Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünya genelinde 28 milyon çocuğun çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

UNICEF, yayımladığı raporda, mülteci durumuna düşen çocukların sayısının son 10 yılda yaklaşık iki kat arttığı uyarısında bulundu.

Yerlerinden edilen 28 milyon çocuktan 10 milyonunun mülteci statüsünde olduğuna işaret edilen raporda, 1 milyon çocuğun sığınma talebinde bulunduğu ancak durumlarının henüz kesinleşmediği, kalan 17 milyonun da ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Mülteci çocukların yüzde 45'inin Suriye ve Afganistan'dan geldiğine dikkat çekilen raporda, 2015'te 78 ülkede 100 bin çocuğun refakatsiz sığınma talebinde bulunduğu kaydedildi.

Rapora göre, yerlerinden edilen çocuklar, boğulma, yetersiz beslenme, kaçırılma, tecavüz ve cinayet dahil birçok riskle karşı karşı bulunuyor, bir diğer ülkeye ulaştıklarında ise genellikle ayrımcılık ve yabancı düşmanlığıyla karşılaşıyor.

Fon'un Programlar Yöneticisi Ted Chaiban, yerlerinden edilen çocukların korunmaya muhtaç olduğunu ve eğitim, sağlık gibi hizmetler almaları gerektiğini ifade etti.

Chaiban, "Bunlar hala çocuk ve çocuk gibi muamele görmeleri büyük önem taşıyor." dedi.

UNICEF'in 2015 verilerine göre, çocuklar dünya nüfusunun üçte birine tekabül ediyor. Çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan mültecilerin yarısı ise çocuklardan oluşuyor.

Editör: TE Bilisim