Tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinen Van Gölü kıyısındaki Bitlis'in Ahlat ilçesi, son zamanlarda fotoğrafçıların ilgi odağı oldu.

 

Van Gölü'nün kıyısında bulunan Ahlat, onlarca tarihi yapısı, Anadolu'nun Orhun abideleri olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı ve doğal güzellikleriyle fotoğrafçıların vazgeçilmez mekanları arasında yer almaya başladı. Tarihi ve doğal güzellikleri ile Ahlat her mevsim farklı bir güzelliğe bürünürken, ilçeye gelen fotoğrafçılar ise bu güzellikler karşısında hayranlıklarını gizleyemedi. İlçeye Şanlıurfa'dan ve İstanbul'dan gelen fotoğrafçılar, önce donan Nazik Gölü'nü daha sonra ilçedeki tarihi yapıları gezerek en güzel fotoğrafları yakalamak için uğraştılar. Ahlat'ta ilk olarak Harabeşehir Mahallesi’nde bulunan mağara evleri ziyaret eden fotoğraf sanatçıları, burada bol bol fotoğraf çektiler. Daha sonra yine aynı yerde bulunan Bayındır Köprüsü ve şelalesini fotoğrafladılar. Daha sonra dünyadaki iki örnekten biri olan Emir Bayındır Kümbetini ziyaret eden fotoğrafçılar, buradan Selçuklu Mezarlığı'na kadar yürüdüler. Kar ile bütünleşen tarihi yapıların ihtişamını farklı açılardan objektiflerine yansıtan fotoğraf sanatçıları, Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak da bilinen Selçuklu Mezarlığı’nda uzun süre fotoğraf çalışması yaptılar. Abidevi mezar taşlarını ilk defa gören fotoğrafçılar, uzun süre mezar taşlarını incelerken, BİDFOD Başkanı Samet Adıyaman'dan ise ilçe ve tarihi mezarlık hakkında bilgi aldılar.

 

İstanbul'dan gelen fotoğraf sanatçısı Nazan Tuna, bölgenin çok harika güzelliklerinin olduğuna değinerek, "Bu coğrafyayı çok seviyorum. Van Gölü kıyısında bulunan Ahlat ise tarihi ve doğasıyla muhteşem bir şehir. Fotoğrafçılar için de oldukça güzel mekanlar var" dedi. Şanlıurfa'dan gelen fotoğraf sanatçısı Şehmuz İdrisoğlu ise, "Arkadaşlarla birlikte bu geziye katıldım. Ahlat'a ilk defa geliyorum. Güzel dostlar ve insanlarla tanıştık. Güzel kareler çektiğime inanıyorum" diye konuştu. BİDFOD Başkanı Samet Adıyaman ise, Ahlat'ın tanıtımı için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerine değinerek, "Her yıl olduğu gibi bu yılda ilçemize gezi ve fotoğraf etkinliği düzenledik. Tabi fotoğrafçılar çekmiş oldukları karelerle oldukça geniş kitlelere ulaşabiliyorlar. Bizde ilçemize gelen her fotoğrafçıya ayrı bir ilgi gösteriyoruz. Ahlat'ta o kadar çok fotoğraflanması gereken konu ve güzellikler var ki gelen fotoğrafçılar daha sonra tekrar ilçemize geleceklerini özellikle ifade ediyorlar. İlçemizin tanıtımına dernek olarak en ufak bir katkı sağlamışsak bundan onur duyarız. İnşallah bu tür organizasyonlarımız devam edecektir" dedi.

 

BİDFOD Bitlis Sorumlusu Fatma Çapar ise, katıldıkları gezinin son derece keyifli geçtiğini vurgulayarak, "Bitlis'ten geziye katılan arkadaşlarımızın birçoğu Ahlat'taki bu güzellikleri ilk defa gördüklerini ve mutlu olduklarını ifade ettiler. Genel anlamıyla güzel ve keyifli bir gezi geçirdik. Ahlat tarihi ve doğal güzellikleriyle ender bir şehir. Derneğimizin bu tür etkinlikleri daha fazla yaparak gerek Ahlat'ın gerekse bölgenin tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Bizlerde BİDFOD Bitlis gezi ekibi olarak bu tür organizasyonlarda sürekli yer alacağız" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim