Ak Parti’den Kahraman, CHP’den Bilgehan, MHP’den Halaçoğlu ve HDP’den Fırat’ın aday olduğu Meclis Başkanlığı seçimi bugün yapılacak.

TBMM Genel Kurulu'nda devletin 2 numaralı koltuğu olan Meclis Başkanı seçimi bugün gerçekleştirilecek.

HDP, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı Meclis Başkan adayı olarak belirlerken, Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman'ın Genel Kurul'daki oylamanın 3. turunda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ak Parti, CHP ve MHP'nin ardından dün de HDP TBMM Başkanı adayını belirledi. HDP, 7 Haziran'dan sonra aday gösterdiği Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı yeniden aday gösterdi. Yurtdışında olduğu öğrenilen Fırat'ın bugün adaylık başvurusunu yapacağı bildirildi. Böylece bugün TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilecek Meclis Başkanlığı yarışı Ak Parti'den İsmail Kahraman, CHP'den Gülsün Bilgehan, HDP'den Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP'den Yusuf Halaçoğlu arasında geçecek. 

KAHRAMAN'A KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

İlk iki turda 367 çoğunluğunun arandığı oylamada, 3. turda 276 oy ve en çok oy alan iki ismin kaldığı 4. turda ise en fazla oyu alan isim Meclis Başkanı seçilebiliyor. Buna göre Ak Parti'nin adayı Kahraman'ın 3. turda Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

BULDAN'IN İSMİ ÖNE ÇIKTI

Bu arada başkanlık seçimi öncesi toplanacak HDP Meclis grubunda, başkanvekili olacak isim ile grup başkanvekillikleri ve komisyonlarda görev alacak isimler toplantı sonrasında netleşecek.

Sol, İslami ve Kürt bileşenlerden oluşan HDP grubunda, Meclis Başkanlığı için Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın adı öne çıkıyor. Buldan'ın bu görevi kabul etmesi halinde Buldan'dan boşalacak grup başkanvekilliğine yine bir kadın getirilecek.

HDP'nin kadın yapılanması geçtiğimiz hafta parti genel merkezinde toplanarak, grup başkanvekilliği ve Meclis Başkanvekilliği'ne getirilecek isimleri tartıştı. Tartışma sonucu belirlenen isimler eş başkanlara aktarıldı. Kadın örgütlenmesinin belirlediği isimler ile aday olacak isimlerin durumu bugün Meclis grubu toplantısında ele alınacak. Edinilen bilgiye göre, Buldan'a Meclis Başkanvekilliği önerilecek. Kabul etmesi halinde yerine kadın grubunun belirlediği isim grup başkanvekilliğine getirilecek.

Diğer Grup Başkanvekili İdris Baluken'in ise görevine devam edeceği öğrenildi. 
HDP kulislerine yansıyan bilgiye göre, grup başkanvekilliği ya da Meclis Başkanvekilliği'ne sol bileşenlerden bir ismin getirilmesine yönelik talep partide tartışılıyor.
 

Editör: TE Bilisim