Turizm haftası dolayısıyla Van Kalesi’nde Van’ın geleneksel yemekleri yarıştı.

 

Toplumumuzda turizm konusunda farkındalığı artırmak, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, her yıl olduğu gibi bu yıl da 15-22 Nisan tarihleri arasında Van İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü öncülüğünde “Turizm Haftası” kutlandı. Turizm haftası dolayısıyla Tarihi Van Kalesinde Van’ın geleneksel yemekleri olan Ayranaşı, Keledoş ve Kalburabastı gibi önemli yemekler yarıştı. Yarışma sonucu jüri üyeleri birinci olanlara ödül verdi. 3 çeşit yemeğin yarıştığı yarışmada, Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Leyla Tanrıtanır ve Araştırmacı Ümit Kayaçelebi jüri üyeliği yaptı. Programa ayrıca Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, AFAD İl Müdürü Oman Uçar ve Gençlik ve Spor İl Müdür Nevzat İnanç katıldı. Öte yandan Grant Otel’de destek verdi.

 

 

“KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAMIZ GEREKİYOR”

Yarışmanın ardından konuşan Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, “Her yıl olduğu gibi bu yılda turizm haftası nedeniyle bir takım etkinlikler yapıldı. Bu etkinliklerde bir tanesi de yemek yarışması. Yalnız üzülerek bir konuyu belirtmek istiyorum. Her geçen gün daha iyiye gitmesi gerekirken, halkımızın daha çok destek vermesi gerekirken ama maalesef bu kadar çaba ve uğraş karşılığında sadece 5-6 çeşit yemek görüyoruz. Buda bizi üzüyor. Oysaki kültür turizm il müdürlüğü gerçekten büyük destek veriyor. Bunlara hepimizin sahip çıkması lazım. Vanlılar olarak bir araya gelip kültürümüzü yaşatmamız gerekiyor. Bakın diğer illere kendi kültürlerine ne kadar çok sahip çıkıyorlar. Ümit ediyoruz ki bizde herkes gibi kültürümüze sahip çıkacağız. Ve ileriyi de götüreceğiz.” Diye belirtti. Tüfenkçi, daha sonra yarışmada birinci olanları açıkladı.

 

 

“AMACIMIZ BU KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞTIRMAK”

Daha sonra kısa bir açıklama yapan Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Bilindiği gibi Türkiye genelinde turizm haftası etkinlikleri başlatıldı. 15-22 Nisan tarihleri arası. Bizde haftanın açılışını ayın 15’inde yaptık. Hemen hemen her gün farklı bir etkinlik yaptık. Bugün Van Kalesinde Van’ımızın yöresel yemeklerini yarıştırdık. Yöresel Yemeklerimiz arasında Ayranaşı, Keledoş ve Kalburabastı tatlısı vardı. Yapmış olduğumuz değerlendirme neticesinde dereceye giren hanımlara çeyrek altından tutun, mutfak robotuna, buharlı ütüye kadar hediyeler hazırladık. Ve hediyelerini taktim ettik. Bundan sonraki etkinliklerimizde de Van ile ilgili değerleri ulusal medyaya taşımada çalışmalarımız devam edecek. Bu etkinliklerimiz önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Amacımız bu kültürü yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarabilmek. Bu yönlü çalışmalarımız devam edecek.” Şeklinde konuştu.  


ŞEHRİVAN KÜLTÜR: MERAL YILDIZ

 

 

 

Editör: TE Bilisim