İpekyolu ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde erken cumhuriyet dönemine ait olduğu sanılan caminin, 1996 yılında yapılan bir binanın altındaki mescit olduğu ortaya çıktı. Söz konusu cami ile ilgili açıklamalarda bulunan bina sahibi Cahit Aydın, 1996-1997 yılında kendilerine ait 6 katlı binanın alt katının mescit olarak yapıldığını belirterek, “Bize ait binanın alt bölümünü mescit olarak kullandık ve tüm masrafı tarafımızdan karşılanıyordu. Ancak Van’da meydana gelen depremlerde bina hasar gördü ve yıkımına karar verildi. Biz de yerine yenisini yapmak üzere binayı yıktık. Söz konusu haberlere konu olan cami, erken cumhuriyet dönemine ait değil, tarafımızdan yaklaşık 20 yıl önce yapılan bir mescittir” dedi.

 


 

İnşaat çalışmalarının caminin erken cumhuriyet dönemine ait olduğu gerekçesiyle değil, ruhsattan dolayı durdurulduğunun altını çizen Aydın, “İnternette haberi okuyunca güldük. Söz konusu cami, tarafımızdan yapılmış ve ruhsat nedeniyle şu anda çalışmalar durdurulmuştur. Cami ile ilgili açıklama yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Tahsin Korkut Beyi arayıp durumu izah ettim. Kendisi de çok üzüldü ve özür diledi. Belli ki hoca da bilmeyerek açıklamada bulunmuş. Kendisinden şikayetçi değilim. Ruhsatımız çıkınca inşaatın yapımına kaldığımız yerden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Tahsin Korkut ise yaptığı yazılı açıklamada, "Söz konusu inceleme esnasında erken cumhuriyet dönemi özellikleri gösteren cami yanlış algılanmış ve erken cumhuriyet dönemi yapısı olarak basına yansımıştır. Söz konusu caminin erken cumhuriyet dönemi yapısı değil, geç dönem yapısı olduğu ancak camide yer alan bezemelerin üslup açısından erken cumhuriyet dönemine benzediği kanaatine varılmıştır” denildi.

Editör: TE Bilisim