Van Türkiye’nin tüm kentlerin kültürel ve tarihi güzelliklerini turizme kazandırmak için yarıştığı bir fuardan da tartışmalar ve polemikler ile döndü. Yıllardır bir türlü hep birlikte gerçekleşemeyen Van tanıtımında bu kez de belediye ayağı eksik kalırken EMİTT’teki Van standında yansımasa da işbirliği sıkıntısı vardı. Van standı en sempatik stant ödülüne layık görülse de fuar boyunca eleştiriler ve tepkiler durulmazken fuarda aktif rol alan Van OSB Yönetim Kurulu başkanı da bu eksikliğe dikkat çekti. Oldukça iyi bir fuar gerçekleştiği yönündeki açıklamalara rağmen fuarda yine bir işbirliği sıkıntısı olduğu OSB başkanın açıklamalarıyla da teyit edilmiş oldu. Buna rağmen kentin tüm dinamikleri Van adına oldukça iyi bir fuar geçirildiğini belirtti.

 

İstanbul’da 28-31 Ocak tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 20’ncisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMİTT) fuarında Van da yerini aldı.  Van Valiliği bünyesindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, DAKA'nın desteği Van OSB, Van TÜRSAB, Kahvaltıcılar derneği, Anadolu el sanatlarını yaşatma ve geliştirme derneği, Rehberler derneği, Vanlı turizmciler Yurtiçi ve yurt dışı tur operatörleri ve Otelcilerin katılım sağladığı bu yılki fuarda Van en sempatik stant ödülüne layık görüldü... Ama buna rağmen eleştiriler, tartışmalar ve bir türlü sağlanamayan işbirliği de bu fuarda bir kez daha gündeme oturdu. Katılımcılar EMİTT’ten Van adına mutlu dönse de geriye yine Van tüm dinamikleriyle bir fuara da katılamamış olmanın eksikliğini yaşadı. Tartışma dolu bir fuardan sonra katılımcılar ve dinamikler o fuarı Şehrivan’a anlattı...

 

İLK DEĞERLENDİRME BOZKURT’TAN...

Fuar henüz sonuncu günündeyken fuar ile ilgili ilk değerlendirme Van OSB Yönetim Kurulu başkanı Şemsettin Bozkurt’tan geldi. Fuarla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Bozkurt fuardaki atmosferi de açıklamasında paylaşırken, orada yaşananları şu sözlerle anlattı; “Van'ın otlu peyniri, kavutu, murtuğası, tereyağı, balı, lavaş ekmeği ve kaymağı nazik ikramlar eşliğinde tadanları adeta büyüledi. Düşük ton ve kadife yumuşaklığındaki yerel müzikal resitaller adeta kulakların pasını giderirken, Yerel sanatçı kardeşlerimiz ziyaretçilerin dikkatlerini üzerine çekerek sürekli canlı performansla halk müziği ziyafeti çektiler. Van standının otantik mekan yapısı ve Van'ın 85 farklı kültür mirası noktasında muhteşem bir sanat şöleni estetikliğinde çekimi yapılan görseller, 85 farklı Sanatçının sesinden eserin seslendirildiği Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsça Halk Müziği Eserleri, Dev ekranlar eşliğinde adeta Tarihi anı ve geleceği, Yani dünü bu günü ve yarını bir arada yaşattı ziyaretçilerimize. El emeği göz nuru el sanatı çeşit çeşit gümüş takılar ve halılar özelikle kadın ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Van kedisi Van'ın kültür elçisi ziyaretçilerin kucağından inmedi, Van kedisini sevmeye doyamayan ziyaretçiler bol bol hatıra fotoğrafı çektirerek bu fırsatı ölümsüzleştirmek istedi.”

 

BOZKURT YİNE ELEŞTİRDİ...

Ardından fuarla ilgili bazı eksik ve sıkıntıları da dile getiren Bozkurt, fuar üzerinden son günlerde yönelttiği eleştirileri devam ettirirken fuarın manipüle edilmeye çalışıldığını iddia etti. Bozkurt açıklamasında; “Van'ın tanıtımı ticareti ve turizminin gelişmesi açısından çok önemli bir fırsat olan bu tür büyük organizasyonlarda keşke bütün kurumlarımız ve kurum temsilcilerimiz, Kentimizin ekonomik, sosyal ve kültürel kimliği açısından bir arada ve yan yana olabilseydiler. Keşkesiz, amasız ve fakatsız kentimizin ekonomisini ve kalkınmasını önceleyen bu tür organizasyonları manipüle etmekten uzak durabilseydik, Keşke kentimize ve kendimize farkında olmadan bir düşmanca tavır içerisine girmeseydik.”

