2 yıl önce hizmete açılan ESOB hizmet binasına halen hiçbir oda taşınmış değil. Hizmet binasında kendi yerleri olan Van’daki odalar, binanın şehir merkezinden uzak olmasından şikâyetçi. Sorun sadece bununla da bitmiyor. 2010 yılından bu yana hiçbir esnaf odası Esnaf Sanatkârlar Odası Birliğine katılım payı da ödemedi. Asıl çarpıcı olan ise katılım payı ödemeyen esnaf odalarının arasında ESOB Başkanlığı görevini yürüten Muhittin Aydemir’in de olması.

 

Van’da son yılların en büyük sorunlarından birisi olan kent için bir araya gelmeme hastalığı devam ediyor. Kentin son yıllarda sorunları dağ gibi birikirken sadece birkaç STK konuşup görüş bildirir hale gelirken resmi kayıtlardaki yüzlerce hatta binlerce oda, dernek, kuruluş, STK ise sadece tabelada kalıyor. 2011 depremi, ardından yaşanan ekonomik kriz, çevre-sahil yolu gibi yarım kalan yatırımlar gibi daha birçok konu konuşulmak ve dillendirilmek için beklenirken kentin önde gelenleri arkada durmaya devam ediyor. Bunların başında da son birkaç yıldır esnaf, tüccar ve diğer sektörleri temsil etmesi ve sorunlarını dile getirmesi gerekirken odalar geliyor. Son yıllarda seçimleri parti seçimlerine dönen, tartışmaların siyasi alanlarda yapıldığı, esnaf ve tüccarın en arka planda bırakıldığı odalar ve borsalar daha Van için bir araya bile gelemiyor. Bunun en büyük örneği ise 2 yıl önce yapılıp hizmete sunulan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin hizmet binasında bile bir araya gelememeleri olarak öne çıkıyor. Tüm odalar için yapılan o bina sadece ESOB tarafından kullanılırken mevcut başkan Muhittin Aydemir, hiçbir odanın buraya gelmek istemediğini belirtti. Hizmet binasında bile bir araya gelemeyen odalar, Van’ın sorunları konusunda da aynı duruşu sergilerken ESOB başkanı Aydemir’den ilginç ve bir o kadar da önemli söylemler geldi. “Benim başkanı olduğum odanın bile ESOB’a borcu var” diyen Aydemir, odaların bu konudaki duyarsızlığını da eleştirdi!

 

HERKESİN HAKKI AMA KİMSE GELMİYOR!

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’nin (ESOB) hizmet binası 2 yıl önce tamamlanıp hizmete açıldı. Hizmet binasına TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in ismi verildi. Bina hizmete açıldı açılmasına ancak Van’da bulunan esnaf odalarının hiçbiri kendilerine yer verilmesine rağmen bu binaya taşınmadı. Dönemin ESOB başkanı Faruk Alpaslan ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in katkılarıyla açılan hizmet binasında 2 yıldır ESOB dışında hiçbir esnaf odası hizmet vermiyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (ESOB) Başkanı Muhittin Aydemir, esnaf odalarının, hizmet binasının şehir merkezine uzak olmasından dolayı hizmet binasına taşınmadığını belirtti. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Aydemir, ayrıca hizmet binasının yüzde 70’nin ESOB’a, geriye kalan yüzde 30’unun ise Van Şoförler ve Otomobilciler Cemiyetine ait olduğunu söyledi. Kapılarının tüm esnaf odalarına açık olduğunu da sözlerine ekleyen Aydemir, tüm odaları kendi binalarında hizmet vermeye davet etti. Hizmet binalarına taşınmayan odaların ayrıca 2010 yılında bu yana birliğe borçlu olduğu da ortaya çıktı. Birliğe ödenen katılım payıyla ilgili de konuşan Başkan Aydemir, “2010 yılında bu yana hiçbir esnaf odası birliğe katılım payı ödemiyor. Bunlardan bir tanesi de benim başkanlığını yaptığım odadır. Ben Erciş Berberler ve Kahveciler Odası Başkanıyım. Bende birliğe borçluyum. Van’da bulunan 19 esnaf odasının tamamı birliğe yani ESOB’a borçludur.” dedi.

 

YÜZDE 70’İ ESOB’UN YÜZDE 30’U İSE CEMİYETİN

Şehrivan Gazetesi olarak 2 yıl önce büyük emekler verilerek hizmete açılan, ancak hiçbir esnaf odasının taşınmadığı ESOB hizmet binasını, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir’e sorduk. Konuyla ilgili görüştüğümüz Aydemir ilk olarak şunları kaydetti: “2010 yılında yönetimde olan arkadaşlar vardı bende aynı şekilde o yönetimin içindeydim. 2011 yılında Van’da 2 büyük deprem yaşadık. Depremlerin ardından odamızın hizmet binası hasar gördü. Ardından gerek biz Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, gerekse de Şoförler ve Otomobilciler Cemiyeti olarak bir karar aldık. Hem küçük olması hem de depremden dolayı zarar görmesi nedeniyle binamızı müteahhitte sattık. Ardından yapılan çalışmalar, görüşmeler ve yetkililerin desteğiyle burada bize 5 dönümlük bir arsa verildi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in yardımı ile biz binamızla ilgili ihale yaptık. Ve neticede 2 yıl önce tamamlayıp hizmete açtık. Şu anda binanın yüzde 70’i ESOB’un kendi malı, yüzde 30’u ise Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığının malıdır. Bizim ESOB olarak hizmet binasıyla ilgili bir kuruş borcumuz yoktur.”

 

“TÜM ODALAR İÇİN YER MEVCUT”

Hiçbir esnaf odasına karşı olmadıklarını ve herkesi kendi binalarına davet ettiklerini ifade eden Aydemir, her zaman birleştirici olmak istediklerinin belirtti. Aydemir, “Faruk Alpaslan 2014 yılında gerçekleştirilen oda seçimlerinde Şoförler Odası Başkanlığını kaybedince yerine Emin Tuğrul geldi. Sayın Tuğrul o dönem ‘ben burayı beğenmiyorum ve uzak’ demesiyle birlikte müteahhitle icralık oldular. Kimse kendilerine siz buraya gelemezsiniz, sizin burada yeriniz yok diyemez. Kendilerinin burada yerleri var ve istedikleri zaman buraya gelerek kendi yerlerine geçebilirler. Şoförler Cemiyeti’nin yanı sıra Van’da bulunan tüm esnaf odalarının burada yerleri var. İstedikleri zaman buraya gelerek kendi yerlerine geçebilirler. Biz bugüne kadar gelmemeleri yönünde engel olmadık bu saatten sonra da engel olmayacağız. Ancak odalar uzak olduğunu belirterek gelemediklerini bize söylediler. Ben daha öncede Emin Tuğrul ile görüştüm ve müteahhitle anlaşarak yerlerine taşınmalarını söyledim. Ancak kendileri bana şimdi düşünmediklerini ifade etti. Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’nin hizmet binası 2 yıldır hizmette. Hizmet binamız yapıldıktan sonra buradaki tüm sorunları hallettik. Gerek alt yapı sorunları gerekse de ısınma sorunlarının hepsini hallettik. Binamızın şu anda hiçbir problemi yok.” Dedi.

 

“KENDİ YERLERİ VARKEN, KİRADA KALIYORLAR”

Birlik olarak tüm esnaf odaları için hizmet binasında yerlerinin mevcut olduğunu söyleyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz esnaf odalarımıza daha önce burada yerlerinin olduğunu ve istedikleri zaman buraya gelebileceklerini söyledik. Buraya neden gelemediklerini bize değil aslında onlara sorabilirsiniz. Ancak gerekçe olarak buranın uzak olmasından dolayı gelemediklerini ifade ettiler. Çoğu esnaf odamızın çarşı merkezinde hizmet verdikleri yerler yok. Birçok esnaf odamız kirada kalıyor. Ancak buraya gelmeleri halinde kendi odalarının yerleri olacak. Birlik tüm odaların en üst kuruludur. Böyle bir hizmet binası olduğu zaman birliğin odalara yer vermiyorum gibi bir lüksü olamaz. Birlik de yeri verir ve o odalar gelir kendi yerlerinde hizmet verirler. Burada yeterince yerimiz var. Bir eksiklik olduğu takdirde gerekirse başkan vekilimizin odasını boşaltır ve o esnaf odamızın hizmetine veririz. Yani yer konusunda hiçbir problemimiz yok. Odalar kendi istekleriyle gelmiyorlar. Biz bu konuyla ilgili daha önce birçok kez çağrı da bulunduk. Sizin aracılığınızla da yine bu çağrıyı tekrar ediyorum. Burası her ne kadar Esnaf Birliğinin odasıysa o kadar esnaf odalarının da yeridir. Binamızın az önce belirttiğim gibi hiçbir sorunu yok. Tabi yine ufak tefek eksiklikler var. Onları da zaman içerisinde ve imkân oldukça tamamlayacağız.”

 

“ODALARA SİYASET KARIŞMAMALI”

Hizmet binasının hiçbir sorunu olmadığını ifade eden Aydemir, ayrıca binanın üst katını da düğün salonuna kiraya verdiklerini ve amaçlarının ESOB’a katkı sağlamak olduğunu belirtti. Aydemir, “Binamızın ısınmayla ilgili bir problemi yok. Doğalgazı da bitirmiş durumdayız. Daha önce doğal gaz olmadığı için ısınma konusunda sorunlar yaşadık. Ancak soba ile bu sorunu çözdük. Ama şimdi doğalgaz geldi. Esnaf odaların da buraya gelmesi ile birlikte ısınma konusunda hiçbir problem olmayacak. Biz birlik olarak kendilerine yardımcı olmaya hazırız, yeter ki onlarda istesinler. Daha önce belirttiğim gibi, bu binanın yüzde 70’i bize yani ESOB’a aittir. Sizin de bildiğiniz gibi bizim hizmet binamızın en üstü katı düğün salonu olarak işletiliyor. Bu salon ESOB’a ait olduğu için biz bu salonu kiraya verdik ve ESOB’a katkı sunmasını sağladık. 4 aydır bu düğün salonu burada hizmet veriyor ve hiçbir sorun yaşanmıyor. Yani bunun çevre düzenlemesidir, bakımıdır ne bileyim eksiklikleridir falan. Biz bir birimizi karalamasak ve bir birimize sahip çıkarsak yapamayacağımız hiçbir şey yok. Esnaf odalarına siyaset karıştırmama lazım. Eğer siyaset yapacaksak, Faruk Alpaslan gibi gidip siyaset yapmalıyız, eğer oda yöneteceksek de doğru düzgün yürütmeliyiz.” Dedi.

 

AYDEMİR: 19 ODA BİRLİĞE BORÇLU

Van’daki 19 esnaf odasının Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği’ne borçlu olduğunu ifade eden Aydemir oda başkanı olarak kendisinin de birliğe borçlu olduğunu söyledi. Aydemir sözlerini şöyle tamamladı: “Burası hiç birimizin babasının yeri değil. A partisi B partisi C partisi diye aramızda rekabet olursa biz hiçbir şey yapamayız. Biz Sivil Toplum Kuruluşuyuz, esnaf ve sanatkârız. Sattığımız binada icralık olan Emin Tuğrul sorunu müteahhit ile çözmelidir. Bu konu bizi bağlamıyor. Emin Beyin her şeyi şuan icralık olmuş durumda. Ha buraya gelseydi belki bunların hiç biri olmayacaktı. Biz buraya geldik diye bize para mı verdiler, yok. Birlik olarak odalar bize katılım payı veriyor. Ancak 2010 yılından bu yana hiçbir esnaf odası bize katılım payı ödemesi yapmadı. Birlikler neyle kalkınır, esnaf odalarının vermiş olduğu katılım payı ile kalkınır. Biz birlik olarak bununda peşinde değiliz. Biz burada üyelerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ama kaynak olmadığı zaman bizde bunu yapamıyoruz. Odalar, yasal olmasına rağmen katılım payını vermiyorlar. 19 esnaf odasının tamamının birliğe borcu var. Bunlardan bir tanesi de benim başkanlığını yürüttüğüm odadır. Ben Erciş Berberler ve Kahveciler Odası Başkanıyım bende birliğe borçluyum. 19 oda var ve bu odaların hepsi birliğe borçludur. 2010 yılından önce olan borçlar birlik olarak bağış yapıldı. 2010 yılından sonra birliğe odalar tarafından hiçbir katılım payı ödenmedi.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim