1897 - İsviçreli Matthias Zurbriggen, Aconcagua zirvesine tırmanan ilk kişi oldu.

 

On üç yaşında vatanını terk eder ve muhtelif ülkelerde yardımcı işçi olarak görev alır. Monte Rosa Dağı'nın doğu duvarındaki Marinelli Kulübesi 'nin inşasında dağ tırmanıcı niteliklerine ulaşır. Burada uzun süre, 1892 yılında Sir Martin Conway tarafından keşfedilinceye kadar dağ rehberi olarak faal olur.

Beraber tüm bir yıl Karakurum Dağları'nın buzul ve zirvelerini araştırlar ve 6890 metre ile o zamana kadarki yükseklik rekorunu kırarlar. Daha sonra Zurbriggen tek başına, Hindistan ve Avustralya'da yollara düşer.

14 Ocak 1897'de tek başına, Arjantin'de Andlar'ın 6958 m yüksekliğindeki Aconcagua'ya ilk tırmanışı başarır. Bundan kısa bir süre sonra Stuart Vines ile beraber Tupungato'nun zirvesine çıkar.

Daha sonra Tianshan Dağları'na seyahat eder ve 1902'de başka bir Himalaya ekspedisyonuna girişir. 1906'da tekrar Monte Rosa'da yollardadır. Daha sonra dağ tırmanıcılığına son verir. Sosyal olarak düşen Zurbriggen, aylak hale gelir. 21 Haziran 1917 tarihinde, Genf'de asılmış olarak bulunur.

 

1924 - Türkiye'de Askerlik süresi 18 aya indirildi.

 

1926 - Borçlanma Kanunu TBMM'de kabul edildi.

 

Mecelle 1926 yılında yürürlükten kaldırılarak yerine İsviçre Medenî Kanunundan çevrilme 1926 tarihli Türk Medenî Kanunu kabul edilmiştir. İsviçre Borçlar Kanunundan çevrilme Türk Borçlar Kanunu kabul edilmiştir.

 

1938 - Türkiye-Irak-İran-Afganistan arasında akdedilen Sadabat Paktı, TBMM'de onaylandı.

 

Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında, 8 Temmuz 1937 tarihinde Tahran'da Sadabat Sarayı'nda imzalanan dörtlü saldırmazlık paktı. Irak, İngiltere'ye olan bağlılığını dengelemek için İran ve Türkiye'ye saldırmazlık paktı önermiştir.

Türkiye ise ayrı ayrı paktlar yerine bölgesel bir pakt kurulmasını önermiştir. SSCB'nin önerdiği, Afganistan'ın paktta yer alması fikri de kabul edilince pakt Tahran'da imzalanmıştır. Temmuz ayında imzalanan antlaşma 14 Ocak 1938 tarihinde TBMM'de onaylandı.

 

1942 - Türkiye'deki ilk karneli ekmek uygulaması İstanbul'da başladı. İstihkak yetişkinler için yarım, ağır işçiler için tam ekmekti. Uygulama zamanla İzmir ve Ankara için de geçerli olacaktı.

 

1943 - Sir Winston Churchill, Franklin Roosevelt ve Charles de Gaulle Kazablanka Konferansı'nda bir araya geldiler.

 

II. Dünya Savaşı sırasında A.B.D. Başkanı Roosevelt ile İngiltere Başbakanı Churchill arasında Fas'ın Casablanca kentinde yapılan görüşme. Konferansa daha sonra sürgündeki Fransız hükümeti adına da Gaulle de katılmışsa da pek bir ilgi görmemiştir.

Konferans, 14-24 Ocak 1943 tarihleri arasında müttefiklerin Kuzey Afrika harekâtından önce yapılmıştı. Görüşmelerde bu harekatle beraber Sicilya ve Güney İtalya'ya yapılacak çıkarma da ele alındı. Konferans sonunda alınan karara göre Mihver Devletleri kayıtsız şartsız teslim olacaklardı.

Bu kararın sebebi I. Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi Wilson'un 14 noktasına göre teslim olduğunu ileri sürmüş olan Almanya'nın Versailles düzenine bunu göstererek karşı çıkmış olmasıdır. Savaş sonrasında Almanya'nın bu gibi gerekçelere dayanarak sorun çıkarması istenmiyordu.

1941 yılı sonunda Birleşik Amerika'nın savaşa katılmasından sonra Sovyet Rusya'nın üzerinde en fazla ısrarla durduğu nokta, İngiltere ve Amerika'nın Almanya'ya karşı ikinci bir cephe açmak suretiyle, üzerindeki Alman baskısını hafifletmeleriydi.

Şimdi 1942 Kasımında Amerikan kuvvetlerinin Fas ve Cezayir'e çıkmaları ile kuzey Afrika savaşlarının sona erdirilmesi mümkün olacağına göre, bundan sonra ne yapılacaktı? Bu mesele Casablanca Konferansı'nın esas konusunu teşkil etmiştir.

 

1963 - Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, Birleşik Krallık'ın Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) girmesine karşı çıktı.

 

1970 - Türk Lirası 1211 sayılı kanuna göre çıkarıldı.

 

Türkiye'de banknot ihracı imtiyazına münhasıran sahip ve bu Kanunda yazılı görev ve yetkileri haiz olmak üzere "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" unvanı altında anonim şirket olarak bir banka kurulmuştur.

Banka, bu Kanunda sarahat bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tabidir. Bankanın ve Banknot ihracı imtiyazının müddeti 1999 yılı sonuna kadar devam eder. Bu imtiyazın müddeti , bitmesine beş yıl kalıncaya kadar uzatılabilir. Bu kanunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, "Banka" olarak ifade edilmiştir.

 

1995 - İlk kez verilen Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul'da yapılan bir törenle Lübnan'lı şair Adonis'e verildi.

 

2000 - Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, beş Bosnalı Hırvat'ı, 1993 yılında Ahmiçi köyünde en az 103 Müslüman'ın katledilmesiyle ilgili olarak 25 yıl hapse mahkum etti.

 

2011 - Tunus'ta bir kişinin kendini yakmasıyla başlayan gösterilerin ardından, Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçtı, geçiş hükümeti kuruldu.

 

 

17 Aralık 2010 Tunus’ta bir gencin kendini yakmasının ardından tüm Tunus’ta başlayan halk ayaklanması domino etkisi yaparak öteki Arap ülkelerine yayıldı. Arap Baharı’nın başlangıcı olarak gerçekleşen olayın ardından 14 Ocak 2011’de Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçtı, geçiş hükümeti kuruldu.

Editör: TE Bilisim