CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, yeni anayasa görüşmeleriyle ilgili, "CHP parlamenter sistemden, tam demokrasiden, laiklikten ve hukukun üstünlüğünden yanadır." dedi. 

Budak başkanlığında, Parti Meclis Üyesi Mustafa Moroğlu, Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'den oluşan heyet, Van'da incelemelerde bulundu.

CHP Van İl Başkanlığını ziyaret eden heyet adına açıklama yapan Budak, 3 günden bu yana bölgede bazı temaslarda bulunduklarını, Yüksekova ve Hakkari ziyaretlerinin ardından Van'a geldiklerini anımsattı.

Budak, yaptıkları görüşmelerde, ülkenin her zamankinden daha çok demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, özgürlüklere ihtiyacının olduğunu bir kere daha teyit ettiklerini belirterek, "Van'da da insanların birinci taleplerinin huzur ve barış olduğunu gördük. Ülkemizde huzura, barışa ve insanların bir araya gelmesine, konuşmasına ihtiyaç vardır. CHP'nin güçlü bir ekiple burada olmasının nedeni, halkla bir araya gelmek ve sorunlarla ilgili hazırlanan raporları genel merkeze iletmektir." diye konuştu. 

"Demokrasiden ne kadar uzaklaşırsanız huzur ve refahtan da uzaklaşırsınız." diyen Budak, son 9 ayda dördüncü kez Van'a geldiklerini ve bölgenin sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi. 

Hakkari ve Van'da CHP'ye teveccühün arttığına tanıklık ettiklerini dile getiren Budak, şöyle devam etti:

"Burada en büyük sorunun işsizlik olduğunu görüyoruz. Genç ve kadın işsizliği yüksek düzeyde. Bu, nedeni 14 yıldır ülkeyi yöneten AKP'nin bölgeye bir gözünü kapatarak baktığının kanıtıdır. Yeni bir teşvik paketi hazırladılar, anahtar teslimi fabrika yapacaklarını söylediler, ama bu olmaz. Önce huzur, demokrasi, bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğünün olması gerekiyor. Özel sektörün yatırım ortamı geliştirilmeden burada yatırım bekleyemezsiniz. Bölgede fabrikalar kapatılmış. Tütün, pancar kotası konuluyor. Yarın diğer alanlarda da kotalar konulacak. O zaman otu da, nohutu da, kuru fasulyeyi de ithal edersiniz. Bu nedenle tarım alanlarının üretime kazandırılması gerekiyor. Bunun için birinci şart huzur ve barıştır."

 

Anayasa görüşmeleri

Budak, Türkiye'de başkanlık sisteminin tartışıldığını anımsatarak, AK Parti ve MHP arasındaki görüşmelerle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye'nin tek sorunu başkanlık sistemi gibi algı yaratılıyor. Dün de MHP ile AK Parti bir araya geldi. Nerede anlaştıklarını bilmiyoruz. Cumhurbaşkanının partili olması meselesinin dışında bildiğimiz bir şey yok. Neyi kabul ettiklerini ne vatandaşlar ne siyasi partiler biliyor. Bir anlaşmanın olduğunu söylüyorlar ama ülkenin başına ne geleceğini kimse bilmiyor. Türkiye'nin sorunu nasıl yönetildiğiyle alakalı değil, birinci sorunu güvenlik ikincisi de ekonomidir. Sorunların ortadan kaldırılabilmesinin ana sebebi tekrar demokrasiye dönüştür."

Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin büyük haksızlık olduğunu savunan Budak, "Anayasa Hükmünde Kararname" ile ülkeye yönetmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıya olduklarını öne sürdü. 

Budak, bu uygulamalara son verilerek demokrasiye dönüşle ilgili önemli adımların atılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"MHP ile AKP'nin anlaşıp anlaşmadıklarını da bilmiyoruz. Meclise gelecek ve biz bu konuyla ilgili görüşlerimizi söyleyeceğiz. CHP parlamenter sistemden, tam demokrasiden, laiklikten ve hukukun üstünlüğünden yanadır. Bunlar bizim vazgeçilmezlerimizdir. Net olarak tavrımız bellidir. Biz tek adam rejimine de başkanlık sistemine de karşıyız. Seçimle gelen seçimle gider söylemini parti olarak her zaman dile getirdik. 4 siyasi parti aynı netlikte darbeye karşı olduğu bildirgeyle ortaya koymuştur. Orada da mevcut siyasi iktidarın seçimle gidebileceğini, darbeyle gidemeyeceğini söylemiştik. Gözaltına alınan milletvekillerimizle ilgili de aynı sözleri ifade ettik. Seçimle gelen seçimle gider."

CHP heyeti, daha sonra kentteki sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek kentteki sorunlar hakkında bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim