ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji eğitim öğretim yılında açılmak için gün sayarken, okulun kurulmasına destek olan isimler basınla bir araya geldi. Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, sitemde bulunarak, okulla ilgili yapılan eleştirilere ve sosyal medya üzerindeki iddialara tepki gösterdi “Bu bir eğitim kurumu lütfen bütün kamuoyu bunu bir ticari müessese olarak görmesin. Buna gerçekten alınıyorum. Biz burada çocuklarımızı eğiteceğiz, çocuklarımızı iş hayatına hazırlayacağız. Dolayısıyla buranın para basan bir fabrika gözü ile bakılmasını doğru bulmuyorum.” Dedi.

 

Bir süre önce temelleri atılan Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji, 2018-2019 eğitim öğretim yılında açılmak için gün sayıyor. İnşaatı hızla süren okulun kurulmasına destek olan Vanlı iş adamları ve Van Valisi murat Zorluoğlu basın mensuplarıyla bir araya geldi. Zorluoğlu’nun yanı sıra toplantıya Van YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van OSB Başkanı Mehmet Aslan, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Gökçenay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay, Vanlı iş adamları ve kamu kurum müdürleri katıldı.

 

 

ZORLUOĞLU: ALINIYORUM

 

Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, “Biz bugün kahvaltımızı belediyemizin hizmete açtığı bu sosyal tesiste yaptık. Burası uzun zaman atıl durumda kalmıştı. Zaman zaman işletilmiş zaman zaman ise kapalı kalmıştı. Özellikle kış aylarında hiçbir şekilde hizmet verememiş atıl bir bina iken belediyemiz burayı halkın hizmetine açtı. 2012’de bu mevzuat çıkmış. 2017 ben göreve başladım. 5 yıl geçmesine rağmen bu lise yapılamamıştı. Bizde yapmasaydık eğer bu lise birkaç cılız eleştirinin kurbanı olacaktı. Yapılmadı yapılsa da kapanacak denilecekti. Ama işi yapmaya başladıktan sonra farklı bir boyuta ulaşıyor. Bu bir eğitim kurumu lütfen bütün kamuoyu bunu bir ticari müessese olarak görmesin. Buna gerçekten alınıyorum. Biz burada çocuklarımızı eğiteceğiz, çocuklarımızı iş hayatına hazırlayacağız. Dolayısıyla buranın para basan bir fabrika gözü ile bakılmasını doğru bulmuyorum. Herkes konuşurken buranın bir eğitim kurumu olduğunu düşünerek konuşsun. Şeffaf bir şekilde bu süreci yönettiğimizi düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“RUHSAT SÜRECİNİ DE TAKİP EDİYORUZ”

 

Okula ortak olmak isteyen iş adamlarına çağrıda bulunan Zorluoğlu, iş adamlarının OSB’ye müracaatta bulunabileceklerini ifade etti. Zorluoğlu, “Bu konuda bir sorun yok. Onun için burada işe bakmak lazım. Burada ortak gayemiz okulumuzun eğitim öğretim yılına hazırlanması için nasıl gayret gösterebiliriz, nasıl katkı sunabiliriz üzerinden durmamız lazım. Gereksiz tartışmalara lüzum olduğunu düşünmüyorum. Biz de bu eğitim yatırımımızı takip ediyoruz. İnşallah eğitim öğretim yılında açılışını yapacağız. Ruhsat sürecini de takip ediyoruz. Gerekli süre zarfında ruhsat çalışması yapılmazsa sıkıntı olabiliyor. Bizde elimizden geldiğince mevzuatı bu okulumuz ve diğer okullarımız için uygulayacağız.” Dedi.

 

 

ZORLUOĞLU İŞADAMLARINI HEM UYARDI HEM RİCADA BULUNDU

 

Zorluoğlu, “Van’da hepiniz belli yerleri olan kişilersiniz. Ben bu vesile ile küçük bir endişemi paylaşıp, uyarımı yapmak istiyorum. Van’da bir karamsarlık ortamı yaratılmaya çalışılıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz. Hiç kimsenin müsaade etmemesi gerekiyor. Van potansiyeli çok yüksek olan bir şehir. Van son birkaç yıldır terör hadiselerinin de hükümetimizin kararlı çalışmaları sonucu minimize edilmesi ile kabuğunu kırma aşamasındadır. Bu aşamayı geçtiğimiz andan itibaren Van’ın bölgede gerçek anlamda bölgenin lideri ve ülkemizin önemli bir turizm, sanayi ve tarım merkezi olma yolunda önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Ben Van konusunda çok ümitliyim. Van’ın her alanda çok önemli potansiyeli var. Bunları Allah’ın izni ile ortaya çıkaracağız inşallah.” İfadelerine yer verdi.

 

“GÖLÜMÜZÜN TEMİZ KALMASI LAZIM”

 

Yeni yönetim sisteminin süratli hareket edebilmek ve sorunları süratli bir şekilde çözüme kavuşturmak için yürürlüğe girdiğini ifade eden Zorluoğlu: “Sayın Cumhurbaşkanımız pazartesi günü görevi resmi olarak devralacaktır. Allah bu yeni hükümet sistemini hem ülkemiz hem de ilimiz için hayırlara vesile etsin. Neredeyse her gün Van’da yenilikler oluyor. Birkaç önce Akdamar Adasında basınımızla birlikte tatlı su projesinin startını verdik. Yıllardır konuşulan bir projeydi. Prestij bir projedir. Maliyeti çok fazla olmayan bir proje aslında. Ama sadece Akdamar’a su götürülmeyecek. Bu proje ile Gevaş’ın birçok noktasına da su götürülecek. 33 kilometreden su getiriliyor. Van’a mavi bayrakta kazandırıldı. Ödüle layık görüldü. Van gölü ve çevresinin daha fazla mavi bayrak alabilmesi için gölümüzün temiz kalması lazım. Gölün kirlenmemesi için de atık su tesisimizin inşaatı hızla devam ediyor. Sizlerle birlikte Van’ı daha güzel günlere kavuşturmak için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz inşallah.” Diye belirtti.

 

 

ASLAN: EĞİTİM ÖĞRETİM HAYATINDAKİ YERİMİZİ ALIYORUZ

 

Daha sonra bir konuşma yapan Van OSB Başkanı Memet Aslan, “Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini, ilimiz eğitim-öğretim zincirinin bir halkası haline getirmiş olmanın sevincini yaşadığımız bu günlerde, yoğun çalışma tempomuza birkaç saat ara verip bu sevinci sizlerle paylaşmak istedik. Okulumuz; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlıkları işbirliğinde, 15 Temmuz 2010 tarihli ve 27642 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren istihdam ve Mesleki Eğitim ilişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planında yer alan, iş piyasasının ihtiyaçlarına uygun olarak mesleki ve teknik eğitimin verilmesi, eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, aktif işgücü piyasası politikalarının etkin olarak uygulanması, mesleksizlik sorununun giderilerek işgücünün istihdam edilebilirliğinin artırılması çerçevesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında faaliyete başlamak üzere Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Koleji olarak eğitim öğretim hayatındaki yerimizi alıyoruz. Kentimizin ve Organize Sanayi Bölgesinin genel ihtiyaçlarını belirleyerek dört alanda eğitim-öğretime başlayacaktır.

Okulumuz Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji eğitimini dört yıl süreyle öğrencilerine ücretsiz sunacaktır. Eğitim sürecinde okul-sanayi işbirliğini önceleyerek öğrencilerini tam donanımlı yetiştirip iş hayatına hazır, nitelikli güncel teknolojik bilgiyle donatılmış yeterlilikte bireyler olarak yetiştirilecektir.” İfadelerini kullandı.

 

“TEKNİK ELEMANLAR YETİŞTİRMEK, HEDEFİMİZ VE KALİTE POLİTİKAMIZDIR”

        

Ülkede mesleki ve eğitim anlamda olumlu gelişmelerin yaşandığını söyleyen Aslan, “Biz de bu olumlu gelişmelere katkı sunmak adına ilimiz organize sanayi bölgesinde 10 bin metrekarelik kampus alanında devasa bir proje ile adımlarımızı atmış bulunmaktayız. Sürekli tüketen değil üretebilen nesiller yetiştirecek, çağa ve mesleki eğitime uygun, sürekli gelişme felsefesini esas alarak eğitim öğretim yöntem ve tekniklerini uygulayacak, söz konusu uygulamaları modern, fiziki ve teknik donanımları ve gelişmiş atölyeleri ile sürekli iyileştirebilecek, hedefleri tanımlı ve bu hedeflere ulaşmada riskleri yönetebilecek olan okulumuzda; ülkesine ve topluma faydalı, gelişen teknolojiyi tanıyan ve uygulayabilen, meslek disiplinine sahip, iş ve çalışma ahlakı olan, etkili ve doğru iletişim kurabilen, sosyal, sportif ve sanatsal becerilerini teknik eğitim ile birleştiren, çevreye ve doğaya duyarlı, toplumsal ve ahlaki değerlere önem veren bireyler ve aynı zamanda, Van Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda teknik elemanlar yetiştirmek, hedefimiz ve kalite politikamızdır.” Diye belirtti.

 

ASLAN: ESASLI BİR REVİZYONA İHTİYAÇ VAR

 

Aslan: “Ülkemizde ve Dünya’da yaşanmakta olan değişime ve gelişime ayak uydurabilmek için, aynı hızla meslek ve teknik eğitime olan bakış açısında da esaslı bir revizyona ihtiyaç vardır. Genç insanlara erdemli, başarılı bir meslek yolu hazırlamanın, ekonomiye kaliteli ve vasıflı eleman yetiştirmenin yolu mesleki teknik eğitimden geçer. Gençlere mesleki ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştiren, onlara bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlıkları kazandırmanın yolu teknik mesleki eğitimden geçer.” Dedi.

 

“TEKNİK MESLEKİ EĞİTİM ÜRETEN NESİLLER YETİŞTİRİR”

 

Aslan, “Teknik mesleki eğitim, problem çözme becerileri yüksek, analitik düşünebilen, temel bilimler alanında güçlü bir akademik bilgiye sahip yaratıcı, teknolojiyi izleyen bireyler yetiştirir. Teknik meslek okulları kendine güvenen, zamanı iyi yöneten, programlı yaşayan, kendi potansiyellerini keşfedebilen, problem çözen ve ekip çalışması yapabilen gençler yaratır. Sürekli tüketen değil üreten nesiller yetiştirir. Ülkesine ve toplumuna faydalı, mesleki ve iş ahlakına sahip gençler yetiştirir.” Dedi.

 

ASLAN: TEKNİK MESLEKİ LİSE ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK

 

Çağa ve mesleki eğitime uygun, gelişen teknoloji tanıyan ve uygulayabilen, etkili ve doğru iletişim kura bilen, sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yüksek gençler yetiştirmek, çevreye ve doğaya duyarlı, toplumsal ve ahlaki değerlere önem veren bireyler var etmek, sanayi ve hizmet sektörünün kalkınmasına katkıda bulunacak, ülke insanının refah düzeyi artıracak insanlar yetiştirmenin önemine değinen Aslan, “İlimiz ve bölgemizdeki sanayici, imalatçı ve üreticilerin büyük sıkıntı yaşadıkları nitelikli,  kalifiye, becerili ve ara eleman ihtiyacını ancak teknik ve mesleki eğitimi veren kurumlarla çözeriz. Organize Sanayi Bölgemizin,  küçük sanayi sitemizin ve tekstil kentimizin ara eleman ihtiyacını karşılayabilmek için Organize Sanayi Bölgemiz’ de böyle bir teknik mesleki lise çalışmalarına başladık.” İfadelerini kullandı.

 

“TEKLİFLER ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTIK”

 

Yerel üreticilerin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirecek, ihtiyaç duyulan elemanların teorik eğitimlerinin yanında pratik olarak da üretim alanlarında stajlarını yapmalarını sağlamanın değerli olduğuna dikkat çeken Aslan, “Aynı zamanda öğrencilerimizi bir üst öğrenim kurumları için de hazırlamaktır. Bu amaçla açılacak okulumuzda eğitilecek öğrenciler sadece ilimize değil, bölgemize ve ülkemize hizmet edecek bilgi ve beceriye sahip olacaklardır. Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak 2015 yılından bu yana Organize Sanayi Bölgemize müracaat eden firmaları ele aldık, verilen teklifleri değerlendirdik. İlimize en yakın beş tane  organize sanayi bölgesiyle istişarelerde bulunduk. Organize Sanayi Bölgemize ve ilimize maksimum fayda sağlayacak, OSB’mizin kurumsal kimliğinin değerini artıracak teklifler üzerinde yoğunlaştık.  Sonuçta Organize Sanayi Bölgemiz için en uygun teklifte müteşebbis heyet olarak karar verdik.” Şeklinde konuştu.

 

ASLAN: 150 KİŞİLİK BİR İSTİHDAM HEDEFLENMEKTEDİR

 

Eğitim kurumunu yaklaşık on bin metrekarelik bir alan üzerinde, sekiz bin metrekare kapalı alanı, kırk beş derslik ve on atölye, laboratuvar, yemekhane, konferans salonu, kültürel ve spor alanlarından oluşan bir kompleksten oluştuğunu söyleyen Aslan, “Tahmini yatırım değeri on üç milyon olan okulumuzda yaklaşık bin beş yüz yirmi öğrenci eğitim görecektir. Okulumuzda idareci, öğretmen ve hizmetlilerden oluşacak 150 kişilik bir istihdam hedeflenmektedir.” Dedi.

 

“ÖĞRENCİLER EĞİTİM GÖRDÜKLERİ SÜRE BOYUNCA SİGORTALANMAKTADIR”

 

2018-2019 Eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi hedeflenen eğitim kurumunda, “Bilişim ve endüstriyel otomasyon, elektrik elektronik teknolojisi, kimya teknolojisi, gıda teknolojisi alanlarında eğitim verilecektir. İlimiz de ve bölgemiz de oluşacak ihtiyaçlara göre yeni dalar açılacaktır. Bu eğitim süreçlerinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bir iş birliği protokolü imzalamışlardır. Bu protokolde OSB’lerde arsa tahsisi, vergi muafiyetleri, sigorta muafiyetleri gibi destekler söz konusudur. Okulumuza kayıtlı bütün öğrencilerin eğitim öğretim ödemeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda eğitim gören bütün öğrenciler okulumuzda eğitim gördükleri süre boyunca sigortalanmaktadırlar.” İfadelerini kullandı.

 

ASLAN: EĞİTİM KOMPLEKSİ İLK OLACAKTIR

 

Aslan son olarak şu ifadeleri kullandı: “Gün itibari ile eğitim kompleksimizin yüzde 80’ni tamamlanmış vaziyetedir. Bu yılki eğitim öğretim yılına yetiştirilecek ve üç ay gibi kısa bir sürede eğitim kompleksinin sıfırdan başlatılıp bitirilmesi itibari ile ilk olacaktır. İlgili teknik alt yapı eğitim kadrosu vb. kadro ile ilgili sözleşmeler çoğunlukla imzalanmıştır. 2018 eğitim yılında fiziki, teknik ve eğitim alt yapısı ile eğitime başlayacaktır.”

 

ERTAŞ: CİDDİ BİR YOL KAT EDECEĞİZ

 

Programda son olarak bir konuşma yapan okulun yöneticisi Yasin Ertaş, “Vanlı İş adamlarının aynı anda hareket edip böylesi bir birliktelik ile eğitim camiasına bu okulu kazandırmaları Türkiye’de ender örneklerden bir tanesi olacak. Bir ayağı eğitimciler bir ayağı iş adamlarından oluşan bu konsept verimli bir yatırıma dönüşmüştür. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçecek okulumuzun sağlam bir eğitim ayağının olduğunu, nitelikli bir eğitim ayağının olduğunu tüm kamuoyunun bilmesini isterim. 2018- 2019 eğitim yılında kalifiye eleman yetiştirmede ciddi bir yol kat edeceğimizi söylemek isterim.” Dedi.

Editör: TE Bilisim