ŞEHRİVAN HABER - MERAL YILDIZ: Son bir ayda Aşiretler Sempozyumu, İslam Kongresi gibi önemli toplantılara ev sahipliği yapan YYÜ’de dün de turizm adına önemli bir panel gerçekleşti. İki akademik birimin ortak çalışmasında hem turizm hem de sanat konuşuldu.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Otelcilik İşletmeciliği Yüksekokulu ile Türk Müziği Devlet Konservatuarı tarafından “Turizm ve Sanat” konulu panel düzenlendi. Van için bu kadar önemli olan bir başlık altında panel düzenlenirken, kentin turizm sektöründen hiç katılımcının olmaması dikkat çekti. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’da panele turizm sektöründen katılımcının olmamasına tepki göstererek, “Bu toplantılar ilimizdeki turizme yönelik çalışmaları daha etkin hale getirecek. Ancak şunu gördüm şehirden turizm sektöründen katılım olmamış. Olmaz bu. Turizmin üniversiteye çok fazla bir yararı yok, şehre yararı var. Ama bir yine de üniversite olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.” Diye belirtti.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Yüksekokulu ile Türk Müziği Devlet Konservatuarı tarafından ‘Sanat ve Turizm’ konulu panel düzenlendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin konferans salonunda gerçekleştirilen panele YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel, Genel Sekreter Prof. Dr. Yusuf Uzun, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

 

PANELE TURİZM SEKTÖRÜNDEN KATILIMCI OLMADI

Panelin açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, geçmiş dönemlerde turizmin bu bölgelerde daha aktif olduğunu belirterek, “Bugün ikinci geleneksel turizm ve sanat panelimizi yapıyoruz. İnşallah bu toplantılar ilimizdeki turizme yönelik çalışmaları daha etkin hale getirecek. Ancak şunu gördüm şehirden turizm sektöründen katılım olmamış. Olmaz bu. Turizmin üniversiteye çok fazla bir yararı yok, şehre yararı var. Ama bir yine de üniversite olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.” Diye konuştu.

 

BATTAL: VAN TUŞBA OLARAK MEDENİYETLERİN BAŞKENTİDİR

Battal, “Van, Türkiye’nin en güzel kentidir. Van’ın hem tarihi açıdan hem doğal güzellikler hem iklim hem de denizi olması hasebiyle turizm açısından son derece önemli destinasyon noktalarından bir tanesidir. Son 10-15 yılda bölgemizde meydana gelen terör olayları ile birlikte ilin bu özellikleri yok olmadı. Sadece ilgi azaldı. Yoksa özelikler aynı şekilde devam ediyor. Bilirsiniz hep derler bir kent ömründe bir kere başkent olmuşsa o kıyamete kadar başkenttir. Dolayısıyla Van Tuşba olarak medeniyetlerin başkentidir. Urartular zamanında İran’a da hâkim olmuş bir medeniyettir. Urartular büyük bir coğrafyaya hâkim olmalarına rağmen Van’ı başkent yapıyorlar.” Dedi.

 

“YERLİ HALKTAN DAHA FAZLA TURİST VARDI”

Van’ın uzun süre Urartulara başkentlik yaptığını hatırlatan Rektör Battal, o dönemde Urartuların İran ve buradaki coğrafyanın büyük bir kısmına hâkim olduklarını belirtti. Battal, “Van’ı başkent olarak seçmişler, Tebriz ya da Urmiye’yi değil. Bölgemiz bu anlamda turizme çok elverişli bir alan. Yalnız bizler 1990 yılında buraya geldiğimizde şehirde yerli halktan daha fazla turist vardı. Gündüz tarihi ve turistik yerleri gezer, akşam beşten sonra ise çarşıyı dolaşırlardı. 200 binin üzerinde yabancı turist o dönemlerde ilimize geliyordu. O dönemlerde büyük bir hareketlilik vardı turizmde.”

 

VAN’IN DİNAMİKLERİ HAYATA GEÇMELİ

“Şimdi turizmi aynı noktaya yine bizler getireceğiz. El ele vereceğiz ve bunu sağlayacağız. Burada yapacağımız şey, sorunlarımızı doğru bir şekilde tartışmak. Bu sorunları tartışırken elbette Van’da bu sektörde çalışan arkadaşlarımızın da gelip sorunları burada tartışması gerekiyor. Tekrar nasıl turizmi canlandırabilir üzerine konuşmamız gerekiyor. Ama maalesef sahiplenme sorunu olmuş. Önemli değil biz devam edeceğiz. Hamdolsun biz üniversite olarak kampüse hapsolmayacağız. Biz şehrin sorunlarını hep beraber oturup tartışacağız. Üniversite olarak bizim derdimiz Van’ımızı çok iyi bir noktaya taşımak. Van’daki birçok alanda etkin bir istihdam yoluna da gitmiş olacağız ve bunu Van’a ve ülkemize kazandırış olacağız. Van’ın dinamiklerini hayata geçirmemiz gerekiyor.” Diye konuştu.

 

“DEĞERLER DAVRANIŞLAR BÜTÜNÜDÜR”

Rektör Battal’ın konuşmasının ardından YYÜ Turizm ve Otelcilik Bölümü Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu başkanlığında ‘Turizm ve Sanat’a dair sunumlar yapıldı. Panelde bir sunum yapan Van Türk Müziği Devlet Konservatuvarları Müdürü Cem Şaktanlı, kültürün bir ulus veya toplumun tarih boyunca geçirdiği yaşantılar sonucunda oluşturduğu maddi ve manevi bir birikimi olduğuna dikkat çekti. Şaktanlı, “Daha kısa bir ifadeyle kültür bir toplumun yaşam biçimidir. Kültür sözcüğü Latince ‘colere’ sözcüğünden gelmekte. Türkçede, günümüzde pek kullanılmayan ‘ekin’ karşılığında anlamını bulmaktadır. ‘Kültür’ toplumsal ortamın oluşumunda temel unsurdur ve insanoğlunun yaşam savaşımında yaratmış olduklarının tümüdür. Kültür, insanın düşünsel, inançsal, duygusal etkinlikleri sonucunda ortaya çıkan yaratılar, değerler ve kuşaktan kuşağa aktarılan davranışlar bütünüdür.” Dedi.

 

Panelde, Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Prof. Dr. Cem Şaktanlı, Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Nurtaç Çakar birer sunum yaptı.

Editör: TE Bilisim