Van Valisi Murat Zorluoğlu, terörü bitirene kadar mücaüdelenin mücadelenin devam edeceğini belirterek, “Sizlerin desteği ve güvenlik güçlerimizin gayretiyle bu bölgeye artık terörün gölgesi düşmeyecek” dedi. 


Vali Murat Zorluoğlu, göreve başladığından bu yana toplumun çeşitli kesimleriyle düzenlediği toplantılar kapsamında bu kez bölgenin kanaat önderleriyle bir araya geldi. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen toplantı öncesinde konuklarını tek tek selamlayan Vali Zorluoğlu, “Değerli aşiret liderleri, sizlerle tanışmak, yüz yüze görüşmek maksadıyla, ilimizin bir takım meseleleriyle ilgili sorunlar hakkında da görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Sizlerin fikirlerini, önerilerini not alacağız ve bunları önümüzdeki süreçte inşallah değerlendireceğiz. Sizlerle bilvesile tanışmış olmaktan son derece bahtiyar olduğumuzu ve bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğumuzu samimiyetle bildirmek isterim. Sizlerin desteğiyle, birlik ve beraberlik içerisinde ilimizde güzel hizmetler yürütmek istiyoruz” dedi.


Katılımcıların kendilerini tanıtmasıyla devam eden toplantıda, bu topraklarda bin yıldır millet olarak yaşadığımızı belirten Vali Zorluoğlu, “Değerli aşiret liderlerimiz, Çanakkale örneğine bakarsak kurtuluş mücadelesini hep birlikte verdik. Bu memleketin her yeri bizim. Van’ı da, Çanakkale’si de, diğer illeri de. Bu coğrafyada tarih boyunca çok sıkıntılı zamanlarımız oldu. Anadolu topraklarında yaşamanın her zaman bedelleri oluyor. Bu bedelleri ödedik, ödemeye de devam ediyoruz. En son 15 Temmuz’da da yine bedeller ödedik. Van’ımızın o günlerde kendi cumhuriyetine ve iradesine sahip çıkışını hep birlikte gördük” diye konuştu.
Ülkemize yönelik saldırıların, her dönem farklı şekiller alarak devam ettiğini dile getiren Vali Zorluoğlu, “Son dönemde en çok tehdidine maruz kaldığımız bölücü terör örgütünün neyi amaçladığını bizler kadar sizler de biliyorsunuz. Örgütün birlik ve beraberliğimizi hedef alan eylemleri nedeniyle ülkemiz ve milletimiz büyük acılar yaşadı, çok sayıda şehit verdik. Bu şehitlerin arasında sizin de evlatlarınız var. Bugün geldiğimiz noktada başta güvenlik kuvvetlerimiz olmak üzere, toplumumuzun siz değerli temsilcileriyle elbirliğiyle büyük mesafeler kat ettik. Bugün itibariyle terörün olumsuz etkilerini minimize ettik. Bu vesileyle terörle mücadeleyi sürdüren kahraman güvenlik kuvvetlerimizi tebrik ediyor, devlet olarak müteşekkir olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“Bu bölgeye artık terörün gölgesi düşmeyecek”

Van’ın hal-i hazırda içinde bulunduğu huzur ve güvenlik ortamının yansımalarından ve terörle mücadelede kanaat önderlerinin rolünden söz eden Vali Zorluoğlu, şöyle dedi:
“Bugün Van 24 saat, güvenlik endişesi taşımadan sosyal yaşamını sürdürebiliyorsa, bunda bu güven ortamının payı vardır. Bu yıl Van’ın ekonomisi de çok canlı elhamdülillah. İranlı turistlerin geçtiğimiz yıla oranla iki kat artışla ilimize gelmeleri, burada güvenlik ortamının sağlandığının göstergesidir. Büyük yatırımcılar da aynı şekilde düşünür, güvenlik riski varsa orada yatırım yapmaz. Bu nedenle, huzur ve güvenlik ortamını muhafaza etmemiz, daha da artırmamız gerekiyor. Bundan dönüş yok. Sonuna geldik sayılır. Bu iş bütünüyle bitirilene kadar devam edeceğiz, kimsenin zerre tereddüdü olmasın. Devletimiz ve hükümetimiz tarafından bize verilen talimatlar bu şekildedir. Bu mücadele sonuna kadar devam edecek. Sizlerin desteği ve güvenlik güçlerimizin gayretiyle bu bölgeye artık terörün gölgesi düşmeyecek. Bunu başarırsak göreceksiniz büyük potansiyeli olan Van, çok daha iyi yerlere gelecek. İnanıyorum ki atılım yaşayacak. Devletimizin cazibe merkezleri programı var. Yeni yatırımlar ve yeni istihdam olanakları ilimizde ortaya çıkacak. Böylelikle gençlerimizin ilimizden zorunlu ayrılışlarının da önüne geçilecek. Vali olarak ve belediye başkan vekili olarak atandık ve gelir gelmez buranın ciddi sorunları olduğunu tespit ettik. Açıkça söylüyorum; bizden öncekiler görevlerini yapmamış. Bir belediyenin varlık sebebi olan atık su ve katı atık ile ilgili hiçbir şey yapılmamış. Çevreye sözde çok duyarlı olan kesim, maalesef bu konuda kör sağır olmuş. Katı atık ile ilgili de çözüme yönelik tek bir adım atılmamış. Biz bu iki temel örnek ile ilgili somut adımlarımızı attık. Kentin atıklarını olması gerektiği gibi işleyip çevreye zarar vermeyecek hale getirecek tesisleri yakın zamanda hizmete sunacağız. Sizlerin emrindeyiz. Kamu hizmetlerini ihtiyaçlar doğrultusunda sırasıyla ve süratle sizlerle buluşturacağız. Devletimizin imkânları çok geniş, ancak bunların yerine getirilebilmesi için huzur ve güven ortamına ihtiyaç var. Eğer esnaf dükkânını rahat açamıyorsa, vatandaş sokakta rahat dolaşamıyorsa yapılan hiçbir hizmetin kıymeti yoktur. Asıl olan insanın huzuru ve güvenliğidir. Sizlere bu nedenle çok büyük görev düşüyor. Terörle mücadele sizlerin ve halkımızın tam desteği olmadan sonuçlanacak bir mücadele değildir. İlimizde hendek olayları yaşanmadıysa sizlerin sayesindedir. Van’ın yakılıp yıkılmasına, tahrip edilmesine izin vermediniz. Bu nedenle sizlere en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum. Sizlerden istirhamım, insanları doğruya, güzele yönlendirecek yapınızı kullanarak, terörle mücadele konusunda devletin yanında olmaları konusunda nasihatlerde bulunmanızdır. Elbirliğiyle bu mücadeleyi kazanacağız.”

 

“En büyük acıları bölge insanı olarak sizler çekiyorsunuz”

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Karataş ise, ülkemizde 35 yıldır terörle mücadele yürütüldüğünü hatırlatarak, bölgenin en büyük probleminin terör olduğunu söyledi. 35 yıl içinde ülke genelinde çok büyük acılar yaşandığını anlatan Korgeneral Karataş, “En büyük acıları bölge insanı olarak sizler çekiyorsunuz. Bizler bir şekilde görev gereği buralara gelip, bir dönem kalıp ayrılıyoruz. Siz bölge insanları ise hak etmediğiniz şekilde yaşadığınız yerlerde terörden kaynaklı mağduriyetler yaşıyorsunuz. Geride kalan süreçte pek çok tecrübe edindik, son bir yıl içerisinde de tecrübelerimizin katkısı, devletimizin ve milletimizin gösterdiği irade ile çok önemli sonuçlar aldık. Bu mücadelenin kalıcı olması için sizlere de büyük sorumluluk düştüğünü düşünüyoruz. Sizlerle koordineli olarak hareket ederek, daha kısa sürede daha önemli sonuç alacağımız inancındayız” dedi.
Daha sonra sözü kanaat önderlerine veren Vali Zorluoğlu, hazırun ile paylaşılan görüş ve önerileri not alarak, çok verimli geçtiğini dile getirdiği toplantıda yapılan değerlendirmelerden mutlaka istifade edileceğini bildirdi.
Vali Zorluoğlu, toplantının sonunda ise kanaat önderlerine katılımlarından ötürü teşekkür ederek, "Biz, bölgemizin gerçeği olarak gördüğümüz aşiretleri önemsiyor, fikirlerinizin yol gösterici olduğuna inanıyoruz. Sizleri paydaşımız ve çalışma arkadaşlarımız olarak görüyoruz. Sizlerle irtibatlı olmaya ve periyodik görüşmelerimize devam edeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi ortaya koyduğumuz toplantıları sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdür Vekili Murat Şeker, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, İl Müftüsü Nimetullah Arvas ve bölgemizin kanaat önderleri katıldı.

Editör: TE Bilisim