 

“BU BİZE YAKIŞMIYOR”

En çok tartışılan birlikte hareket edememe sıkıntısı Bozkurt’un açıklamalarına da yansıdı. Uzun süredir gündemi meşgul eden fuara katılım ve ortak organizasyon konusu ile ilgili tartışmalar fuar boyunca da devam edince Bozkurt, yaşananlar konusunda birliktelik eleştirisi de yaparak şu sözlere yer verdi: “Senin önceliğin benim önceliğim diye bir şey olmamalıdır. Yoktur böyle bir şey hepimizin en başat önceliği, İnsanca bir yaşam koşullarının herkes için eşit ve adil bir biçimde yaratılmasıdır. Allah rızası için ve bunun için mutlaka bir araya gelmeliyiz. Bir birimizi dinlemeliyiz. Ortak bir kent kimliği ve değerleri etrafında buluşup bununla örtüşen ortak eylemlerde bulunmalıyız. Kurumlar arası ve kurumlar arasında kalpazanlık yapmaya çalışanlara fırsat vermemeliyiz. Bu yapılar döner dolaşır sizi de vurur. Bu yapılar aynı zamanda farklı kurumlardan hem Valilikten hem de Belediyeden beslenmektedirler. Belediye de bizim Valilik de bizim, Kurumlar arası iletişimsizlik bazı çevrelerin işine gelse de kentimize ve kent kimliğimize hiç yakışmıyor, Bizlere hiçbir faydası yoktur.”

 

TAKVA: HAKKIMIZDA KONUŞULANLAR YALANDIR

Öte yandan fuar devam ederken eleştirilerden ve tartışmalardan nasibini alan Van TSO da konu ile ilgili değerlendirmelerini Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Gazete olarak görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim (Van TSO) Kurulu Başkanı Necdet Takva şu ifadelere yer verdi: “EMİTT Fuarına yönetim kurulumuzdan Murat Beyaz ve Ömer İnanç arkadaşlarımız katıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak fuar boyumca orada bulunduk. Hakkımızda sağda solda konuşanların hepsi yalan konuşmalardır. Çünkü bu fuarı düzenleyen biz değiliz. Van Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir katılımdır ve bizde burada üzerimize düşeni yaparak katılım sağladık. Biz oda olarak fuar için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu kültür turizm müdürlüğümüze söyledik. Her şeye rağmen güzel bir fuar olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda katılım sağlayan ve destek sağlayan herkese sonsuz teşekkür ediyoruz.”

 

AKTUĞ: BÜYÜK EMEKLER HARCANDI

EMİTT fuarıyla ilgili görüştüğümüz Van İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ fuara katılım için büyük emekler harcandığını ifade etti. Aktuğ, “Van olarak EMİTT fuarında harcanan emeği görenler ve Van standını gezenlerin hiç birinin eleştirilerde bulunacağına inanmıyor ve inanmak istemiyorum. Fuara katılım için büyük emekler harcadık. Van Valiliğimiz ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız (DAKA) fuar için maddi manevi bize büyük katkıları oldu. Van TSO, OSB, TÜRSAB, Ajans Asya Fuarcılık, kilimciler, gümüşçüler ve daha çok sayıda STK, kurum kuruluş ve esnaf fuara katılımda yanımızda oldular. Burada günlerce beraber tanıtımlar yaptık.” Dedi.

 

“VAN İÇİN YAZIK GÜNAHTIR”

Eleştirilere açık olduklarını ifade eden Aktuğ, herkesin Van standını görmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Aktuğ şöyle devam etti: “Van standımıza büyük bir katılım oldu. Burada Van’ın tanıtımı için elimizden geleni yaptık ve yapmaya çalıştık. Van’ın önemli tarihi eserlerini, güzelliklerini ve değerlerini insanlara sergiledik. İnsanlarında bu anlamda bize geri dönüşleri çok güzel oldu. Eleştirilere inanmadığımı belirttim. Ancak bizi eleştirecek olanlar varsa da buraya gelsinler standımızı ziyaret etsinler. Standa geldikten sonra eksikliklerimizi ve eleştirileri bizim yüzümüze karşı yapsınlar. Biz kimse bizi eleştirmesin, biz çok iyi çalıştık, hiçbir sonu yok diye demiyoruz. Ancak önce burayı görsünler, katılımı kendileri gözlemlesinler ve istediklerini söylesinler. Van için yazık günahtır. Bu fuar için büyük emekler harcandı.”

 

AKTUĞ: VAN’IN HAMALLIĞINI YAPARIZ

Van için herkesin çalışması gerektiğini ifade eden Aktuğ, “3 aydır EMİTT fuarına katılım için çalışmalar yapıyoruz. Eksik olsa emin olun ki çıkar size bu çok açık bir şekilde dile getiririm. Sadece size değil bu anlamda bize yardımı dokunacak, Van için bir şeyler yapacak olan tüm insanlara gideriz. Az öncede belirttim. Büyük emekler harcandı ve bu emekler korunmalıdır. Biz Van’ın hamallığını yapmaya hazırız ki bunu yapıyoruz. Sadece biz değil Van için kim bir çivi dahi çakarsa bu bizim için çok önemlidir. Kendi memleketimize sahip çıkmalı ve emek harcamalıyız.” Şeklinde konuştu.

 

GÜLER: BASIN ÜZERİNDEN TARTIŞILMAMALI

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler yapılan fuarların çok tartışılmaması gerektiğini ifade etti. Güler şu ifadelere yer verdi: “Fuarın bu kadar tartışılması bana göre doğru değil. Ben bunu doğru bulmuyorum. Yaşanan bu tartışmalardan dolayı bir araya gelinmelidir. Bu tür fuarlar kesinlikle şahsileştirilmemelidir. Bu tür fuarlar her yıl yapılıyor ve bizde Van’da bu tür fuarlar yaptığımız bu fuarlara neler katabilir ne tür çalışmalar yapabilir diye bu fuarlara katılım sağlıyor ve bu neticede görüşmeler yapıyoruz. Bu gibi yerlerde birliktelik olmalıdır. Ayrıca yaşanan bu tartışmalar basın üzerinden tartışma yapılmamalı. Herkes aklıselim düşünmeli ve icraatlarını konuşmalı ve yapmalıdır.”

 

TUNÇDEMİR: GÜZEL BİR FUAR GEÇİRDİK

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı ve Ayanis Turizm Yetkilisi Abdullah Tunçdemir fuarın iyi geçtiğini söyledi. Tunçdemir, “EMİTT fuarı yılda bir kere yapılıyor bizde turizmciler olarak bu fuara katılıyoruz. Ülke olarak kötü bir süreç geçirmemize rağmen bu fuara katılım sağladık. Van olarak güzel bir fuar geçirdik. Standımızda çok güzeldi. Daha doğrusu daha iyi olur muydu? Elbette ki olurdu. Ancak bunun için maddiyat çok önemli. Bu kadar maddiyatla ancak bu kadar oluyor. Ancak her şeye rağmen güzel bir standı ve katılımı da büyük oldu.” Dedi.

 

“VAN İÇİN BİRLİK OLMA ZAMANDIR”

Tunçdemir Van için birlik olmanın zamanı olduğunu dile getirdi. Tunçdemir şu şekilde konuştu: “Eskisi gibi Van’a büyük bir rağbet yok. Yaşanan olumsuz olaylardan dolayı insanların Van’a karşı olan rağbeti azalmış durumda. Eskiden bu tür fuarlarda sayısızca rezervasyonlar yapılıyordu. Ancak şimdi rezervasyonlar yapılmıyor ve insanlar Van’a gelmek istemiyor. Güzel bir fuar geçirdiğimize inanıyorum. Bunun içinde birlik ve beraberliğim olması gerekiyor. Herkesin bu anlamda bir arada olması gerekiyor. Van için birlik olma zamandır.”

 

ÖZGÖKÇE: FUARA BÜYÜK BİR KATILIM SAĞLADIK

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe fuara etkin bir katılım sağlandığını söyledi. Özgökçe ilk olarak, “Bu yıl düzenlenen dünyanın en büyük ve en etkili turizm fuarlarından biri olan uluslararası EMİTT turizm fuarına TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu olarak bizlerde katılım sağladık. Van Valiliği bünyesinde Kültür Turizm Müdürlüğü şehrimizin acenteler, otelciler, kahvaltıcılar, kilimcisi, OSB ve gümüşçüler etkin bir katılım sağladık.” Dedi.

 

“STANT ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜK”

Özgökçe fuarda yaptıkları çalışmalarla ilgili ise şu ifadelere yer verdi: “Van’a ait etnografik kültürel ve turistik değerlerin tarihi Hoşap Kalesi içerisinde sergilenmiş standımız adeta insanların akınına uğradı. Yoğun bir ilgi gören standımız bir an bile boş kalmadı. Van kahvaltısına dikkat çekmek için sabah saat 10’dan akşam saat 18 kadar konuklarımıza Van kahvaltı ikramı yapıldı. Şehrimizin acenteleri ve otelcileri çalıştıkları turizmcileri standımızda ağırlayıp bölgeye turist kafilelerini kesintisiz bir şekilde gelebilmeleri için çaba sarf etmişlerdir. Kültür turizm il müdürü ve çalışanları standımıza gelen yoğun talebe rağmen özverili bir şekilde turizmcilerle beraber çok güzel bir misafirlik örneği göstermişlerdir. OSB başkanı da gelen konuklarımıza güler yüz ve hoş sohbetiyle katkıda bulunmuştur. Standımız da hizmet eden hosteslerimize yöresel kıyafetler ilgi çekmesi için Van kedisi ve Van canavarı kostümleri giydirilmiştir. Nihayetinde Van standı EMİTT turizm fuarında en sempatik stant ödülüne layık görüldü ve ödül aldı.”

 

ÖZGÖKÇE’DEN HERKESE TEŞEKKÜR

Destek veren ve katılımcılara da teşekkür eden Özgökçe, “EMİTT turizm fuarında ilimize verdiği destekten ötürü Sayın Van Valimiz İbrahim Taşyapan'a, DAKA, Kültür Turizm İl Müdürümüze, OSB Başkanımıza, acentelerimize, otelcilerimize, kahvaltıcı, kilimci ve tüm katılımlarından ve değerli katkılarından dolayı TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel yürütme kurulu adına sonsuz teşekkür ederim.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN KÜLTÜR TURİZM: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim