Ardahan'ın Göle ilçesinde beden eğitimi öğretmenliği yapan güreşçi Ferdi Altun'un sağlıklık yaşam için başladığı crossfit sporunu, elindeki imkanlarla yapması görenlerin ilgisini çekiyor.

 

İlçe merkezindeki 30 Eylül Ortaokulu'nda 4 yıl önce göreve başlayan ve okuluna 17 kilometre uzaklıktaki Büyük Altunbulak köyünde oturan Ferdi Altun, evin bahçesinde kardiyo, ağırlık ve esneme hareketlerini barındıran crossfit sporunu yapıyor. Yıllardır ilgilendiği güreşin yanı sıra sağlıklı yaşam için başladığı crossfit sporunu da doğal ortamda yapan Altun, antrenmanlarını da arazi şartlarına göre gerçekleştiriyor. Ferdi Altun, çalışmalarında traktör tekeri, at arabasının demir kolları, şambrel, balyoz, zincir, taş ve odun gibi malzemeleri kullanıyor.

 

Altun, satın alınması halinde yaklaşık 15 bin lira maliyeti olan spor aletleri yerine kullanılmayan tarım aletleri gibi çeşitli eşyalardan yararlanarak, herhangi bir harcama yapmadan crossfit sporunu yapabiliyor. Okulda öğrencilerine ayırması gereken zamanı da en iyi şekilde değerlendiren Altun'un yetiştirdiği öğrenciler de il genelinde atletizm ve futbolda okullararası yarışmalarda önemli dereceler elde ediyor. Güreşte katıldığı birçok ulusal yarışmada da madalya alan Altun, okul bahçesinde günde 80 öğrenciye, çeşitli periyotlarla toplam 7 saat beden eğitimi dersi veriyor.

 

Ferdi Altun, yaptığı açıklamada, köyde çalıştığı alanın deniz seviyesinden yüksekliğinin 2 bin 100 metre olduğunu belirterek, bunun birçok sağlık avantajının bulunduğunu ifade etti. Antrenmanlarını evin bahçesindeki harman alanında gerçekleştirdiğini belirten Altun, "Bu aletlerle bir günlük çalışmada 8-12 farklı hareket yapabiliyorum. En sevdiğim kısım soğuk ve açık havada çalışmak. Çünkü daha fazla enerji tüketimi ve daha temiz hava elde etmiş oluyorum. Ayrıca daha hızlı yenilenen bir vücuda sahip olmanın ve doğa ile iç içe çalışmanın tadını alıyorum." dedi.

 

"EN BASİT LASTİK DE FAYDALI OLABİLİYOR"

Altun, sporun yaşama uygulanmasıyla başarının elde edilebileceğine inandığını dile getirdi. İnsanın istemesi halinde birçok zorluğu yeneceğine işaret eden Altun, "Sporda imkansız diye bir şey yoktur. Bence en basit bir lastik bile bize çok faydalı olabiliyor. Crossfit, dünyada tercih edilen sistemden biri ve açık havada yapınca gerçekten faydasını hissediyorum. Burada yaptığım çalışmada mümkün olduğunca çok eklemli hareketlere önem vererek çalışmanın kalitesini artırıyorum. Özellikle çevremden aldığım olumlu tepkiler beni daha da motive ediyor." diye konuştu. Farklı aletlerle antrenman yapmasının insanları spora yönelttiğini, hafta sonları da spor ve çeşitli etkinliklerde bulunduğunu anlatan Altun, güreşte kazandığı madalyaları ise köydeki evinde özenle saklıyor. 

Editör: TE Bilisim