Van’ı ziyaret eden yerli yabancı turistlerin sayısı 2016 yılında 1 milyonun üzerine çıktı. Van’ı en fazla ziyaret eden yabancı turistler ise şaşırtmadı. Van’ı ziyaret eden turistler en fazla Mart ve Ekim ayını tercih etti. Turist sayısında İranlı faktörü bir kez daha öne çıkarken güvenlik ve huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte Van’ın turizmde bölgenin aktörü olabileceği bir kez daha netleşmiş oldu.

 

Van’ı ziyaret eden turist sayıları dün açıklanan veriler ile açıklandı. 2016 yılında Van’ı ziyaret eden yerli yabancı turistlerin sayısı 1 milyonun üzerine çıktı... Özellikle 2013, 2014 ve 2105 yılının ilk çeyreğine kadar büyük bir ivme kazanan turist sayısındaki yükseliş, çözüm sürecinin sona ermesinin ardından yavaşladı... Van’ı ziyaret eden turistlerin sayısı yine arttı ancak, beklentileri 1 milyon değildi. Van’ın en büyük ticaret ve turist pazarı olan İranlılar yine Van’ı en çok ziyaret eden ülke olurken, Van’ın ziyaret eden yerli turistler en fazla Ekim ayını tercih ederken, yabancı turistler ise en fazla Mart ayını tercih etti. Şehrivan Gazetesi olarak bizde Van’ı ziyaret eden turist sayılarını yetkili isimlere sorduk...

 

 

AKTUĞ: 5,5 MİLYON TURİST AĞIRLADIK

Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, kente son 8 yılda 5,5 milyon turist geldiğini söyledi. Açıklamalarda bulunan Muzaffer Aktuğ, turistlerin en fazla 2016 yılında geldiğini belirtti. Aktuğ şunları söyledi: “2008 yılından itibaren ilimize gelen turist sayılarında önemli bir artış yaşanarak 2016 yılı itibarıyla 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turist sayısına erişmiş durumdayız. 2008 yılında 327 bin ile başlayan turist sayımız, 2012 yılına kadar 611 bini bulmuş. Daha sonra depremlerden ötürü 2012 yılında 205 bin civarına kadar düşmüş, fakat 2013 yılından itibaren tekrar bir toparlanma dönemi göstermiş. En son 2015 yılında 912 bin ve 2016 yılında ise 1 milyon 12 bin 597 yerli ve yabancı turisti ağırlamış bulunmaktayız.”

 

“EN AZ BİR GECE VAN’DA KONAKLADILAR”

8 yılda yaklaşık olarak 5,5 milyon yerli ve yabancı turistin Van’ı ziyaret ettiğini belirten Aktuğ, 2016 yılında yaşanan terör hadiseleri ve ülke bazındaki sıkıntılara rağmen 1 milyondan fazla turistin kenti ziyaret etmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Aktuğ, “Almış olduğumuz bu rakamlar emniyet verilerine göre alınan rakamlardır. Bu sayılar ilimize gelen ve en az bir gece konaklayan kişi sayısıdır. İlimize gelen yerli ve yabancı insanlar içerisinde ilimizi yabancı anlamında tercih eden en önemli ülke İran’dır. Mümkün olduğu kadar buraya daha fazla İranlının gelebilmesi, daha fazla insan çekebilme anlamında sektör temsilcilerimizle bir araya geldik. Burada artılarımızı eksilerimizi masaya yatırdık. Daha fazla ne yapılabiliriz konusunu konuştuk.” Dedi.

 

 

VAN’IN EN FAZLA İRANLILAR ZİYARET ETTİ

Yabancı turist anlamında en fazla İranlıların Van’ı tercih ettiğini vurgulayan Aktuğ, şöyle devam etti: “İran’ı sırasıyla Almanya, Irak, ABD ve Güney Kore takip etti. İran, ilimizin ticareti, ekonomisi ve turizmi anlamında son derece önemli bir yere sahiptir. Bu potansiyeli iyi kullanmak gerekir. Geçen sene Turizm haftası etkinlikleri kapsamında İranlı 95 acente temsilcisini ilimize davet etmiş ve ilimizi gezdirmiştik. Zannediyorum o gelen acente ve tur operatörlerimizin etkisiyle de ilimize gelen İranlı sayısı geçen yıla oranla çok daha fazla artmış durumda. Bunun sebebi de geçen sene ilimize gelen acentelerimizin de etkisini görmek mümkündür.”

 

AKTUĞ: İRANLILARI VAN’A DAVET EDECEĞİZ

İranlıların özellikle özel gün ve haftalarda Van’ı daha sık tercih ettiğini de sözlerine ekleyen Müdür Aktuğ, “Nevruz dönemi gelmeden önce tekrar İran’a sektör bazında bir çıkarma yapmayı planladık. TÜRSAB ile birlikte başta Van Valiliğimiz olmak üzere bizler ve sektör temsilcileriyle birlikte şubat ayı içerisinde İran’a giderek, onları ilimize ve ülkemize davet edeceğiz.” Diye konuştu.

 

8 YILDA 5,5 MİLYON ZİYARETÇİ

Van'ı ziyaret eden turist sayılarının yıllara göre oranını açıklayan Aktuğ şöyle devam etti: "Van'a 2008 yılında 283 bin 542 yerli, 43 bin 8 yabancı. 2009 yılında 475 bin 41 yerli, 75 bin 951 yabancı, 2010 yılında 583 bin 697 yerli, 83 bin 219 yabancı, 2011 yılında 431 bin 622 yerli, 93 bin 795 yabancı. 2012 yılında 179 bin 312 yerli, 25 bin 945 yabancı, 2013 yılında 545 bin 677 yerli, 65 bin 345 yabancı. 2014 yılında 660 bin 394 yerli, 186 bin 981 yabancı, 2015 yılında 709 bin 742 yerli, 202 bin 868 yabancı ve 2016 yılında ise 736 bin 83 yerli ve 276 bin 514 yabancı turist Van'ı ziyaret etti."

 

 

ÖZGÖKÇE: SÜRECİN KATKISI ÇOKTU

Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, 2013 yılında yapılan çözüm süreci ile birlikte 2014 yılının tamamında ve 2015 yılının birinci yarısına kadarki süreçte turistlerin Van’a akın ettiğini kaydederek, 2015 yılının birinci yarısının ardında turistlerin artık Van’a uğramadığını belirtti. Özgökçe, “2013 yılında yapılan çatışmasızlıkla birlikte insanların yüzü gülmeye başladı. Huzur ortamı vardı. Silahlar susmuştu. Esnaf ticaret yapmaya başladı. Yurt dışında ve özelliklede İran’dan ciddi bir turist akını yaşandı. Van Türkiye’nin en ucuz konaklama yapılan ilidir. Giyimde de en ucuz illerden bir tanesiyiz. Bunların etkisi çok fazladır. İran’da gelen konuklarımız sadece eğlenmeye ve alışveriş yapmaya geliyorlar. Çözüm süreci güzel bir çalışmaydı. Gönül isterdi ki hiç bitmesin. 2015 yılının birinci yarısının ardından başlayan çatışmalı süreç ile birlikte veriler doğrultusunda turistlerin hiç gelmediğini görüyoruz.” Dedi.

 

İRAN’A TURİST İÇİN ÇIKARMA YAPILACAK

Kısa bir süre önce İran pazarı üzerine bir toplantı yaptıklarını kaydeden Özgökçe şu ifadelere yer verdi: “Biz bir tehlike çanını hissediyoruz şu anda. Ülkemizin ve bölgemizin durumu bizi ciddi derecede korkutuyor. İran’a bir çıkartma yapmayı düşünüyoruz. Şubat ayının 11’inde buradan yola çıkıp birkaç günlük bir çıkartma olacak bu. Sektörden 20 kişilik bir heyet olacak. Gidip orada insanlara dünyanın birçok yerinde savaş olduğunu bu savaşın sadece bizimle sınırlı olmadığını anlatacağız. Van’ın ve Türkiye’nin güvenilir olduğunu anlatacağız. İnsanları davet edeceğiz.”

 

 

“SÜRECE DÖNÜLMESİ GEREKTİĞİ KANAATİNDEYİZ”

Çözüm sürecinin bölgeye çok büyük faydaları olduğunu dile getiren Özgökçe, “Bir an önce sürece dönülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Türkiye çok güzel bir ülke, ilimizde bu ülkenin en güzel coğrafyalarından birine sahip, tarihi ve kültür zenginliği çok olan bir il. 2015’in ilk çeyreğine kadar turizm müthiş bir noktadaydı ilimizde. Terör olayları başlayınca insanlarda bir korku hâkim oldu. Bu durumda en çok bizim sektörü etkiledi. Biliyorsunuz turizm çok hassas bir sektör. En ufak olayda etkilenen bir sektördür. Biran önce çözüm sürecine dönmemiz gerekiyor. Savaş biran önce bitmeli. Bu savaştan hiçimse nem almamalı. İnsanların kanından faydalanılmamalı. Bu savaş bittiğinde inanıyoruz ki Van hak ettiği noktaya gelecek ve turizmden hak ettiği pastayı alacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZGÖKÇE: VAN’DA İYİLEŞTİRMELER YAPILMALI

Van’ın birçok ülkenin transit geçiş noktası olduğuna dikkat çeken Özgökçe, turistlerin Van’da kalması için tanıtımların yapılması gerektiğini kaydetti. Dışarıdan gelen turistlerin Van’ı bir geçiş noktası olarak kullandığını kaydeden Özgökçe, Van’daki doğa ve turistik değerlerin tüm dünyaya tanıtılması noktasında zayıf kalındığına vurgu yaptı. Özgökçe şöyle devam etti: “Abalı Kayak tesisinin daha fazla kullanılır olması için çaba sarf edilmeli ve iyileştirilmeli. Buraya gelen turistler Van’da yüzmek için uygun alanların olmamasından yakınmıştı. Çünkü bir halk plajımız yok. Bu yüzden de batı illerine gidiyorlar sürekli. Van bir geçiş noktası olarak kullanılıyor. Van’a acilen bir aile plajı şart, önceki belediye yapacaklarını söyledi ancak hala bir adım atılmış değil. Fidanlıkta güzel bir alan var. Orası iyileştirilebilir ve tesis kurulabilir oraya. Biz defalarca dile getirdik bu konuyu. Bu konuyu vali beye de açtık. Van gölü büyük bir kazançtır bizim için. Şifa kaynağıdır bir yerde. Ancak kullanamıyoruz gölümüzü. Tesisleşme olmalı biran önce. İnşallah 2017 yılında bu sorunlar giderilecek. Sözler aldık. 2017’den umutluyuz. Aynı tesisleşme Abalı içinde geçerli. Canlandırılmalı biran önce o güzel yerler. Cennetten bir parçadır aslında Van’ımız. Değerlendirmemiz gerekiyor.” Diye belirtti.”

 

 

TUNÇDEMİR: İRAN’DAN YETERİNCE FAYDALANMIYORUZ

urist sayısı ve İran pazarıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ilk olarak şunları söyledi: “Bölgemiz itibariyle bize İran dışında gelen yabancı turistimiz yok. Çok az sayıda Avrupa’dan gelen turistlerimiz oluyor. Buda bizi mutlu etmiyor. Biz İran pazarını iyi kullanmalıyız. Biz bu pazarın da ne yazık ki yüzde 1, yüzde 2’sini alamıyoruz. Bizim İran pazarından en az yüzde 5 ya da yüzde 10 oranında faydalanmamız gerekiyor. Biz bundan faydalandığımız zaman hepimizde mutlu oluruz. Ciddi anlam büyük biraz pazardır, İran pazarı. Ancak biz 2015’in ikinci döneminden sonra 2016’yı boş geçtik diyebiliriz. Yabancılar çok az geldi. Biz 2017 yılı için çok fazla ümitlenmeye başlarken Türkiye’de yaşan gelişmeler olmasaydı biz 2017’nin ilk döneminde çok umutluyduk.”

 

“TURİZMCİLER OLARAK 2017 YILINDAN ÜMİTLİYİZ”

2017 yılının ikinci dönem turizm sezonundan ümitli olduklarını kaydeden Tunçdemir, “Biz ilin, bölgenin ülkenin turizminin gelişmesi için en az bir yıl öncede tur operatörleri tarafından program yapmaları gerekiyor. Bizde Nisan, Mayıs, Haziran ayında her ne kadar kötü geçse dâhil, ülkemizin durumu iyi olursa 2017 yılının ikinci döneminde çok umutluyum. Turizmin iyi bir şekilde gelişeceğine inanıyor ve turistlerin burayı daha çok tercih edeceklerine inanıyoruz. Bu konuda hepimize işler düşüyor. Bu anlamda hepimizin üzerine düşeni en iyi şekilde yerine getirmemiz gerekiyor.” Dedi.

 

TUNÇDEMİR: TURİSTLER BURADA KALMASI GEREKİYOR

Van’a gelen misafirlerin Van’da en az 3-4 gece kalması gerektiğini ifade eden Tunçdemir şöyle devam etti: “Bizim amacımız buraya gelen insanları en az 2-3 gece burada misafir etmemiz gerekiyor. Bu bölge bana göre 4-5 günde bitirilecek bir bölge. Tarihi, doğal güzelliği ile bu bölge günlerce gezilmesi gerekiyor. Van başlı başına Urartulara, Ermenilere ve Selçuklulara başkentlik yapmış olan bir ildir. Kedisi, Van Gölü ve daha birçok değeriyle 12 ay 4 mevsimde turizm faaliyetleri var. Siz burada 10 gün kaldığınız zaman asla sıkılmazsınız. Bana göre buraya gelen yabancıların en az 5 gece Van’da kalması gerekiyor.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim