ESMEDYA'yı ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı fonundan taşerona kadroya kadar birçok konuya açıklık getirdi.

Müezzinoğlu, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı kapsamında destek verilecek işçi sayısının da 1 milyondan 1.5 milyona çıkarılacağını da müjdeledi.

Müezzinoğlu, başlattıkları ‘istihdam seferberliği’ne büyük ilgi olduğunu belirterek, “2017’de hedefimiz 1 milyon kişiye istihdam desteği sağlamaktı. Ama 2016’daki daralmayı da dahil ettiğimizde 1.5 milyon istihdamı bu yıl planlamamız lazım. Yeni bir çalışmayı haftaya tamamlayacağız. 2016’nın açığını kapatmayı hedefliyoruz. Hedefimiz 1.5 milyon yeni istihdam” diye konuştu. 

 

TAŞERONA KADRO:

Müezzinoğlu taşerona kadro konusunu ise kamu çalışanı reformu kapsamında çözeceklerini anlattı.

Müezzinoğlu, “Bu reformu yapmadığımız sürece ülkenin dinamiklerini güçlü hele getiremeyiz. Bununla ilgili benim dönemimde 2 ayrı çalıştay yaptık. Kamu çalışanı reformunda henüz bir mutfak çalışmasındayız. Bunu yaparsak, taşeron bunun içinde çözülecek. Yarı zamanlı çalışanlar, sözleşmeliler, 4A, 4B, 4C gibi birçok personel var. Yamalı bohça gibi. Kıdem tazminatı gibi çok paydaşlı bir konu bu. Taşerondaki arkadaşlara ‘biraz daha sabır’ diyoruz” diye konuştu.

 

KIDEM TAZMİNATI:

Bakan Müezzinoğlu, Kıdem Tazminatı Fonu’nun referandumdan önce gelmeyeceğini söyledi.

Müezzinoğlu, “Eğer bunu başarırsak 41 kere Maşallah diyecekler. Fonun kurulması kesinlikle mecburi. Çünkü çalışanların yüzde 75’i bugün kıdem hakkından yararlanamıyor. Böyle bir sistem hakkaniyetli ve sürdürülebilir bir sistem olamaz. Sendikalı olan ve ‘güvendeyim’ diyen yüzde 25’lik kesimin de şöyle bir sıkıntısı var. Çalıştığı şirket iflas edebilir. Ümüğünü sıkacak halimiz yok. Bulunabilirse alınıp işçiye verilecek” dedi.

Müezzinoğlu, Kıdem Tazminatı Fonu’nu referandumdan sonra çıkarmayı düşündüklerini belirterek “Amacımız çalışanın alın terinin korunması” dedi.

Müezzinoğlu sistemin ‘gönüllü olacağına da dikkat çekerek, “Bizim bazı sendikalarımız işçinin hakları anlamında biz güçlüyüz diyor. Tamam sen kendini güvenli hissediyorsan kal orada. Ama yarın işe yeni girenler üç gün de çalışa tazminatı o fonda birikecek. İşverene, fona bir aktarım süresi tanınacak. İsteyen para aktaracak, isteyen eski sistemle devam edecek. Yeni girenler için zorunlu olacak” dedi.

 

EKONOMİK SALDIRILAR:

Yaşanan ekonomik saldırıların yeni olmadığını da belirten Müezzinoğlu, “Gezi olayları ile başladı. Enflasyonda, faizde yüzde 5’lik hedefe istikrarlı bir şekilde yürüyorduk. Büyüme de yüzde 5-6’larda devam ediyordu. Bu birilerini rahatsız etti. En büyük 10 ekonomi hedefindeki Türkiye ile aynı masada olmak istemeyenler rahatsız. Sonra 17/25 Aralık geldi. Peşinden de 15 Temmuz. Şimdi fotoğraf çok net. Tüm bu süreçlere rağmen ekonomi yüzde 3 büyüdü” dedi.

Müezzinoğlu, yatırımcı ve girişimcide azalan motivasyon eksikliğinin aralık ve ocakta yeniden güvene dönüştüğünü de belirtti.

Editör: TE Bilisim