62 ilde yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de ücretli öğretmen sayısında artış var. Bu duruma tepki gösteren Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk MEB'e seslenerek, "Ücretli öğretmenlik görevlendirmesi sona ermeli, Milli Eğitim Bakanlığı sadece kadrolu öğretmen istihdamı yapmalıdır" dedi.

Türk Eğitim-Sen, Türkiye genelinde ücretli öğretmen araştırması yaptı. Buna göre sendika, 81 il valiliğinden Türkiye'deki ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi istedi. Bu talebe 62 il valiliğinden cevap geldi.

 

19 VALİLİK TALEBE CEVAP VERMEDİ!

19 ilden yanıt gelmemesine tepki gösteren Türk Eğitim-Sen, "Ücretli öğretmen sayısını sendikaya göndermeyen 19 il şunlar: Ağrı, Artvin, Aydın, Diyarbakır, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kütahya, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Tekirdağ, Van ve Yozgat. Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na göre herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Bilgi edinme hakkı bir zorunlulukken, yasalarda hüküm altına alışmışken keyfi ve antidemokratik uygulamalar söz konusu olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

 

 

İSTANBUL ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISINDA REKOR KIRDI!

62 il valiliğinden gelen bilgilere göre ücretli öğretmen sayısı 60 bin 983. İl dağılımına baktığımızda ise İstanbul ücretli öğretmen sayısında rekor kırıyor. 14 bin 787 ücretli öğretmenin olduğu İstanbul'u 3 bin 240 ile Bursa, 3 bin 231 ile Ankara, 2 bin 767 ile Şanlıurfa, 2 bin 617 ile Gaziantep, 2 bin 493 ile Hatay, 2 bin 295 ile İzmir, bin 720 ile Kocaeli, bin 637 ile Sakarya, bin 620 ile Adana, bin 488 ile Kahramanmaraş, bin 431 ile Mardin izliyor. 

 

"ZİHİNSEL-GÖRME-İŞİTME ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖZEL UZMANLIK GEREKTİRİYOR ANCAK BU DERSLERE ÖN LİSANS MEZUNLARI DA GİRİYOR"

Zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmenliğinin özel uzmanlık gerektirdiği belirtilen açıklamada, buna rağmen illerde zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak ön lisans mezunlarının ücretli öğretmen olarak görevlendiriliyor. 

 

50 İLDE NORM KADRO AÇIĞI VAR!

Sendikanın bu araştırmasında norm kadro açığının ne kadar olduğunun da tespit edildiği belirtilerek, "Norm kadro ihtiyacına ilişkin de 50 ilden bilgi geldi. Buna göre 50 ilde norm kadro ihtiyacı 57 bin 55'dir. Norm kadro ihtiyacına ilişkin bu yıl bilgi vermeyen illerden geçen yıl gelen rakamları araştırmamıza dahil edersek 61 ilde norm kadro ihtiyacının 96 bin 621 olduğu ortaya çıkmıştır" denildi.

 

 

İSMAİL KONCUK ARAŞTIRMAYI DEĞERLENDİRDİ

Araştırma hakkında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'deki öğretmen açığının ücretli öğretmenler tarafından kapatıldığını belirtti. Ücretli öğretmelerin köle gibi çalıştığını vurgulayan Koncuk, "Bu insanların aylık primi tam ödenmemektedir. Oysa ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmaktadır. Buna rağmen köle mantığı ile çalıştırılmaktadır. Ücretli öğretmenlik, devletin ucuz insan gücü çalıştırmasının bir diğer adıdır. Atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen ve bunun yanında 100 bine yakın öğretmen açığı olmasına rağmen devletin kadrolu öğretmen istihdamı yapmak yerine, ücretli öğretmen çalıştırması verim ve kaliteyi düşürmektedir" ifadelerini kullandı.

 

 

"MEB SADECE KADROLU ÖĞRETMEN İSTİHDAMI YAPMALIDIR"

"Türkiye'nin en kısa zamanda ücretli öğretmenlik ayıbından kurtulması gerekiyor" diyen Koncuk, "Ücretli öğretmenlik görevlendirmesi sona ermeli, Milli Eğitim Bakanlığı sadece kadrolu öğretmen istihdamı yapmalıdır. Okullarımıza kalite ancak bu şekilde getirilir" dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim