Çözüm Süreci ve turizm yatırımları sayesinde kabuğunu kırmaya çalışan Van, yılsonunda 1 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor.

 

Uzun yıllardır güvenlik gerekçesiyle ziyaret edilemeyen Doğu Anadolu bölgesindeki tarihi ve doğal güzellikler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2,5 yıl önce başlatılan Çözüm Süreci'nin sağladığı huzur ortamıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgenin cazibe merkezlerinden biri olan Van'da, yılın ilk ayında kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında son 6 yılın en büyük artışı yaşandı.

 

Bu yılın ilk 6 ayında kenti ziyaret eden turist sayısı 481 bin olurken, yılsonuna kadar sayının bir milyonu bulması hedefleniyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzafer Aktuğ, yaptığı açıklamada, kentin ziyaretçi sayısı bakımından son 6 yılın en bereketli dönemini yaşadığını söyledi. Kenti ziyaret eden turist sayısında ciddi artış yaşandığını belirten Aktuğ, şöyle konuştu: "Van'a gelen yerli ve yabancı turist sayısı 2009 yılının ilk altı ayı ile 2015 yılının aynı dönemine göre artış gösterdi. İstatistiki verilere göre Van'a bu yılın ilk 6 ayında gelen yerli ve yabancı turist sayısı arttı. Bu yıl ilk 6 ayda kente gelen turist sayısı, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 50 artarak 276 binden, 481 bine yükseldi. Bu gerçekten çok sevindirici bir rakamdır."

 

Son 6 yılda düzenli bir artış görülmesine rağmen Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerin 2012 yılını olumsuz etkilediğini anımsatan Aktuğ, özellikle Çözüm Süreci'nin başladığı 2013 yılından sonra kente gelen turist sayısının rekor seviyeye çıktığını ifade etti. Aktuğ, özellikle İranlıların kente yoğun ilgi gösterdiğine değinerek, "2015 yılı sonu itibarıyla Van'ı 1 milyon turistin ziyaret etmesini bekliyoruz" dedi.

 

Güvenlik ve huzur ortamının sağlanmasıyla turistlerin Van'a daha fazla gelmeye başladığını vurgulayan Aktuğ, şöyle devam etti: "Van'da olan zirvelere, konferanslara ve toplantılara gelen insanların Van'ı görmesi, tanıması, gittiği yerlerde Van'la ilgili düşüncelerini yansıtması turist sayısının artışının nedenlerindendir. Bunun yanı sıra barış sürecinin devam etmesi de etkili oldu. Turizm, en küçük olumsuzluktan, toplumsal olaylardan en fazla ve en çabuk etkilenen sektördür. Turistler güvenli görmedikleri, kafalarında herhangi bir olumsuzluğun olduğu yere gitmiyor. Buna birçok defa şahit olduk. Dolayısıyla kentimizi bu imajdan kurtarmalıyız. Van'ın ne kadar güvenli ve huzurlu bir kent olduğunu onlara gösterebilmeliyiz."

 

"VAN'IN EKONOMİSİNİ İRANLI TURİSTLER AYAKTA TUTUYOR"

Aktuğ, İranlıların potansiyelinin gün geçtikçe arttığını ve ekonomiyi kat kat ileriye götürdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti: "Netice itibarıyla Van'ın ticaretini, ekonomisini ve turizmini ayakta tutan en büyük güç yüzde 80'leri bulan sayıyla İranlı turistlerdir. Bu sayı Van için tabii ki yeterli değil ama altyapımız önümüzdeki yıllarda artacak olan sayıyı ağırlayacak kapasitededir. Oteller ve misafirhanelerle bir gecede 3 bin 600 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahibiz. 2015 yılının Haziran ayında 481 bini bulduğumuz turist sayısında temmuz, ağustos ve özelikle eylül ayında büyük bir artış görülecektir." 

Editör: TE Bilisim