Van’ın enleri 2016 ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreninde en iyi STK ödülünü alan Van Gölü aktivisleri derneği başkanı Erdoğan Özel, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan Van Gölü’nün korunması için ‘Van Gölü Koruma Kanunu’nun getirilmesini talep etti.

 

Van Ekonomist dergisi tarafından hazırlanan Van’ın enleri 2016 ödülleri YYÜ Cengiz Andiç’te düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Şemsetin Bozkurt, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve birçok kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, meslek odaları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Ödül törenine katılan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmada, kent bilinci oluşturmanın gerekliliğine dikkat çekti. Yılmaz, insanların kenti geliştirme, daha iyi yaşam koşulları yaratma, ekonomisini daha ileriye taşıma konusunda bir araya gelmesinin önemli olduğunu belirtti.

 

"GÜNDEMİMİZİ TERÖRE TERK ETMEMELİYİZ"

"Öyle bir ortam sağlayacaksınız ki insanlar donanımlı yetişecek ve o kentte yaşamayı tercih edecekler. Bu da yetmez başka ketlerden insanlar orayı görmek yaşamak için ziyaret edecekler, taşınacaklar. Böyle kentler cazibe merkezi şehirlerdir." diyen Yılmaz, şöyle konuştu: "İnsanoğlu çok boyutlu bir varlıktır. İçinde yaşadığı ortamında çok yönlü olması gerekir. Her şeyin tek düze olduğu bir ortamda yaşamak istemezler. Değişik adlar altında terör olmak üzere, bazı olumsuzlukları medyanın büyüterek topluma yansıttığını biliyoruz. Her terör hadisesi aynı zamanda propaganda aletidir. İnsanların korkuyla yatıp kalkmasını isterler. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Elbette olumsuzlukları konuşacağız ama gündemimizi teröre, korkuya olumsuzluklara terk etmemeliyiz. Bir taraftan onları ele alıp konuşurken, diğer taraftan da hayatımızı zenginleştirmeyi başarmalıyız. Korkular toplumu bir yere getirmez. Toplumları zenginleştiren geliştiren umutlardır. Biz de her zaman politikalarımızı şekillendirirken umut kavramı üzerinde yoğunlaşıyoruz. Biz hiçbir zaman umutlarımızı yitirmemeliyiz. Aciz varlıklar değiliz. Hepimiz bu toplumda olan bitenden sorumluyuz. Ne yapıp edip toplumumuzu olumlu bir gündeme taşımamız lazım. Sanatın, kültürel faaliyetlerin daha çok konuşulduğu bir ortam için el birliğiyle çalışmamız lazım."

 

"KORKULAR AZALSIN, UMUT ARTSIN"

Ortak değerler söz konusu olduğunda, bütün tartışmaları bir tarafa bırakarak, bir araya gelebilen toplumların, doğru yolu tutturduğunu  anlatan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: "Bölgemizle ilgili ekonomik gelişme açısından önemli çalışmalar yapıldı. Amacımız bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak. Van'da 6. bölge teşviklerimiz var. Buda yetmez dedik bunun üzerine yeni ilaveler getiriyoruz. Yatırımcı gelsin Van'a yatırım yapsın diyoruz. Binasını biz yapalım diyoruz. Makinasını getirsin kursun kredi aldığı zaman faizini biz karşılayalım diyoruz. Pazarlama konusunda sıkıntı yaşarsa kamunun ihtiyaç duyduğu ürünleri alarak işletmeleri destekleyelim diyoruz. Taşınma desteği verelim diyoruz. Bunlar gerçekten cömert teşvikler. Kritik unsur, Van'ın kamu kurumlarıyla yapacaklarıdır.  Ekipler kurun, yeni dönemi değerlendirme konusunda. Proje fikirleri geliştirin. Bunları yaptığınızda gençlere iş imkanı olacak kent gelişecek ve daha yaşanabilir bir kent olacak. Bu sadece Van'ı değil bütün çevresini ilgilendiriyor. Daha çok turist, yatırımcı gelsin. Korkular azalsın umut çoğalsın. Çatışmalar azalsın birlik artsın diyorum."

 

ATALAY: KENT SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA HERKES BİR ARAYA GELMELİ

Van Milletvekili Beşir Atalay da etkinliklerin bir arada düzenlenmesinin kent açısından değerli olduğunu belirterek, "Van tarihi ve coğrafyasıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en önemli kentlerinden biri." dedi. Atalay, kente hizmet eden herkese teşekkür ederek, şu görüşlerini paylaştı: "Başarı sahibi olan insanlar ödüllendirilmelidir. Değişik dallarda kent hayatına katkı sağlayanlara ödüller verilecek. Cevdet Yılmaz’ın kentimize ve bölgemize önemli katkıları olmuştur. Kentteki birçok yatırımda, kendisinin emeği vardır. Bu nedenle teşekkür ediyoruz. Bir kentin geleceği gündeme geldiğinde herkesin birlikte olması önemlidir Herkesin farklı düşündüğü konular vardır. Ama kent söz konusu olduğunda herkes bir araya gelmeli, birleşmeli. Bizde güç birliği platformuyla bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."

 

"KENTE KATKI SUNAN HERKES DEĞERLİDİR"

 Van Valisi İbrahim Taşyapan da kente katkı sağlayan herkesin kendileri için ayrı bir önem taşıdığını vurgulayarak, "Van'a sahip çıkan, yatırım yapan, kenti daha ileriye taşıyan herkes Van'ın enlerindendir. Bazen takdir edilmek çok önemlidir. Güç verir, motive eder. Van’da kalan Van’da yatırım yapan katma değer sağlayan herkesi kutluyorum." dedi.

 

 Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ise Van'da çok önemli toplantıları ev sahipliği yaptıklarını anımsattı. İran ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli bir adım olan Türkiye-İran ihracat zirvesinin ardından bu toplantıya katıldıklarını aktaran Çiftçi, "Türkiye’nin bir çok ilinden gelen iş adamlarıyla  İranlı iş adamları ortak ticaret alanları yaratma konusunda bir araya geldi.  Şimdi de kentte kendi alanlarında başarılı olan isimler ödüllerini alacaklar. Bu tür etkinliklerin düzenlenmesi kent açısından çok önemli. Toplantıların düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim." diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından, 16 kategoride birinci olan "Van'ın enleri"ne ödülleri verildi.

İşte kazanan isimle:

Onur ödülü: Harun Konak özel ödülü Yusuf Konak’a takdim edildi.

En başarılı işadamı Adnan Ertürk

En başarılı özel sektör yöneticisi Azat Işık

En başarılı mobilya beyaz eşya mağazası Süerler Mobilya

En başarılı Cafe ve Restaurant Kahve Diyarı

En başarılı sporcu Mustafa Ayhan

En başarılı genç girişimci Enver Azbay

En başarılı alışveriş merkezi Roka AVM

En başarılı meslek odası başkanı İsa Berge

En başarılı sendika TES-İŞ

Yılın en iyi çıkış yapan ismi Prof. Dr. Zeki Taştan

En başarılı STK Van Gölü Aktivistleri Derneği

En başarılı işkadını Esin Akarsu Orunç

En başarılı sanayi kuruluşu Termoblok Bims

En başarılı kurum yöneticisi İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrüllah Yavuzer

Van ekonomisine katkı sağlayan kuruluş Türkerler Holding

En prestijli marka Van Gölü Turizm


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MENDUH ÇALIŞKAN - MERAL YILDIZ

 

Editör: TE Bilisim