Tuşba Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Tuşba Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tuşba Toplum Sağlığı Merkezi ve Hayatlar Solmasın Madde Bağımlılığı Danışma Merkezi destekleri ile Tuşba ilçe sınırları içerisinde bulunan tüm mahallelerde kadınlara yönelik madde bağımlılığı, kanser ve çeşitleri, çocuk istismarı, aile içi şiddet, üreme sağlığı ve hijyen gibi konularda seminerler veriliyor.

 

Tuşba Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Tuşba Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tuşba Toplum Sağlığı Merkezi ve Hayatlar Solmasın Madde Bağımlılığı Danışma Merkezi’nce desteklenen halkı bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları kapsamında son 16 ayda 67 mahallede 250 seminer verildi. Ayrıca ‘Hoş Geldin Bebek, Hoş Geldin Melek Projesi’ kapsamında 200 aile ziyaret edilerek yeni doğan çocuklara hediyeler verilirken ve anne-çocuk sağlığı hakkında da ayrıntılı bilgiler veriliyor.

 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe; “Tuşba Belediyesi olarak bizim için öncelik kainatın serveri ve en değerli varlığı olan insandır, insan sağlığıdır. Bu kısacık dünya hayatında insanın huzuru mutluluğudur. Bu anlamda bilinçlendirme çalışmalarımızı konunun gerçek ve tecrübeli uzmanları ve işin duayenleri tarafından gerçekleştirmekteyiz. Bu konuda Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz her anlamda vatandaşlarımızın yanındadır. Gerçekleştirdiğimiz seminerlerimizi Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli uzman arkadaşlarımızla gerçekleştiriyoruz. Toplumumuzda öncelikle erken teşhisin önemli olduğu bazı hastalıklar var, bu hastalıkları erken teşhis edip tedavisini yapmak için vatandaşlarımızı sürekli bilinçlendiriyoruz. Örneğin kanser ve çeşitleri, obezite, üreme sağlığı, madde bağımlılığı, hijyen ve sağlıklı beslenme konularında vatandaşlarımızı sürekli bilinçlendiriyoruz. Bu seminerlerin yanı sıra çocuk istismarı, erken yaşta evlilik ve kız çocuklarının okul devamsızlıkları konusunda gerekli eğitimler verilmekte. Bu çalışmalarımıza Allah’ın izniyle hız kesmeden devam ediyoruz ve Tuşba ilçemizin merkez mahalleleri ve en uzak mahallerinde sürdürüyoruz. Bir insanın sağlığına, huzuruna ve mutluluğuna vesile olabilirsek ne mutlu bize. Burada emeği geçen hem Tuşba Belediyesi personellerine hem Halk Sağlığı Müdürlüğü personellerine hem de Toplum Sağlığı Merkezi personellerine Tuşbalılar adına sonsuz teşekkür ederim” ifadelerini kulandı.

 

Ayrıca yerinde verilen bu seminerlerin direk halkın ayağına gidilerek sunulduğunu dile getiren Özgökçe, “Son dönemde toplumda kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacı ile her yaştan bireyin bilinçlendirmesi ve kadına yönelik şiddet konusunda toplum duyarlılığının oluşturulması hedeflenirken, ayrıca aile içi şiddetin önüne geçilebilmesi için insanlar ile sürekli iletişimde olan mahalle muhtarları, kanaat önderleri ve din adamlarına yönelik de eğitimler düzenlenerek karşılaşabilecekleri şiddete bağlı durumlarda yapmaları gerekenler hakkında bilgiler verilmektedir” diye konuştu.

 

“EĞİTİMCİLERİ VATANDAŞIN EVİNE GÖTÜRÜYORUZ”

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün sosyal belediyecilik anlamında bu hizmetleri Tuğba Belediyesi’ne ait eğitim merkezleri, taziye evleri, camiler, Kur’an kursları ve okullarda gerçekleştirdiğini ifade eden Özgökçe, “Bu eğitimlere katılımı artırmak için sürekli vatandaşlarımızın evlerini de ziyaret ediyoruz. Yani vatandaşlarımızı bir yere gitme mecburiyetinde bırakmıyoruz. Kendi mahallelerinde, kendi sokaklarında bu eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Biz gerekli sağlık personellerini ve eğitimcileri vatandaşlarımızın tabiri caizse ayağına götürüyoruz. Bunları yaparken herhangi bir karşılık beklemiyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışıyla sadece vatandaşlarımızın gönlüne dokunmak istiyoruz. Tuşba ilçemizde bulunan 8 merkez mahalle olmak üzere 67 mahallemizde vatandaşlarımızın daha iyi ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için çalışıyoruz. Aynı zamanda ‘Hoş Geldin Bebek Hoş Geldin Melek’ projesi dâhilinde 200 yeni çocuk sahibi olan ailemizi de birebir ziyaret ederek, ailelerimize içerisinde bebek çantası, biberon, havlu ve zıbın gibi hediyelerin olduğu hediye paketleri veriyoruz. Tuşba Belediyesi olarak bu tür çalışmalarımızı periyodik olarak devam ettiriyoruz. Yaptığımız bu bilinçlendirme seminerleri sayesinde Tuşbalı ailelerimizin daha bilinçli, duyarlı olmalarını hedefliyoruz. Tuğba ilçesi ölçeğinde yoğun görünürlük ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Kelebek etkisi ile aileyi korumaya yönelik bu denli yoğun çalışma ile şiddete maruz kalan ve/veya aile içerisinde eşi, abisi, babası veya akrabaları ile sorunlar yaşayan birçok kişi, bir başvuru adresi arayışı içerisinde oldukları. Bunların bir üst kademe Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğüne bağlı psikolojik danışmanlık birimlerinde psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarıyla buluşturacaklardır” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim