ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / ÖMER FARUK TOKTAŞ - Yıl 2017. Van’ın hala bir şehir kütüphanesi yok. 1 milyonu aşkın bir nüfusu bulunan Van’da hala bir kütüphanenin eksikliği yaşanırken koca kentte yıllardır deprem sonrası idareten kullanılan binada Halk Kütüphanesi hizmet veriyor. Büyükşehir’e yakışır bir kütüphane, çalışma salonu bulunmayan Van’da kütüphane belirsizliği sürerken DAP idaresinin Van’da kendilerine tahsis edilecek bir yerde en iyi kütüphaneyi yapma çağrısına rağmen hiç bir kurumdan öneri de gelmedi. Sadece Tuşba Belediyesi’nin yer önerisinde bulunduğu fakat devamında adımın atılmadığı yeni kütüphane yapılması sürecinde hiç bir adım atılmazken Vanlı artık yılan hikayesine dönen kütüphanenin bitmesini bekliyor. Yılan hikayesine dönen kütüphane konusunda DAP’ın çağrısına kentin kurumlarının, STK’larının sessizliği tepki alırken hala kütüphanesi olmayan kenttin durumunu en iyi şekilde de yıllardır kütüphane abonesi olan bir genç özetliyor: Van’da kütüphaneden büyük kırtasiyeler var!

 

Van’ın bir türlü temeli atılmayan ve zaman zaman filmlere de konu olan kütüphane için henüz bir adım atılmış değil. 1 milyonu aşkın nüfusu olan kent hala deprem sonrası tahsis edilen küçük Halk Kütüphanesi ile idare ediyor. DAP’ın Van’ı dev şehir kütüphanesi yapma teklifine rağmen Van’dan kütüphane yeri için teklif gitmezken DAP İdaresi Başkanı Demir bu konuda kurumların ve STK’ların duyarlılık göstermesi gerektiğini söylüyor. Hala teklifi geçerli olan DAP, yer tahsisi durumunda Van’a modern bir kütüphane yapacak.

 

 

DAP TEKLİFİ ETTİ AMA...

Van’da yaşanan depremlerin ardından hasar gören ve bugüne kadar istenilen seviyede hizmet veremeyen ve Van’a yakışmayan kütüphane henüz yapılmadı. Son olarak Güçbirliği Platformu’nun eğitim toplantısında gündeme gelen şehir kütüphanesi için DAP İdaresi arazi talebinde bulundu ancak bu talepte karşılık bulmuş değil. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir gazetemize yaptığı özel açıklamalarda kütüphane ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

 

 

MÜJDE GÜÇBİRLİĞİ’NDE VERİLMİŞTİ

Başkanlığını Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay’ın yaptığı Van Güçbirliği Platformu kente dair önemli konularla toplanmaya devam ederken, ‘Eğitim, Gençlik, Spor’ başlıklı toplantıda kütüphane sözü verilmişti. Kentin dillendirme konusunda eksik kaldığı eksikliklerden birisi olan kütüphane Güçbirliği Toplantısına katılan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir konuk olduğu toplantıda yapılan sunumlarda ‘Van’ın Kütüphanesi yok’ ibaresini görünce müjdeyi aynı toplantıda vermişti.

 

 

VAN’DAKİ YÖNETİCİLER SESSİZ KALDI

Kentin bir kütüphanesinin olmayışının büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Demir, daha önce Erzurum’a yapmayı planladıkları projede başarısız olduklarını bunu Van’a kaydırabileceklerini dile getirmişti. Bu projeyi Van’a yapmak için şart koşan Demir, katılımcılara önemli bir çağrıda da bulunarak: “Van’ın en güzel yerini kütüphane için tahsis edilsin” dedi. Bir anlamda Van’a kütüphane sözünü veren Demir, devasa ve modern bir kütüphanenin yapılması için topu Van’ın dinamiklerine attı. DAP topu Van’daki yöneticilere attı ancak şu ana kadar sadece Tuşba Belediyesi tarafından yer tahsisi yapıldı. O yerde kütüphane için pek cazip gelmedi.

 

 

“KÜTÜPHANE İÇİN EN MUTENA YER SEÇİLİR”

Peki, DAP İdaresi Başkanı demir Güçbirliği toplantısında neler söylemişti. İşte o konuşma: “Van ilimiz kütüphane konusunda bir talebi var ise biz bu projeyi bakanlıkla görüşerek Erzurum’dan Van’a kaydırabiliriz. Ancak bu konuda bir şartımız var. İlin en mutena yerini sizden istiyoruz. Böyle bir kütüphanenin yapılması için böyle bir yer şart. Avrupa’ya gidenler bilir. Avrupa’da bu tür kütüphaneler şehrin en merkezi ve güzel yerindedir. Kütüphane hayatın bir parçası olarak göründüğü için okuma kültürünün yaygınlaştırılması için şehrin en mutena yeri seçilir. Eğer ki Van böyle bir yeri tahsis ederse bizde projeyi hazırlarız. Hazırladığımız projeyi ilin aktörlerinin onayına sunarız. Daha sonrada kültür bakanlığı ve kalkınma bakanlığı işbirliği içerisinde bunu yatırım programına koyma noktasına böyle bir sözü size veriyoruz.”

 

 

ATALAY: VAN’A KAZANDIRILMALI

DAP Başkanını kütüphane sözünün üzerine o dönem gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay projenin çok güzel olduğunu ve Van’a kazandırılması gerektiğini ifade etmişti. Atalay, “Başlatmış olduğumuz proje ilk olarak Van’da hayata geçirmenizi istiyoruz. Valimiz, diğer yerel aktörlerimiz bu konuda arazi sorunun hep birlikte çözersek biz bu kütüphaneyi Van’a yapmanızı isteriz. Bu kütüphane eski halk kütüphaneleri gibi değil, daha Avrupai bir kütüphanedir. Van’ın da böyle bir sıkıntısı var. Bu projeyi Van’da hayata geçirmeniz Van için çok güzel olur.” İfadelerine yer vermişti.

 

 

VANLI YER VERSE TAM 5 DÖNÜMLÜK MODERN BİR KÜTÜPHÜNE KOMPLEKSİ OLACAK!

Kütüphane için ne kadarlık bir alan ihtiyaç var? Sorusunu da cevap veren DAP İdaresi Başkanı Ahmet Demir şöyle konuşmuştu: “Eğer ki yeşillik ve buna benzer dinlenme yerleri istemiyorsanız sadece kuru bir bina olacaksa 5 dönüm civarında bir yer talebimiz var. Ancak bu kadar binayı yapmışken etrafını yeşillendirelim ve çok güzel dinleme yerleri de olursa bunun içinde 10 dönümlük bir arazi talebimiz olacaktır. İnsanlar buraya sadece okumak içinde değil bahçesinde bile oturmaya gelir. Şundan da eminiz ki kütüphanenin bahçesinde sadece oturmaya gelen insanlar bile kitap okumaya başlarlar. Buda Vanlılar için çok cazip bir durum olur. Biz bunun içine tiyatro ve müze koymuyoruz. Sadece okuma ve okuma aktivitelerinin, seminerlerin yapılacağı bir bina olacak.”

 

O ÇAĞRIDAN SONRA SES VEREN OLMADI!

Güç Birliği’nin o toplantısı ve o değerlendirmelerinin üzerinden neredeyse yıl geçmesine rağmen Van’dan ses çıkmazken, DAP İdaresi Başkanı Demir, Şehrivan’ın kütüphane ile ilgili sorusunu bir kez daha yanıtladı. Şehrivan’dan Ömer Aytaç Aykaç’a konuşan Demir hali hazırda bir talebin olmadığını şu şekilde anlattı: “Et ve Süt Kurumunun arazisinde 5 dönümlük bir yer ayırıldığı söylendi. Bunu bize Tuşba Belediyesi söyledi. Bende bunu köşe bucağa sıkıştırmayı bu önemli bir proje dedim. Şehrin gözde bir kuruluşu olması gerekiyor. Müze ya da tiyatro işlerini buna karıştırmayın. O ayrı bir konu. Biz burada sadece kütüphane yapacağız. El sanatlarının yapıldığı, müzik eğitimlerinin yapıldığı gibi bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bu anlamda teknik şartnameyi de gönderdik. Projeyi hazırlıyorlar. Bitirildiği gibi ben bakanlıktan bunun sözünü aldım. Projeyi bana gönderin ben bu projeyi yatırım programına koyarım. Bu yıl buna yüzde 10’luk bir ödenekte koyarız. Siz de bu şekilde ihale çıkarsınız. Bunu Fevzi Başkana söyledim. Bu anlamda bakanlıktan sözde aldık. Bu kütüphane şehrin en önemli yerlerinden bir tanesin de olması gerekiyor. Şu anki Valiliğin bulunduğu yerde bunun olması gerekiyor. Buradaki yerel aktörlerin, STK’ların ve diğer kuruluşların bu tür işlerde ağız birliği yapması gerekiyor. Biz bunu ve burayı istiyoruz diyerek bunu yapacaklar.”

 

GÜNDOĞUÇ: GELİŞMEK KİTAPLA OLUR”

Faaliyetle olan kütüphane ile ilgili gazetemize konuşan İl Halk Kütüphanesi üyelerinden Ümit Gündoğuç şu sözleri kullandı: “6 yıldır Van İl Halk Kütüphanesi’ne üyeyim. Kütüphanenin sunduğu kitap imkanları doğrultusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Ama bu sunulan imkanlar zaman zaman istediğim kaynaklara ulaşmama yetmiyor. Hem kütüphanenin alanının dar olması hem de kaynakların yetersizliği ve güncel olmayışı en büyük sorunlardan biri bence. Bu sorunları barındıran bir kütüphanenin Van’a yakışmadığını düşünüyorum. Benim gibi kendini geliştirmek için kitaplar arasında vakit geçirmek için uğraşan birçok insan olduğunu da biliyorum. Van’da ki kütüphanenin bu istekleri karşılaması bence pek mümkün değil. Bir şehrin en büyük ayrıcalığı kütüphanesi olmalıdır. Her alanda gelişmek insanların kitaplar ile kendisini geliştirmesine bağlıdır. Eğer daha iyi yerlere gelmek istiyorsak Van olarak kütüphane sorunumuza bir çözüm bulunmalıdır.”

 

“KÜTÜPHANEDEN BÜYÜK KIRTASİYELER VAR”

Van’da bulunan birçok kırtasiyenin bile halk kütüphanesinden daha büyük ve daha donanımlı olduğuna dikkat çeken Gündoğuç, “Van İl Halk Kütüphanesi’ne baktığımızda sadece ‘Kütüphane var’ demek için kurulmuş bir yer olarak görünüyor. Halk kütüphanelerinin belli standartları var. Fakat Van’da halk kütüphanesinden büyük kırtasiyeler olduğunu söylemek mümkün. Sizce kırtasiyelerle bile yarışamayan bir kütüphane 1 Milyon gibi bir nüfusun kitap ihtiyacını, okuma ihtiyacını karşılayabilir mi? Plajlar açılıyor, sosyal etkinlikler yapılıyor. Bunlara ayrılan bütçe yepyeni ve büyük bir halk kütüphanesi için fazlasıyla yeterli olur. Ben plaj gereksiz, sosyal etkinlikler gereksiz demiyorum. Ama kütüphanesizlik gibi büyük bir sorun varken bu sorunun görmezden gelinmesi ve konuyla ilgili bir çalışma yapılmaması gerçekten insanı üzüyor. Doğu Anadolu’nun en gözde şehri olan Van’a bir kütüphane ve bu kütüphaneden çıkacak kendini geliştirmiş binlerce genç lazım. Umarım en kısa zamanda bununla ilgili bir çalışma yapılır.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim