Erciş’te bu yıl düzenlenecek olan 7’nci Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali başladı.

 

Her yıl Haziran ayının ilk haftasında kutlanan Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali 7’ncisi başladı. 3 gün sürecek olan festivalin açılışı Erciş Balık Bendin’de start verildi. Müzik ve şenlikle sürecek olan festivalin açılışına Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Peyami Battal, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Van TSO Başkanı Necdet Takva, il ve ilçe kamu kurum kuruluş müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

ÇİFTÇİ: ECDADIMIZ MİRASLARINI NAKIŞ NAKIŞ İŞLEDİ İLÇEYE

Festivalde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, festivallerin şehirlerin kültürlerini tanıtma konusunda önemli etkinliklere vesile olduğuna dikkat çekerek, “Kültürler insanlarla paylaşıldıkça önem kazanır. Bu festival daha önce Ercişli Aşık Emrah festivali dahilinde sadece 1 gün düzenleniyordu. Daha sonra valilerimizin talebi üzerine ayrı bir festival olarak kutlamaya başladık. İlk günden bu yana bağımsız bir festival olarak süre geldi.

Buralar medeniyetimizin kadim yerlerinden bir tanesidir. Erciş geçmişten bu güne kadar birçok kavime yurt olmuştur. Ecdadımız miraslarını nakış nakış işlemiş ilçemize, inşallah bizde sonraki nesillere aktaracağız. Bozulmasına ve zarar görmesine izin vermeyeceğiz. Erciş’imize ve Van’ımıza Ak Parti hükümeti döneminde çok kıymetli ve değerli hizmetler gelmiştir. En büyük yatırımlar Ak Parti Hükümeti döneminde Van’ımıza ve ilçemize yapılmıştır.” İfadelerine yer verdi.

 

“HIZLI BİR ŞEKİLDE BU ŞEHİR İNŞA EDİLDİ”

Van’da 2011 yılında yaşanan 2 yıkıcı depremi anımsatan Çiftçi, “Depremle birlikte çok önemli acılar ve sıkıntılar yaşadık. Hamdolsun ki o zaman iktidar da Ak Parti ve kurucu genel başkanımız Sn. Recep Tayip Erdoğan vardı. Deprem döneminde sn. Recep Tayip Erdoğan kısa sürede buraya geldi. Ve şehrin inşa ve imarının kısa sürede yapılması için elinden gelen her şeyi yaptı. Ve depremde Van için yapılanlar dünya tarihine geçti diyebiliriz. Ve hızlı bir şekilde bu şehir inşa edildi. Şehrin istediğimiz gibi gelişmesi için barışın ve huzurun olması gerekiyor. Bu şehirde eğer huzur ve güven yoksa barış yoksa kardeşlik hukuku yoksa istediğimiz gibi gelişip büyüyemeyiz. Eğer bunların hiçbiri olmazsa iş adamlarımız istediği gibi yatırımda yapamaz. Terör örgütünün bölge insanına yaptığı bu zulüm inşallah yapılan çalışmalarla sona erecek. İnşallah tüm Türkiye barış ve huzur dolacak.” Dedi.  

 

ÇİFTÇİ: TÜRKİYE’DE SESSİZ BİR DEVRİM YAŞANDI

Türkiye’de demokrasi anlamında sessiz bir devrimin yaşandığına vurgu yapan Çiftçi, “Düne kadar konuşulmayan her şey bugün konuşulmaya başlandı. Ne kadar yasak varsa hepsi kaldırıldı. Bu yasakların kaldırılmasında zemin kaybedeceklerini anlayanlar barış sürecini ve bölgedeki huzuru bozmak için her şeyi yaptılar. İnşallah bu savaş ortamı sona erecek ve demokratik adımlarla bölgemiz ve şehrimiz hem yatırım için hem de yaşamak için huzur şehri olacaktır. Geçmişimize sahip çıktığımız gibi geleceğimize de sahip çıkacağız.” Diye belirtti.

 

“ALLAH İSTERSE BALIĞI DA KONUŞTURUR”

Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, ikinci inci kefali festivaline katıldığını belirtti. Geçen sene inci kefali festivaline yağmurun eşlik ettiğini ifade eden Taşyapan, “Yağmurun altında biraz hızlandırılmış bir program yapmıştık. Ama bugün rabbimizin müsaade ettiği bu havada güzel bir günde güzel bir bahar gününde ramazan öncesinde yine inci kefali ile buluşmuş olduk. İnci kefali zaten her yıl sizinle buluşuyor Ercişliler. O sizin bir çocuğunuz sizin bir parçanız gölde yaşarken de sizin bir arkadaşınız ama sizi çok sevdiği için bahar aylarında derenin ağzına geliyor sizi daha yakından görmek için. Ama buraya yumurtalarını bırakıp sağ salim göle gitmek için geliyor ama bazı Ercişli hemşerilerimiz onları kasalara doldurarak onlar başka yerlere götürme derdine düşüyorlar. Burada aslında balığın arzu ettiği bu değil. Sizinle bu festival coşkusunu yaşamak için buraya geliyorlar. Biraz önce sunucu kardeşimiz, onun ağzından neler söylediğini duydunuz. İnşallah bu sözleri burada bulunan insanlar Ercişlilere söylerler. Balık konuşur mu diye düşünenleriniz olabilir. Ama Allah isterse balığı da konuşturur balığın sahibini de konuşturur, suyu da konuşturur, dereyi, taşı da konuşturur. Onun için bu balık hakikaten büyük bir değerimiz büyük bir kıymet. Sayın hocam dedi ki asıl yaşamaması gereken yerde yaşıyor. Allah da onlara öyle bir yaşam alanı vermiş. Erciş’in kenarında yoksa bu güzelin deniz mahsur kalmaz mıydı, demek ki yaşaması gereken yerde yaşıyor. İnci kefali de olmasaydı, koca bu deniz diye andığımız bu büyük su kitlesi Van mahsur kalacaktı belki de.” Şeklinde konuştu.  

 

TAŞYAPAN: İNCİ KEFALİNİ KORUMAK İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Taşyapan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizde bu değeri anmak için yıllar içerisinde hem toplum içerisinde dikkat çekmek hem de farkındalık oluşturmak. Hem de bu güzelliği hem yöreselliği hem de bütün ulusalla paylaşmak için onun adını da anlamak onu da bu vesileyle kendimizi de ortak etmek ve aynı zamanda da Erciş’imizin kültürünü sanatını değerlerini bütün topluma geleceğe, çocuklara, yeni nesillerle tanıtmak için bu etkinlikleri yapıyoruz. Van için hakikaten inci kefali kültür ve sanat festivalimiz aslında uluslararası ismi ile de bütün dünyaya Erciş’imizin bütün güzelliklerini, sanatını da duyurmanın bir yolu. Tarihin derinliklerinden gelen Türkmen aileler geldiklerinde Türkiye’de ilk kurdukları yer. Dolayısıyla birçok değerlerimiz burada yaşıyor. Buranın insanları devletine, milletine, toprağına bağlılığıyla bütün Türkiye de ün yapmış insanlar. Gün geçtikçe hem içliğini zenginleştirmek ham de daha anlamlı temalarla bütünleştirerek bunu kutlamaya ve sürdürmeye devam etmektir. Biliyorsunuz inci kefalini korumak için çalışma yapıyoruz. Ama her şeye rağmen yine de bu kaçakçıların önüne geçmiş değiliz. Burada en büyük görev Ercişlilerimize düşmüş.”  

 

“BİZ ONLARA SAHİP ÇIKALIM”

Ercişlilere seslenen Taşyapan, inci kefalinin korunması için en büyük görevin Ercişlilere düştüğünü ifade etti. Taşyapan, “Ercişliler tepkilerini ortaya koymadıkça bunun kökünü kazıyamayız. Burada polisimiz jandarmamız güvenlik birimlerimiz gece gündüz demeden daha bir sürü yapmaları gereken işler varken, buna zaman ayırmakta ve mesai harcıyorlar. Ama buna rağmen bunun tam önüne geçtiğimizi söyleyemeyiz. Bu yıl 65 tondan fazla kaçak balık yakaladı güvenlik güçlerimiz. Bu hakikaten üzücü bir durumdur. Burada bilgilerinize sunmak isterim. Tabi bu hayvanlar, keyifleri için buralara gelmiyorlar. Onlar buralara Allah’ın takdiri bir güç ile onlar buralara nesilleri bırakmak için geliyorlar. Dünyada ki bütün canlıların ana temellerin biri nesillerini çoğaltmaktır. Onlar da bu içgüdü ile gelip yavrularını yapma derdinler. Biz onlara sahip çıkalım, onları koruyalım, onların bir değer olarak bilelim.” Diye belirtti.

 

TAŞYAPAN: BU FESTİVALLER GELECEK KUŞAKLARA GÖTÜRÜLMELİ

Tabiatta bir dengenin olduğuna vurgu yapan Taşyapan, “O dengeleye insanoğlu eli değer o dengeyi bozarsa o dengeden başka bozulmalar meydana gelebilir. Bu da bu yörede hepimize sorunlar doğurur. Buna meydan vermemek için her bir vatandaş, genç, öğrencilerimiz,  insan olarak bunun bilincinde olarak bunun toplumda iyi anlaşması için yapmalı ve gayret sağlamalı. Tabi inci kefali buraya yıllarca gelecek ve bundan sonra da gelecek. Buralar devletimizin milletimizin birlikteliği ve beraberliği ile ve yapılan çalışmalarla barışa huzura iyi günlere bundan daha iyi seviyelere de kavuşacak ve ülkemiz birlik ve beraberlik içerisinde inşallah ebedi adımlarla hep beraber yaşayacaktır. Ercişliler bunun örneklerini yıllar önce vermişlerdi hala da vermektedirler. Devletimiz de her zaman Erciş ilçesine değer vermiş ve her zaman yanında olmuştur. Yaşadığımız büyük felaketlerde de devletimiz her gün en yakın zamanında yerini alarak buralar da depremin acılarını sarmış insanlarımıza mekânlar, sıcak yemekler sunarak burada güzelliklerini ortaya koymuş ve bütün dünyaya örnek çalışmalar yapmıştır. Van’ımız Erciş’imiz tekrar ayağa kalmıştır. Bu festivalleri yeni nesillere taşıyarak veya daha anlamlı konuları öne çıkararak bu festivalleri gelecek kuşaklara da götürmeli.” Şeklinde konuştu.

 

“İNCİ KEFALİ 800 BİN YILDIR BURADA YAŞIYOR”

Festivalde bir konuşma yapan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Mustafa Sarı da, inci kefalinin yaşadığı yerin doğru bir yer olduğunu belirterek, “3712 km karelik Van gölü bu bir Marmara denizinin üçte biri kadar büyüklükte yani üç tane Van gölü yan yana geldiğinde bir Marmara denizi ediyor. Ancak Marmara denizin de onlarca yüzlerce tür yaşayabilirken bu koskoca denizimizde sadece inci kefali yaşayabiliyor. Garip tek başına yaşıyor. İnci kefali 800 bin yıl önce geldi buraya yani şimdi desek ki en yaşlı Vanlı kaç yaşında herhalde 100 yaşından fazla hiç birimizin dedesi yok ya da soruyu şöyle sorsak. Kaç dedenizin mezarını biliyorsunuz kaç Fatiha okuyorsunuz başına gidip konuşsak kimse 3 deden daha ileri gittiğini sanmıyorum. İnci kefali 800 bin yıldır burada yaşıyor. 10 yıl değil, 20 yıl değil yani bu göl kadim ve bu gölün kadim inci kefali olarak yaşamına devam ettiriyor.” Dedi.

 

SARI: İNCİ KEFALİ KAÇAK AVCILARA ALIŞKIN DEĞİL

İnci kefalinin tuzlu sodalı sularda yaşadığını belirten Sarı, “Ama orijinalinde bir tatlı su balığı, ilkbahar aylarında büyük sürüler halinde göç ediyor. Bu mevsim geldiğinde yani gelincikler açtığında Van gölü çevresinde ki tüm dereler balıklarla çıkıyor. Önüne gelen doğal ve yapayları engelleri uçarak zıplayarak aşmaya çalışıyor. İnci kefali arsılardır bu doğal mücadelesini sürdürüyor ama alışkın olmadığı bir şey var, inci kefali bu derelere geldiğinde önüne kurulan tuzaklara onlara avlayarak kamyonlara doldurarak engellere alışkın değil. Martıları görüyorsunuz aslında martılar hasretle inci kefali bekliyorlar ve o9nlar da yavrularını beslemek isteyecekler. Onun için inci kefalini bekliyorlar. Ama martı üç tane balık yiyor peki bir kaçak avcı kaç tane balık avlıyor. En kötü ihtimalle bir kamyon balık avlıyor. Diğer taraftan yılanlar kaplumbağalar kargalar tilkiler bu gölün çevresinde hasretle inci kefalini bekliyor. Tabi inci kefali onlara da alışkın ama kaçak avcılara alışkın değil.” Şeklinde konuştu.

 

“BALIK BENDİ KİRA VERİLMİŞTİ”

Erciş Balık Bendi’nin devlet eliyle 2000 yılına kadar kiraya verildiğini kaydeden Sarı, “Yani nereden nereye geldiğimiz bilinsin diye bunu hatırlatmak istiyorum. Devlet bu yanlışından döndü. Bugün işte bu çevre düzenlenmesi yapıldı. Bugün sayın valimizin himayesi ellerinde. İşte bu güzel etkinliği gerçekleştiriyoruz. 7’inci festivalini gerçekleştiriyoruz. Bunlar çok güzel şeyler ama ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Çok zorluklar yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda inci kefali bunun konumlanmasında daha az sorun yaşarken, bu yıl daha çok sorunlar yaşıyoruz. Bunun içinden geçtiğimiz günler bizi üzüyor. Şehitlerimiz için içimiz parçalanıyor ama öbür taraftan da tüm enerjimiz başka yere gittiği için kaçak avcılarına gün doğdu. Üzülerek belirtmem gerekiyor ki şimdi biz bu tarafta bu festivali kutlarken onlar belki Çelebibağ’da Karahan’da kaçak balık avlıyor. Dolayısıyla enerjimizi gücümüzü aynı inci kefali gibi korumamız gerekiyor. İnci kefali geliyor bu şelalenin önüne bir seferde geçemezse bir kez daha deniyor bir daha ve bir daha deniyor. Ya geçecek ya geçecek ya geçecek asla geri dönmüyor. Bizde inci kefali gösterdiği sabrı o9nun gösterdiği metaneti gösterme zorundayız. Onların korunması için tedbirlerimizi daha çok arttırmalıyız. Can cümleden azizdir. Bu tartışmasız bir şeydir. Acaba can cümleden azizdir derken bunun arkasına sığınarak inci kefali korunmasında ihmal ediyor muyuz? Bunu kendimize sormamız gerekiyor. Şuan yüzlerce binlerce insan Van Gölü çevresinde inci kefalini korumaya çalışıyor. Onlara minnetle teşekkürlerimi yolluyorum balıklarımız adına.” İfadelerine yer verdi.

 

SARI: İNCİ KEFALİ İNSANLIĞIN DEĞRRİ

İnci kefali korunmasında katkısı olan tüm kurumlara ve kuruluşlara teşekkür eden Sarı, “Bu festival ilimize ve ilçemize güzel günler temenni ediyorum. Biz değerlerimize çok küçük gözle bakıyoruz oysa çok büyük hedeflerimiz çok büyük hayallerimiz olmalı. Hem ülkemiz hem bölgemiz için hem de il ve ilçemiz için inci kefali sadece Erciş’in bir değeri değil sadece Van’ın bir değeri değil ve sadece Türkiye’nin bir değeri değil insanlığın bir değeri. Bunu bilmemiz lazım. Bu festivali de ona göre tüm Türkiye’ye tüm dünyaya hitap edecek şekilde dile getirmemiz gerekiyor. Daha profesyonel organizasyonlar daha profesyonel işler yapmayı temenni ediyorum ve yine diliyorum ki önümüzde ki yıllarda inci kefali göçü inci kefalin bu muhteşem mücadelesi inşallah Türkiye’nin tanıtım filmlerinde yer alır böylece insanlar dünyanın başka yerlerine gitmeye kalkmazlar balık kalkışlarını izlemek için buraya gelirler. Araçlarından inerler ve dünyanın birçok balığını burada bir küçük şelaleyi atlamak için görmek için şerefine erişmiş olurlar. Bu dilek ve temennilerle festivalin hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.  

 

YAŞAR: TERÖR OLAYLARINDAN DOLAYI KONSERLERİ İPTAL ETTİK

Erciş İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar ise şöyle konuştu: “Festivalimizin 7’ncisini düzenliyoruz. Bu festivallerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnce kefalinin önemine vurgu yapmak için bu festivali düzenliyoruz. Ayrıca yaptığımız festival ile Erciş’imizi tüm Türkiye’ye tanıtmayı hedefliyoruz. Değerli Ercişliler, bu yıl yaşanan terör olaylarından dolayı konser organizasyonlarımızı iptal ettik ki, şehitlerimize saygısızlık olmasın. Hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından vali ve beraberindekiler festival için kurulan çadırları gezdi. Yapılan gezinin ardından balıkların muhteşem göçü izlendi. 


ŞEHRİVAN KÜLTÜR SANAT: MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim