Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde yaşayan Arzu Kalkan, 5 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulan ve saçları tamamıyla dökülen 3,5 yaşındaki kızı Zeynep Tuana'nın sağlığına kavuşup tekrar saçlarını tarayacağı günü umutla bekliyor.

 

Lozan Mahallesi'nde oturan inşaat işçisi Yusuf Kalkan ile ev kadını Arzu Kalkan çiftinin 6 çocuğundan en küçüğü olan Zeynep Tuana, öksürük şikayetiyle Eleşkirt Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Şikayeti geçmeyince Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen küçük Zeynep Tuana'ya akciğer kanseri teşhisi konuldu.

 

Ankara'da çeşitli tedaviler uygulanan ve maddi imkansızlıklardan dolayı Ağrı'ya dönen Zeynep Tuana, sağlığı ve saçlarına kavuştuktan sonra arkadaşları ile tekrar dışarıda oynayacağı günü bekliyor. Anne Kalkan, yaptığı açıklamada, 6 çocuğu olduğunu ve eşinin de İstanbul'da inşaatta çalıştığını söyledi. Kızını öksürük şikayetiyle hastaneye götürdüklerini belirten Kalkan, "Bizi Erzurum'a sevk ettiler. Erzurum'daki hastaneden de kızımı Ankara'ya sevk ettik. Orada teşhis konuldu, akciğer kanseri. Kızım 4 ay orada tedavi gördü." dedi.

 

"SAÇLARI DÖKÜLDÜĞÜNDE ÇOK ÜZÜLDÜ"

3,5 yaşındaki kızının kemoterapi gördüğünü anlatan anne Kalkan, şöyle devam etti: "Kızım kemoterapi aldıktan sonra saçları hep döküldü. Şu an biraz çıktı ama doktorlar tekrar döküleceğini söyledi. Kızım sürekli hastalanıyordu, doktora götürdüğümüzde 'Bir şey yok.' diyorlardı. Ankara'daki doktor 'Hiç şüphelenmediniz mi önceden?' dedi. Daha önce böyle bir şey görmediğimiz için bilemedik. Kızımın saçları uzundu, saçları döküldüğünde çok üzüldü, ağladı. 'Saçlarım dökülmesin anne.' diyordu. Tek isteğim sağlığına kavuşan kızımın saçlarını taramak. Başka da bir şey istemiyorum."

 

KALKAN: KALORİFERLİ EVDE YAŞASAK

Kızının hijyenik bir ortamda yaşaması gerektiğini ifade eden Kalkan, "Temizliğine çok önem verilmesi gerekiyor. Ama ev şartlarımız elverişli değil. Sobanın dumanı çok zararlı. Sobada tezek yakıyoruz. Tezek kızım için çok sağlıksız, kızım öksürüyor. İmkanım olsa kızımın sağlığı için kaloriferli evde yaşasak. Çünkü kızımın derisinin altında port dediğimiz serum yolu takılı. Oda enfeksiyon kapmış tedavi edilmesi lazım." diye konuştu.

 

"KIZIM İYİLEŞSİN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUM"

Eşi Yusuf Kalkan'ın inşaatlarda çalıştığını anlatan anne Arzu Kalkan, şunları söyledi: "Eşim tedavi sürecinde sürekli yanımdaydı, çalışmıyordu, akrabalarımın gönderdiği yardımla idare ediyorduk. Son dönemlerde artık idare edemeyince eşim İstanbul'a inşaatta çalışmaya gitti. Kıştır, çocuklar hepsi okula gidiyor. Evde kömürümüz, odunumuz yok. Bir ilaç bile alamıyoruz. Şu anda yol paramız bile yok, hastaneye gidelim." Anne Kalkan, kızı Zeynep Tuana'nın tedavisi için devletten ve hayırseverlerden yardım istediğini dile getirerek "2 odalı evde kalıyoruz, sağ olsun devletimiz kirasını karşılıyor. Eşim inşaatlarda çalıştığı için güçlükle geçiniyorduk ama kızımın hastalığı bizi ekonomik olarak yıktı, idare edemiyoruz. Kızımı rahat şekilde hastaneye götürüp getirmek istiyorum. Kızım iyileşsin başka bir şey istemiyorum." dedi.

 

TUANA: SAĞLIĞINA KAVUŞACAKTIR

Doktor Genel Cerrahi Uzmanı Tuncay Ekice ise Zeynep Tuana'nın hastalığının kemoterapi tedavileriyle belirgin gerileme görüldüğünü aktardı. Zeynep Tuana'nın sağlığına tam kavuşabilmesi için yaşam koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ekice, şunları kaydetti: "Zeynep Tuana'nın durumu gün gittikçe daha iyi oluyor. Bu hastalığın tekrar ilerleme olasılığını engellemek ve tedavinin tam anlamı ile yapılarak şifaya kavuşması, Zeynep Tuana'nın yaşadığı evin hijyenine, sıcaklığına, havalandırmasına, özellikle sobalı ev olmamasına bağlıdır. Bu hususlar dikkate alındığında Zeynep Tuana, tedavileri tamamlandığında sağlığına kavuşacaktır." 

Editör: TE Bilisim