787 - Güvenlik nedeniyle ertelenen İkinci İznik Konsili İznik'te tekrar toplandı.

 

Konsiller, Hıristiyanlıkta, genellikle Havarilerin önemli cemaatler kurdukları Roma eyaletlerinin başkentlerinde veya belli başlı büyük şehirlerinde yapılmış, daha sonra da bu şehirler Hıristiyanlığı yayma merkezleri haline gelmiştir.  

Konsiller, iman ve disiplin konusunda kilise birliğinin muhafaza ve temsil edildiği yerlerdir. Ancak her zaman böyle olmamıştır. Konsiller tarihinde, I. Konsilin (M.S. 325 İznik Konsili) ve IV. Konsilin (M.S. 451 Kadıköy Konsili) siyasî kavga ortamında yapıldığı görülmektedir.

İkinci İznik konsili de Resim düşmanı ( İkonoklazm ) nedeniyle önce ertelenmiş, daha sonra 24 Eylül 787’de toplanabilmişti. Bu toplantıda resimlere dönüşü sağlayan kararlar alındı.

 

1566 - On birinci Osmanlı Padişahı II. Selim tahta çıktı.

 

1852 - Fransız Henri Giffard ilk kez zeplinle uçtu.

Zeplin, içi gaz dolu (ilk zamanlar hidrojen sonra helyum) puro biçiminde bir balonun motorlarla yönlendirilmesi prensibine dayalı bu uzun menzilli ilk hava taşıma aracıdır. Hindenburg faciasından bu yana artık yaygın olarak kullanılmıyor. Ancak icat edildiği ilk yıllarda heyecan yaratmıştı. Zeplinle ilk uçuş denemesini ise 24 Eylül 1852’deFransız mühendis Henri Giffard yaptı.

 

1882 - İstanbul Beyazıt Kütüphanesi kuruldu.

 

1980 - İran - Irak Savaşı başladı.

İran'da Tahmilî Savaş veya Mukaddes Müdafaa, Irak'ta Saddam'ın Kadisiyesi ve Arap Dünyasında Birinci Körfez Savaşı olarak anılan savaş 1980-1988 yılları arasında yaşandı. . Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, iki milyon kişinin yaralanmasına ve her iki ülkede ağır hasarlara neden oldu. İki ülke arasındaki savaş esiri takası 2003 yılına kadar sürdü…

 

1981 - Ermeni militanlar Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu'nu bastılar; güvenlik görevlisi Cemal Özen öldü, Başkonsolos Kaya İnal yaralandı.

 

1987 - Süleyman Demirel, DYP Olağanüstü Kongresinde oy birliğiyle genel başkan seçildi. Demirel, 12 Eylül askeri darbesi sonrası, siyasete resmen döndü.

 

1996 - Zeki Müren hayatını kaybetti.

 

2008 - Kazım Kanat hayatını kaybetti.


KAYNAK - HABER 10

Editör: TE Bilisim