ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / HAKİM İNALÖZ - Van’ın çözülmesi öncelikli konularından bir tanesi olan park yasağı sorununa parkomat sistemi getirildi. Parkomat kısa vadede bir çözüm olarak uygulandı fakat ne trafik sıkıntısı ne de otopark sorunu bitmedi. Halen ana caddelerinde trafiğin tıkandığı, parkomat vatandaşların araçlarını koyacak otopark bulmakta zorlandığı kentte vatandaş şu soruyu soruyor: Van’da bu araçlar parkomat dışında nereye gidecek?

 

Van Büyükşehir Belediyesi’nde KHK ile yapılan ihraçlar sonrasında göreve atanan başkan vekillikleri sonrası ulaşımda önemli adımlar atıldı. Caddenin yayalaştırılması, parkomat uygulaması, yeni caddelerin açılması gibi önemli çalışmaların konuşulduğu Van’da trafiği rahatlatacak hamleler ile ilgili beklenti sürüyor. Van Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemlerde yapmış olduğu önemli çalışmalardan bir tanesi parkomat sistemi oldu. Belediye parkomat sistemi ile sabahtan başlayıp akşama kadar devam eden parkların önüne geçti ancak, park yasağı getirilen araçların nereye gideceği ise ayrı bir soru işaretini akıllara getiriyor... Parkomata rağmen kentin ana arterlerinde şehrin tek şeridinin park yapan araçlar ile kapalı olması, ulaşımın tek şerit üzerinden sürmesi sorunun devam etmesine de neden olmaya devam ediyor. Bununla birlikte otopark sıkıntısı da hat safhada. Vanlılarda araçlarını park edecekleri otoparkların olmamasından şikayetçi ve belediyenin parkomat sisteminin ardından, otopark sorununa da el atması gerektiğini söylüyor. Özellikle Vanlı esnaf, sabah işe gelirken aracını nereye bırakacağını bilmiyor. Vanlı esnaf, “Parkomat sistemi çok güzel oldu. Peki, araçlarımızı nereye park edeceğiz?” diyor...

 

 

DEMİR: ÇOK KATLI OTOPARKLAR YAPILMALI

Gazetemize konuşan esnaflardan Emrullah Demir parkomat sisteminin güzel bir çalışma olduğunu söyledi. Demir şunları söyledi: “Belediyenin başlatmış olduğu parkomat bizim esnaf olarak beklediğimiz bir çalışmaydı. Çünkü insanlar iş yerlerimize geldiği zaman araçlarını park edebilecekleri bir yer yoktu. Ancak şimdi ise Van’da insanların araçlarını park edebilecekleri doğru düzgün otoparklar yok. Belediyenin acilen otopark için adım atması gerekiyor. Bir tanesi bu yıl tamamlanan ancak henüz açılmayan çok katkı otoparklar tarzında birçok otopark yapılmalı.”

 

GÜVEN: BELEDİYE OTOPARKLARA EL ATMALI

Van’da otopark olmadığını söyleyen esnaflardan Abdullah Samet Güven ise, “Van’da araç sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bu araç sayısına yetecek kadar otoparkımız yok. Bir tane Beşyol’da var ancak özel olduğu için insanlar çok tercih etmiyor. Belediyenin kendi otoparkı ise bir türlü açılmadı ve düzene girmedi. Acilen otoparkların yapılması gerekiyor. İnsanlar artık parkomattan dolayı caddelerde duramıyor. Ancak ne yazık ki gidecekleri otoparklarda yok. Belediyelerin şimdi otoparklara el atması gerekiyor.” Dedi.

 

 

ÖZDEMİR: KAPATILMAMASI ÇOK MANTIKLI

Parkomat ve otopark ile ilgili gazetemize konuşan Mehmet Özdemir şöyle konuştu: “Belediyenin caddeyi trafiğe kapatmasından vazgeçmesi çok akıllıca bir karar oldu. Bizde esnaf olarak bunu istiyorduk. Ardından başlatılan parkomat sistemi de çok iyi oldu. İnsanlar artık hiç olmazsa iş yerimize gelecekleri zaman 5 dakika durabilecekler bir yer bulabiliyorlar. Belediyenin bu çalışmasından dolayı teşekkür ediyoruz.”

 

“PARKOMAT TAMAM, OTOPARKLAR YAPILMALI”

Van’da otopark yetersizliğinin olduğunu söyleyen Özdemir, “Belediyenin parkomat sistemi güzel. Ancak parkomat sisteminin ardından araçların park edecek yerleri yok. Bu yüzden de belediyenin acilen birkaç tane çok katlı otopark yapması gerekiyor. Van’da buna ihtiyaç var. Yapılan park yasaklarının ardından insanların araçlarını park edebileceği alanlar olmazsa, o park alanlarının bir anlamı kalmıyor. Çünkü Van’daki araç sayısı çok fazla ve buna çözüm olarak otoparklar yapılmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ÇAVIL: ESNAF OLARAK YARDIM BEKLİYORUZ

Gazetemize konuşan Süleyman Çavıl ise şunları söyledi: “Esnaf olarak araçlarımızı park edebilecek bir yerimiz yok. Belediye parkomat sistemini getirdi güzel de oldu. Ancak bu araçlar nereye gidecek. Kimse artık önemli caddelere araçları park etmiyor. Başka da park edecek yerleri de yok ne yazık ki. Belediyenin park sorununu acil çözmesi gerekiyor. Bana göre Van’ın şu an en önemli sorunlarından bir tanesi budur. Esnaf olarak çözüm bekliyoruz.”

 

SAYGIN: ACİLEN OTOPARKLAR YAPILMALI

Van esnaflarından Ziya Saygın ise, “Van’da otopark ihtiyacı uzun zamandır var. Ancak parkomat sistemi geldikten sonra bu ihtiyaç daha da arttı. Başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm belediyelerin bu anlamda adım atması gerekiyor. Van’daki araçların sayısı çok fazla buda boş arazilere yapılan otoparklar ile olacak iş değil. Acilen çok sayıda otoparkın Van’a kazandırılması gerekiyor. İnsanlar araçları ile merkeze geldikleri zaman araçlarını park edecekleri bir yer yok. Bu yüzden de acilen otoparkların yapılması gerekiyor.” Diye konuştu.

 

 

PEKİ, VAN’DA NE KADAR ARAÇ VAR?

Van’da 2016 yılı Temmuz sonu itibariyle trafiğe kayıtlı 77 bin 99 adet taşıt var iken, toplam taşıt sayısı içerisinde 27 bin 176 otomobil, 23 bin 50 kamyonet. 8 bin 711 traktör, 7 bin 666 minibüs, 6 bin 729 kamyon ve geri kalanını otobüs, motosiklet ve özel amaçlı taşıtlar yer almaktadır. Muş’ta ise 2016 yılı Temmuz sonu itibariyle trafiğe kayıtlı 31 bin 792 adet taşıt var iken, toplam taşıt sayısı içerisinde 11 bin 203 traktör, 8 bin 731 otomobil, 7 bin 376 kamyonet yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim