Türkiye, Suriye'nin Halep şehrinde ve şehrin rejim ve müttefikleri tarafından kuşatılmış doğu bölgesinde özerk bir bölge kurulmasını teklif etti.

 

REJİM REDDETTİ

Türkiye'nin özerk bölge teklifi BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından Esed rejimine iletildi.

Mistura'nın ilettiği Halep için özerklik rejim tarafından reddedildi.

Esed rejimi Dışişleri Bakanı Valid Muallem, Mistura'nın Halep'in doğusunda özerk bir yönetim kurulması teklifini reddettiklerini bunun "Suriye'nin egemenliğinin ihlali" olduğunu söyledi.

 

"RUSYA SICAK BAKIYOR"

Suriyeli muhalif kaynaklar, rejim her ne kadar reddetse de Rusya'nın Türkiye'nin götürdüğü teklifi kabul edeceğini doğruladı.

Merkezi İngiltere'de bulunan Arapça yayın yapan Şark'ül Evsat yayın organına konuşan Türk kaynaklar, rejimin teklifi reddetmesinin sorun teşkil etmeyeceğini belirtti.

Türk kaynaklar, de Mistura'nın Suriye sunmasından önce teklifin bölgesel ve uluslararası platformlarda tartışıldığını ve Rusya'nın da teklife sıcak yaklaştığını söyledi.

Aynı kaynaklar Ankara ve Moskova'nın Halep'teki krize kalıcı bir çözüm bulabilmek için ciddi görüşmeler sürdürmekte olduğunu belirtti.

 

DOĞU HALEP'E HEYET GÖNDERİLDİ

Şark'ül Evsat'ın aktardığı habere göre Rusya, kentin doğusunda bulunan Nusret Cephesi savaşçılarının çekilmesini ve ağır silahların boşaltılmasını talep etti.

Rusya'nın bu talepleri doğrultusunda Nusret Cephesi'ni ve diğer Suriyeli muhalif gruplarla görüşmek ve onları teklife razı etmek üzere özel heyetlerin Halep'in doğusuna gönderildiği ifade edildi.

Suriyeli muhaliflerin bu teklif karşısında İranlı, Iraklı yabancı savaşçıların ve Hizbullah militanların da Halep'ten çıkmasını talep ettiği iddia edildi.

Nusret Cephesi'nden henüz bir cevap gelmezken Suriyeli muhalif grupların teklife olumlu yaklaştığı aktarıldı.


KAYNAK:TIMETÜRK 

Melahat KEMAL

Editör: TE Bilisim