bunu yerinde bizzat insanların güvenini kazanarak enerjisini harekete geçiren ve gönüllülük esasına dayalı bir kurumdur. Bizde gönüllülük esasıyla işimizi yapıyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafından Türkiye ve insanlık için üretim yapan insanlarız. Burası bizi puzzlemizin önemli bir parçasıdır. Burası yoksa Türkiye’de önemli bir nokta yoktur.” Dedi.

 

ÖZTÜRK: SOSYAL BARIŞ İÇİNDE YAPILACAK ÜRETİM ÖNEMLİDİR

23 Cazibe Merkezi ve 5 bölge ile ilgili hükümetin zaman zaman teşvikler çıkardığını ifade eden Öztürk, “Bu son teşvikte ne yapalım dedik. Bunun doğrultusunda 5 bölgede birer toplantı planladık. İlkini Iğdır’da yaptık. Iğdır’da önemli bir ticareti potansiyeli vardı. Van’da da herkesin dediği gibi Orta Doğu’nun en büyük ülkesi olan İran ve Türkiye’nin en büyük sınır kapısı olan Kapıköy var. Bunun dışında Van’ın çok büyük bir tarihi dokusu var. 5 bölgede toplantılarımızı tamamlamak istiyoruz. İran için Van çok büyük bir cazibe merkezidir. Çok kısa sürede insanlar Van’da istedikleri her şeye ulaşabiliyor ve İran’daymış gibi her türlü ihtiyacını giderebiliyor. Van’daki genç kardeşlerimiz için iş bulmak bir cazibedir. Gençler için biz üretim yerleri ve cazibe merkezleriyiz. Ülke, insan ve doğa için üretmek inanılmaz bir cazibe merkezidir. Öncelikle bu taraftan bakmamız gerekiyor. Sadece kazanmak, ihracat yapmaktan önce bu önemlidir. Sosyal barış içinde yapılacak üretim önemlidir.” Dedi.

 

“KENDİ ZENGİNLİKLERİMİZE BAKMIYORUZ”

Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devletin vereceği destekten önce buradaki kaynakları kullanabilir miyiz? Öncelikli olarak bunlara bakmamız gerekiyor. Şehrin enerjisini nasıl fırsata çevrilebiliriz, bunun için bunu yerinde tartışmamız gerekiyor. Bugünde bu yüzden buradayız. Biz Anadolu kentleri olarak her zaman dışardan beklentilerimiz ya da şehrinde iyi çıkmış insanlardan destek bekleriz. Ancak kendi zenginliklerimize bakmıyoruz. Öncelikli bunlara bakılmalı ve tartışmasının yapılması gerekiyor. Şehirlerin kendi sektörlerini oluşturması ve başka şehirler ile parterini oluşturması gerekiyor. Bu yapıldığı zaman hem rekabet olur hem de dayanışma.”

 

KIZILAY VAN’DA ÇADIR FABRİKASI KURABİLİR

Toplantıda bir konuşmada Türk Kızılay’ı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Tan tarafından gerçekleştirildi. Tan, konuşmasında 2011 Van depremini hatırlattı. Tan, “Van depreminde bize verilen bağışlarla buraya geldik. Çok güzel kardeşlikler ve dostluklar kurduk. Van verilen bir şeyin karşılığını hemen veren bir il. Burası her an bir dostluğun kurulabileceği bir yer. Tekstil alanında biz Kızılay olarak burada bir çadır fabrikası kurabiliriz. Bunları yardım olarak gönderebiliriz.” Dedi.

 

VAN DESTEKLENEN İLK 11 İLDEN BİR TANESİDİR

Son olarak bir konuşma yapan Vali yardımcısı İbrahim Civelek, nüfus ve ekonomik anlamda Van’ın bölgede öne çıktığını ifade ederek, “Kalınma Bakanlığımız tarafından hazırlanan bölgesel gelişim açısından çekim alanı olarak nitelendirilmiştir. Cazibe merkezleri kapsamından desteklenen ilk 11 ilden bir tanesidir Van. DAKA üzerinden hazırlanan yatırımlar kentimize kazandırılmıştır. Bu yatırımlardan bir tanesi de tekstil kenttir. Tekstil kentte kurulan fabrikalarımızın hemen hemen hepsi yatırımcılara tahsil edilmiş ve yoğun talepten dolayı yer verilemeyen yatırımcılarımıza da başka alanlarda yer tahsis ettik. Bu talepler doğrultusunda konuştuğumuzda ilimiz ileri süreçte bölgenin en önemli tekstil merkezlerinden bir tanesi konumuna gelecektir. 6’ıncı bölge teşvikleri, cazibe merkezleri, İş-kur ve KOSGEB gibi yatırım alanlarıyla ilimize yatırım yapmak isteyenlere imkanlar sunmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

 

Toplantıda yapılan konuşmaların ardından katılımcılara plaket verildi. Plaket verilmesinin ardından toplantı ‘Hazır giyim sektörü ve Van’ başlıklı panele geçildi. 

Editör: TE Bilisim