Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin ardından iki ülke arasında uçak krizinden önceki üst düzey ilişkilere geri dönülüyor. 

Akkuyu projesinin Ruslar tarafından yapılması, askeri anlamda stratejik ortaklık, ekonomik anlamda 100 milyar dolarlık bir pazarın oluşturulması için harekete geçildi. 

Bunun yanında bir çatı kuruluş olacak olan Türk - Rus fonu da çok yakında faaliyete geçecek. 

 Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev,  

“Rusya-Türkiye yatırım fonunun kurulması için nihai olarak anlaşmaya vardık” dedi.

 

MİLYAR DOLARLIK ORTAK PROJELER

Konuyla ilgili çalışmalara hız verileceğini belirten Rus yetkili, yatırım fonu ile birlikte iki ülkenin birkaç milyar dolarlık ortak yatırımları hayata geçirmesinin planlandığını söyledi. 

Rusya’nın Türkiye’nin ulusal varlık fonu oluşturmasına destek olacağını kaydeden Dmitriyev, “Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin ile kurduğumuza benzer mekanizmalar oluşturacağız.  Altyapı, tarım, tıp gibi alanlardaki projelerde ortak yatırımlar hayata geçireceğiz” diye konuştu.

 

TÜRK - RUS FONUNUN BAŞINA KRİTİK İSİM

Türk - Rus fonunun başına geçecek isim de netleşti. Bu kritik göreve Rusya Milli Güvenlik Akademisi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin geliyor. Türk - Rus ilişkilerinde önemli bir isim olan Çetin, Türk Akımı'nın da isim babası.

Talat Enveroviç, Uluslararası hukuk ve ekonomi eğitimi almış Türk asıllı Rusya vatandaşıdır ve Rusya’da yaşamaktadır. Rusya’nın uluslar arası ekonomik ilişkileri alanında yirmi yıllık tecrübesi vardır. Ayrıca Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki girişimcilerle ilgili de oldukça zengin bir deneyime sahiptir.


 

KAYNAK - HABER7

Editör: TE Bilisim