Geçtiğimiz günlerde maydana gelen ve bir çok ev ve iş yerinin zarar gördüğü Sel falekitinin ardından Tuşba Belediyesi bir açıklama yaptı. Meydana gelen olaylardan sonra yaşanılanların dile getirildiği açıklamada felaket ile ilgili Tuşba Belediyesi'nin eleştirilmesine tepki gösterilirken sorumluluğun Van Büyükşehir ve DSİ'de olduğu dile getirildi.

 

Açıklamada olayla ilgili bilgiler de verilirken şu ifadeler kullanıldı: "Van'da 23.06.2016 akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış sonucu Akköprü Deresi’nin taşması sonucu, Yalı, Valimithatbey, Akköprü, Abdurrahmangazi, Altıntepe ve İskele mahallelerinde birçok ev ve işyerini su basmıştır. Sel felaketinde ölen ve yaralanan olmamıştır. Tuşba İlçesi ile İpekyolu ilçeleri arasında sınır olan Akköprü deresi iftara yakın Erek Dağı ve yukarı kesimlerde etkili olan sağanak yağış sonucu dere taştı. Dere kenarındaki ana arterlerde ve ara sokaklarda yaşanan sel felaketinde zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için Tuşba Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün tüm elemanlarıyla sel sularının ve çamurun temizlenmesi için sel taşkının ilk saatlerinden beri aralıksız çalışmaktadır. Programlı bir şekilde ekiplerimiz araç ve gereçleri ile mahallerimize intikal etmişlerdir. Baharın ilk aylarında Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu ve Tuşba Belediyesi Temizlik hizmetleri dere temizliğini yapmıştır. Sel olaylarıyla ilgili gerekli tedbirler ve yatırımlar Büyükşehir ve Van DSİ 17. Bölge Müdürlüğü uhdesinde olup, Büyükşehir Belediyesi ve DSİ tarafından dere yataklarının bakım, onarımı ve temizliği düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Bu yatırımların başında en az 5 büyük sel kapanı yapılması gerekmektedir. Akköprü deresinde enaz ek 2 tane tersip bendi yaptırması gerekmektedir. Hem DSİ'nin hem de Büyükşehir belediyesinin derelerin ıslahı ile ilgili çalışmaları bir an evvel bitirmesi gerekir. Önemli olan sel ve taşkınlarda suların kontrollü ve en iyi şekilde akışının Van denizine kadar ulaştırması gerekiyor. Dere yataklarına ve buna benzer yerlerde sel riski taşıyan yapılaşmalarla ilgili gerek imar planlarında gerekse yağmur sularının deşarjı konularındaki çalışmaları tüm Belediyelerce planlanmalıdır."

 

"TERÖR YANLISI BASIN MENSUPLARI!"

"Sel sularının ana arterlerde bertarafını sağlamakla görevli ve sorumlu olan Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Van Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (VASKİ) ekipleridir. Basınımızın güzide temsilcileri ile vatandaşlarımızın bu ve benzeri olaylarda zaman kayıp edilmemesi için yardım ve aranacak yerleri bilmeleri büyük önem arz etmektedir. Asıl sorumluların belli olduğu bu olayda ilçe Belediyesi olan Tuşba Belediyesi Temizlik Hizmetleri ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüklerine ait ekipler zamanında vatandaşlarla el ele verdikleri çalışma seferberliğine rağmen, Tuşba Belediyesinin örnek belediyecilik çalışmalarını hazmedemeyen bir kısım terör yanlı basın mensuplarını kamuoyunun vicdanlarına sunar, taraflı bu mesnetsiz haberlere daha duyarlı olmalarını bekleriz."

 

"KARALAMA KAMPANYASININ BİR PARÇASI"

"Tuşba Belediyesi'nin çalışmalarını tüm vatandaşlarımız ve kamuoyu takdirle takip etmekte ve her platformda memnuniyetlerini dile getirmekteler. Son günlerde Tuşba Belediyemizin gündemin seyrini değiştirecek projelerle çalışmalarına devam ettiği kadar Van’da eşi benzeri olmayan çalışmalar ve projeler sergilediği bu dönemde bu tür karalama haberlerin denk gelmesi manidardır. Tuşba Belediyesi olarak bu konularda hesabımızı her daim halkımıza vermeye hazır olduk. Yaptığımız çalışmalar ortada bunları hazmedemeyenlerinde her durumda karalama çalışmaları ortadadır. Bu haberlerin Tuşba Belediyesi'ne yönelik yürütülen karalama politikalarının bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Kaldı ki, meydana gelen sel felaketinin ihmalden değil, doğal afet olduğu, meteorolojik açıdan afet olarak değerlendirilebileceğine kanaatimiz tamdır. Tuşba Belediyesi olarak Meteorolojik verilere göre, sel taşkın riski olma ihtimaline binaen, g ece saatlerinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gece nöbetçiliği sistemine geçilmiştir. Ayrıca sağanakta oluşabilecek sorunlara anında müdahale etmek amacıyla acil müdahale ekiplerine ulaşmak için 4446011’i arayabilirsiniz. Bu tür asılsız ve mesnetsiz haberleri yapanların da hak ettiği cezayı görmeleri için konu adli makamlara iletilmiştir. Bu tür haberleri yapanlar er geç bağımsız Türk adaletine hesap vereceklerdir. Bu ve benzeri haberlerin taraflı olarak yazdırıldığını belirtmek ister ve tüm kamuoyuna bildirilmesini saygılarımızla arz ederiz."

Editör: TE Bilisim