Van Kalesi önce şaha kalktı sonra bir anda kaderine terkedildi. Yıllardır etrafında muazzam çalışmaların yapıldığı Van Kalesi’nin eteğinde inşe edilen Gülistan Bahçesi ‘Külistan’a döndü. Tek bir ışıklandırmanın kalmadığı Van Kalesi gece ürkütücü bir karanlık içinde kalırken, müzenin de bir türlü açılmamasıyla eski günlerini mumla arar oldu... UNESCO Dünya Miras Listesi’nin çiçeği burnunda değeri Van Kalesi’nin mirası şu sıralar yeniden el atılmayı bekliyor.

 

2008 yılında Van Valisi Niyazi Tanılır’ın talimatıyla İl Özel İdaresi Müdürlüğü tarafından Van Kalesi eteklerinde kurulan “Gülistan” gül bahçesi yanan ot yangınları ve bakımsızlığın kurbanı oldu. Van’ın büyükşehir olmasından sonra yaşadığı sıkıntılar var olan güzelliklerin kaybolmasına neden oldu. Özellikle İl Özel İdaresi Müdürlüğü’nün kapatılmasından sonra yaşanan sıkıntılar devam ederken bunlardan birisi de Van’ın turzim ve tanıtım anlamında atılan adımların da yavaşlaması oldu. Bunun yanı sıra festivallerin bir bir iptal olması Vanlıların canını sıkmaya başladı. Festival ve diğer sıkıntıların yanı sıra Van Kalesi eteklerinde bulunan Abdurrahman Gazi türbesi yanında kurulan “Gülistan” gül bahçesi özel idarenin kapanması ve sahipsizlikten dolayı kurak araziye döndü. Gülistan, dönemin Van Valisi Niyazi Tanılır tarafından verilen komutla İl Özel İdaresi Müdürlüğü tarafından 2008 yılında 4 dönümlük arazi üzerine kurulmuştu. O bahçe uzunca süre adından söz ettirmiş ve Van’a ve Kale’ye gelen tüm ziyaretçilerin uğrak mekanı haline gelmişti...

 

 

BAHÇEDE ENDEMİK TÜRLER VARDI

Van’a ait Katkatı, Kişmili endemik gibi güllerin yanı sıra Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye ve yurtdışındaki bazı bölgelerin endemik güller dikilmişti. 2 bine yakın farklı gül ağacının dikildiği gül bahçesinde güllerin büyük bir çoğunluğu bakımı yapılmadığı için yok olup giderken diğerleri ise çevredeki insanların hor kullanması nedeniyle bahçede gülden eser kalmadı. Van Kalesi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistler kapısı kapalı ve çirkin bir görünümde olan Gülistan’a giremiyor.

 

 

KARALOĞLU’DA SAHİP ÇIKTI

2008 yılında kurulan Gülistan Van’a damga vuran deprem döneminin valisi olan Münir Karaloğlu tarafından da sahiplenildi. Kuşların, böceklerin ve çiçeklerin valisi olarak bilenen Karaloğlu bahçeye sahip çıktı, çıkmasına ancak Karaloğlu ve özel idarenin gitmesinin ardından bahçedeki güller ne yazık ki öldü. Dönemin Van Valisi Karaloğlu 2012 yılında ziyaret ettiği bahçede, Gülistan’ın turistlere açılması için talimat verdi. Uzun bir süre sanatçıların ve turistlerin kale ile birlikte fotoğraf çektiğini bu alan şimdilerde ise hiç kimsenin uğramadığı bir alana dönüştü.

 

 

KALE DE KARANLIĞA GÖMÜLDÜ!

Külistana dönüşen Gülistan bahçesi değil Van Kalesi civarındaki diğer ihmaller de UNESCO Dünya Miras Listesi’nin çiçeği burnunda mekanının kaybettiği değerler oldu. Öyle ki son 10 yılda önemli yatırımların yapıldığı, restorasyonlarla tarihin yeniden canlandırıldığı, eski Van Şehrinini bulunduğu kale bir turizm kentine yakışmayan bir görüntüye kavuşarak karanlık kale oldu. Bir dönem parıldayan görüntüsü ile akşamları da ziyaretçi alan bir yer olan Van Kalesi şu sıralar zifiri karanlıktan dolayı ürkütücü bir mekan olurken, bir türlü bitmeyen Urartu Müzesi’nin uzatmalı çalışmaları da kalenin gözden düşmesindeki bir diğer neden oldu.

 

 

AKTUĞ: BAKIM YAPACAK ELEMANIMIZ YOK

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Van İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ bahçenin bakımını yapmak için elemana ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Aktuğ şu ifadelere yer verdi: “İl özel idaresi kapandıktan sonra burası bize devir edildi. Gül bahçesinin olduğu alanda çeşitli türlerden endemik güller yer alıyor. Bu güllerin bakımı da ciddi anlamda bakım istiyor. Bizim kendi bünyemizde bu bakımı yapabilecek bir elemanımız yok. Bu eleman için son olarak bakanlığa bir eleman başvuruda bulunmayı düşünüyoruz. Bizim bu eleman dışında hiçbir sıkıntımız yok. Orada güvenliğimiz ve bekçilerimizde var. Sadece bu çiçeklerin bakımını yapabilecek bir elemana ihtiyacımız var.”

 

 

BAŞKA KURUMLAR DEVİR İSTİYOR

Var olan bahçeyi belediye ve başka bir kuruma vermek içinde arayışlar içinde olduğunu da dile getiren Aktuğ, “Özel idarenin devir için birkaç belediyeyle görüştük. Bunun dışında bir kurumla da irtibatımız oldu. Ancak bu konuda görüşmüş olduğumuz yerler bahçe alanının bulunduğu alan için yer tahsisinde bulundular. Bu çiçekler ile ilgili birikim olan Tuşba Belediye başkanımızla da görüştük. Ancak bahçe alanı İpekyolu sınırları içinde olduğu için onlarda bir çalışma yapamadılar. İleri ki süreçte bu sorunu çözmeyi düşünüyoruz. O bahçenin o halde olması en çokta bizi üzen bir olaydır. İnşallah çözüme kavuşturacağız.” Dedi.

 

 

ÖZEL İDARE GİTTİ HİZMET BİTTİ

İl Özel İdaresi Müdürlüğü’nün büyükşehir yasası ile kapanmasının ardından yaşanan sıkıntılar Gülistan’ı da mağdur etti. Kapanmadan önce kamu kurumları için büyük bir nimet olan özel idarenin ardından, Van’daki kurumlarda büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu sıkıntıların en büyüğünü başta Van Valiliği olmak üzere çok sayıda kentin değerlerin ön plana çıkaran, festival ve etkinlikler yapan kurumların önünü tıkadı. Özel idarelerin önemine sürekli değinen Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay’da özel idarelerin kapanmasından sonra boşlukların oluştuğunu toplantılarda dile getirdi. Bu boşluğun doldurulması için çalışacaklarını ifade eden Atalay, sorunun boyutunu da açıklamış oldu. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim